‘Poor Things’, het prijsbeest van Yorgos Lanthimos, nu in de VOD-catalogus

Films | ‘Poor Things’, de nieuwste absurde komedie van meesterfilmmaker Yorgos Lanthimos, is vanaf vandaag te vinden in de VOD-catalogus van Pickx. ‘Poor Things’ is een prijsbeest op de awardsshows en sleepte maar liefst vier Oscars in de wacht. Pickx duikt wat dieper in de film en de vele redenen waarom je die gezien moet hebben.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Griekse regisseur Yorgos Lanthimos wordt al bijna een decennium lang gezien als een van de meest intrigerende filmmakers van het moment. Internationaal brak hij door in 2015 met de film ‘The Lobster’, een donker komisch drama een man die 45 dagen heeft om een nieuwe partner te vinden, of anders verandert hij in een dier. Hij volgde die film op met de psychologische horrorfilm ‘The Killing of a Sacred Deer’, met net als ‘The Lobster’ Colin Farrell in de hoofdrol als een chirurg wie steeds vreemdere dingen overkomt.

‘The Lobster’ en ‘The Killing of a Sacred Deer’ maakten hem een lieveling van de gespecialiseerde pers, maar met ‘The Favourite’, opnieuw een duistere komedie over de hooggeplaatste vrouwen die strijden om de favoriet te worden van koningin Anne, kwam hij in 2018 ook op de radar te staan van het grote publiek. De film werd maar liefst tien keer genomineerd voor de Oscars dat jaar (waaronder voor beste film en beste regie), maar uiteindelijk ging enkel hoofdrolspeelster Olivia Colman naar huis met een beeldje.

In 2023 verscheen dan de film ‘Poor Things’, volgens veel recensenten de beste film van Lanthimos tot nu toe. En dat wil wat zeggen, want elke film die hij sinds 2015 maakte werd wereldwijd de hemel in geprezen. 'Poor Things' werd genomineerd voor elf Oscars en wist ook vier van die nominaties te verzilveren, onder andere die voor beste vrouwelijke hoofdrol (Emma Stone).

Spiegel

In die film volgen we Emma Stone (die een van de bijrollen vertolkte in ‘The Favourite’ en die een Oscar won voor haar hoofdrol in ‘La La Land’) als Bella Baxter. Zij is het resultaat van een experiment van een excentrieke chirurg. Nadat een zwangere vrouw om het leven kwam, plaatste die de hersenen van haar ongeboren kind in het hoofd van de jongvolwassen vrouw, waardoor Bella het uiterlijk heeft van een volwassene, maar het ontwikkelende brein van een pasgeborene.

Bella stapt in de wereld met een kinderlijke nieuwsgierigheid en een groot enthousiasme. Ze leert wat het betekent om lief te hebben en om de liefde te bedrijven en wordt in sneltempo volwassen. Een resem absurde personages proberen van haar te profiteren of haar in een bepaalde richting te sturen, maar zij zoekt en vindt haar eigen weg, met jeugdige koppigheid en naïviteit.

Een wild, vergezocht concept met een menselijk kantje en een verhaal dat de maatschappij een spiegel voorhoudt, dat is waar Yorgos Lanthimos in uitblinkt. Het is dus niet verwonderlijk dat ‘Poor Things’, een film die de stempel van de filmmaker helemaal draagt, voor velen aanvoelt als het resultaat van een lange (en succesvolle) zoektocht naar een artistieke stem. Voeg daar prachtige en creatieve cinematografie aan toe, een uniek gebruik van kleuren en hilarische, scherpe dialogen en je hebt een pareltje dat het verdient om veelvuldig in de prijzen te vallen en dat je zeker gezien moet hebben.

‘Poor Things’ is vanaf 12 maart beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top