Spits de oren voor ‘Niks te zien’ op VRT 1

Series |

In het gloednieuwe VRT 1-programma ‘Niks te zien’ trekt de blinde Brusselaar Karl Meesters vanaf donderdag 2 mei op ‘klankreis’ met bekende Vlaamse muzikanten. Tijdens die reizen staan geluid en muziek centraal.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In ‘Niks te zien’ gaat de 44-jarige Karl Meesters, die slechtziend is, op reis met bekende Vlaamse muzikanten. In het dagelijkse leven is Karl concertorganisator – met zijn vzw Rien à voir organiseert hij concerten in het donker om bewustzijn te creëren rond blindheid – en lifecoach. Hij verloor tijdens zijn twintiger jaren langzaamaan zijn zicht.

“Mensen herkennen, dat is een van de hardste dingen geweest”, vertelt Meesters op Bruzz. “Ik ben nooit meer dezelfde persoon geworden. Ik kan niet zomaar een café binnenlopen en de mensen begroeten die ik wil. Ik ben afhankelijk van het feit dat jij naar mij toekomt.”

Door zijn slechtziendheid ging Meesters op een andere manier op zoek naar schoonheid, die voor hem vervat zit in muziek en geluid, waar hij al van kleins af aan door gebeten is. Daarnaast bouwde hij een indrukwekkend cv op. Zo werkte hij voor Open VLD’er Karel De Gucht toen die minister van Buitenlandse Zaken was. Bij Adecco en de sportbonden IOC en IPC begeleidde hij bijna tien jaar olympische en paralympische atleten om een loopbaan na hun sportcarrière uit te bouwen. Bij Vincent Kompany’s sociale voetbalclub BX Brussels bereidde hij jonge voetballers voor op een leven op de arbeidsmarkt.

Onverwachte schoonheid

“‘Niks te zien’ nodigt uit om de wereld te ervaren op een andere manier, met je oren wijd open”, aldus Meesters. “Een avontuur waarbij elke noot en elk geluid een verhaal vertelt. Dit is mijn uitnodiging aan mijn gast en de kijker om de rijkdom van auditieve schoonheid te ontdekken en te vieren.”

Samen met zijn reisgezellen ontdekt Meesters de kracht van geluid: in muziek, in de natuur en soms zelfs op plekken waar je het niet verwacht, zoals in een ondergrondse olietank. Daarnaast leert Meesters zijn reisgezel telkens beter kennen aan de hand van muziek. Met zijn draagbare platenspeler legt hij, waar en wanneer hij maar wil, een favoriete plaat van de muzikant op als aanleiding voor een goed gesprek.

Elke reis wordt muzikaal afgesloten met een nummer dat tijdens de reis werd gemaakt, geïnspireerd door wat hen overkwam: plezier, verwondering, emotie.

Zes afleveringen 

In de eerste aflevering reist Meesters met Tijs Vanneste naar Zwitserland. Ze gaan op zoek naar de verborgen klank van zogenaamde ‘zingende gletsjers’, brengen een ode aan hun muzikale held Freddie Mercury en leren alpenhoorn spelen.

In de tweede aflevering gaan Meesters en hiphopfenomeen Coely naar Schotland. Ze gaan op zoek naar ‘s werelds de langste echo, ontdekken de ‘klank van het onbekende’ in een van de meest mysterieuze meren van de wereld en duiken samen het Schotse nachtleven in.

De derde aflevering speelt zich af in Chefchaouen (Marokko), met Pommelien Tijs. Ze leren het oudste snaarinstrument uit de Arabische geschiedenis kennen, ontdekken de klank van Marokkaanse girlpower en leren hun eigen tapijt weven met behulp van een blinde wever.

In aflevering 4 trekken Meesters en Selah Sue naar het magische IJsland. Het reisduo maakt kennis met griezelige IJslandse slaapliedjes, gaat op zoek naar het geluid van een actieve vulkaan en vindt zichzelf tijdens een klankmeditatie op de oudste zeilboot van IJsland.

Voorts gaat Meesters nog op schok met Raymond van het Groenewoud in Kaapverdië en met Niels Destadsbader in Californië, waar ze in Death Valley – een van de stilste plekken op aarde – de kracht van de oorverdovende stilte ervaren.

“Als er een boodschap is die ik wil overbrengen, dan luidt die: ontdek je eigenheid en kracht, stippel een solide plan uit en go for it”, aldus Meesters.

Bekijk ‘Niks te zien’ vanaf 2 mei elke donderdag om 20u35 op VRT 1 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. Opgelet: op donderdag 9 mei is er uitzonderlijk geen uitzending wegens het Songfestival.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top