Deze acts kunnen schitteren op het Eurovisiesongfestival

Muziek | Vandaag wordt de eerste halve finale van Eurovision 2024, en daarmee het grootste liedjesfestival ter wereld, afgetrapt. Het evenement bleef dit jaar niet van controverse gespaard, maar dat betekent niet dat dat er in Malmö geen schitterende muziek zal passeren. Dit zijn onze favorieten voor de eindwinst.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De 68ste editie van het Eurovisiesongfestival vindt plaats in het Zweedse Malmö na de klinkende overwinning van Loreen vorig jaar. Velen zagen er een berekende zet in van Zweden om favoriet Loreen in te zetten, want het is dit jaar exact vijftig jaar geleden dat ABBA met het nummer ‘Waterloo’ het Eurovisiesongfestival won. De Zweden zullen dus vast heel wat in petto hebben om die verjaardag te vieren. Ze pakken vast ook uit met een knaller van een nummer, al komen ze momenteel niet zo prominent voor in de favorietenlijstjes.

Zwitserland – Nemo

Wie volgens de bookmakers – die er doorgaans wel verstand van hebben – wel een grote kans maakt om te winnen, is de Zwitser Nemo. Die treedt aan met het lied ‘The Code’, dat genres en stijlen als rap, drum and bass en opera mengt. Het lied gaat over Nemo’s groeiende bewustzijn van diens non-binaire identiteit. Het lied gaat dus over een diep persoonlijke reis, maar is daarnaast ook enorm catchy, opzwepend, meezingbaar en flamboyant - een formule die op het liedjesfestival altijd goed werkt. Het lied is een viering van het leven en de zoektocht naar eigenheid. Het is geen mirakel dat de bookmakers Nemo 16 procent kans geven om te winnen.

Kroatië – Baby Lasagna

Maar 16 procent is op dit moment niet het hoogste cijfer op de ranglijst. Het Kroatische Baby Lasagna, de band van singer-songwriter Marko Purišic, maakt op het moment van schrijven 24 procent kans en is daarmee de favoriet van de weddenschapskantoren (even geleden stond Nemo nog op één, dus het kan snel veranderen). ‘Rim Tim Tagi Dim’ is een nummer dat rap en rock combineert met een traditionele balkansfeer. De teksten zijn humoristisch en de show is dynamisch en flamboyant. Marko Purišic is trouwens geen nieuweling op Eurovision. Hij werd in 2019 vierde met zijn andere groep, Manntra.

 

Italië – Angelina Mango

Italië is deel van de zogenaamde Big 5, de landen die automatisch geplaatst zijn voor de finale van Eurovision. In het verleden leidde dat er soms toe dat landen uit de Big 5 wat laks waren en minder dan schitterende nummers afleverden (denk bijvoorbeeld aan de Engelsman James Newman die in 2021 geen enkel punt scoorde), maar dat kan je dit jaar zeker niet zeggen van de Italianen. Met Angelina Mango vaardigen ze een frisse popsensatie af die een modern dansbaar popnummer maakte dat haar ijzersterke zangstem alle kansen geeft om uit te halen. Zoals de Italianen dat wel vaker doen, zingt ze bovendien in haar eigen taal en niet in het Engels zoals de vorige namen op dit lijstje. Die formule legde het land in het verleden alvast geen windeieren.

Nederland – Joost Klein

Wat ons betreft maken onze noorderburen dit jaar wel wat kans om hoog te scoren op Eurovision. Joost Klein is al langer aan een grote opmars bezig in de Lage Landen met zijn eigenzinnige gabberpop en mag na een indrukwekkende campagne zijn land vertegenwoordigen op Eurovision, wat naar verluidt al lang zijn droom is. Nu ‘Europapa’ in ons land al een radiohit geworden is, schatten we zijn kansen goed in. Muziek met een flinke hoek af doet het doorgaans goed op het festival, vraag maar aan Lordi. De bookmakers zijn akkoord, want Joost schippert tussen 8 en 12 procent kans op winst en zou daarmee volgens de gokkantoren zeker in de top 5 moeten belanden.

België – Mustii

Tot slot moeten we natuurlijk wat liefde tonen voor onze eigen inzending, Mustii. Zijn ‘Before the Party’s Over’ is een song vol drama dat zich leent voor een show vol vuurwerk, windmachines en glitter. Dat zou genoeg moeten zijn om op z’n minst op te vallen tussen de andere acts. We zagen al een glimp van de repetities van Mustii, en stelden vast dat hij alles uit de kast haalt met make-up en edelstenen. En op het einde hoor je een episch koor dat samengesteld is uit de zangstemmen van al zijn fans. Mustii riep iedereen via sociale media namelijk op om de laatste zinnen te zingen en in te sturen, of je nu kon zingen of niet. Daardoor wordt het nummer een soort samenwerking tussen hem en zijn fans. Dat maakt zijn deelname automatisch een pak mooier, niet?

Bekijk de halve finales van het Eurovisiesongfestival op dinsdag en donderdag om 21u op VRT 1 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top