‘The Lion King’ wordt 30! Dit wist je nog niet over de oerklassieker van Disney

Films |

Feeling old yet? De Disney-klassieker ‘The Lion King’ is vandaag exact drie decennia oud! Naar aanleiding van die mijlpaal verzamelde Pickx de vijf meest verrassende weetjes over de animatiefilm die in het collectief geheugen gebeiteld staat. Wist je trouwens dat ‘The Lion King’ oorspronkelijk ‘The King of The Jungle’ zou heten?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Eerste animatiefilm van Disney met origineel plot

‘The Lion King’ staat te boek als de allereerste animatiefilm van Disney met een volledig originele verhaallijn. Dat wil zeggen: een plot die geen bewerking is van een reeds bestaand verhaal of bestaande personages. Opmerkelijk, want ten tijde van de release van ‘The Lion King’ bestond The Walt Disney Company al zo’n 71 jaar, en z’n filmdivisie al zes decennia.

Sommigen stellen echter dat ‘The Lion King’ geen eigen pennenvrucht was en het verhaal inspiratie haalde uit zowel ‘Hamlet’ als ‘Kimba The White Lion’, een Japanse mangaserie uit de jaren 60. 

‘The Lion King’ tekende overigens nog voor een andere primeur: het was de allereerste Disney-film die werd nagesynchroniseerd in het Zoeloe, de enige Afrikaanse taal naast Egyptisch Arabisch die werd gebruikt voor nasynchronisatie in een Disney-productie.

‘Hakuna Matata’ stond niet in het originele script

Hakuna Matata’, de wereldberoemde evergreen over een zorgeloze levensstijl, stond oorspronkelijk niet in het script; in plaats daarvan was er een liedje gepland over het eten van insecten, getiteld ‘He's Got it All Worked Out’. “We konden niet iedereen ervan overtuigen dat het een goed idee zou zijn om een volledig lied rond het eten van insecten te laten draaien”, aldus coregisseur Rob Minkoff in 2011 in een blogpost.

“Kort daarna kwam het onderzoeksteam terug van hun reis naar Afrika met de zin ‘hakuna matata’ in hun hoofd. We spraken erover in een vergadering met songwriter Tim Rice en toen kwam het idee. Ik weet nog dat Tim zei: ‘Hmmm... hakuna matata. Het lijkt een beetje op bibbidi-bobbidi-boo.’” De rest is geschiedenis.

Leeuwen in de studio

Wildlife expert Jim Fowler bracht echte Afrikaanse dieren zoals neushoornvogels en leeuwen naar de Disney-studio om als model te dienen voor het animatieteam dat aan de film werkte. Volgens de persnotities van de film “leerde Fowler het animatieteam hoe leeuwen elkaar begroeten door kopjes te geven en affectie tonen door hun kop onder de ander z’n kin te positioneren”.

Hij vertelde hoe ze zichzelf beschermen door hun klauwen te gebruiken om aanvallers af te weren en hoe ze rivalen bevechten door op hun achterpoten te gaan staan.

Sommige personages haalden de final cut niet

Een aantal personages die voor de film waren ontwikkeld werden finaal uit het script geschreven, waaronder een broertje voor Nala genaamd Mheetu (die Simba oorspronkelijk moest redden van de op hol geslagen kudde gnoes) en een vriend van Nala genaamd Bhati, een bijdehante grootoorvos.

Op een gegeven moment in het creatief proces was er ook sprake van een hagedis genaamd Iggy en een ander stokstaartje genaamd Tesma (een familielid van Timon).

Er komt een film over Mufasa!

De musicalfilm ‘Mufasa: The Lion King’ verkent de achtergrond van Simba’s vader Mufasa en z’n opkomst als heerser van de Pride Lands. De film krijgt de vorm van een serie flashbacks waarin Rafiki Mufasa’s avonturen vertelt aan Kiara, de dochter van Simba en Nala. Er wordt geswitcht tussen verleden en heden.

De film verschijnt op 18 december 2024 in de Belgische zalen. Volgens de trailer is ‘Mufasa: The Lion King’ een prequel op de remake van de ‘The Lion King’ uit 2019. ‘Mufasa: The Lion King’ zal dan ook uit dezelfde stijl van fotorealistische animatie opgetrokken zijn als de remake.

Mads Mikkelsen speelt het personage Kiros, Donald Glover vertolkt Simba en Beyoncé spreekt de stem in van Nala. Haar dochter Blue Ivy Carter verzorgt de stem van Kiara. Regisseur is Barry Jenkins, bekend van zijn film ‘Moonlight’, die in 2017 de Oscar voor beste film won. Onder meer Hans Zimmer en Pharrell Williams leveren de muziek.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top