Filmgoud in de VOD-catalogus: twee nieuwe blockbusters en een Japanse parel

Films |

De nieuwste internationale blockbusters vind je ook in maart in de VOD-catalogus van Proximus. Zo kan je er de komende maand zowel het jongste deel van de razend populaire ‘Hunger Games’-filmserie vinden als de huiveringwekkende herrijzenis van de horrorfranchise ‘Saw’.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes

Acht jaar na de vorige film keerde ‘The Hunger Games’ terug met het vijfde deel uit de saga. Het betreft een prequel met een nieuwe cast, nieuwe personages en nieuwe uitdagingen. De plot speelt zich af 64 jaar voor de gebeurtenissen uit de allereerste ‘The Hunger Games’-film. Hoofdpersonage is de jonge, sinistere Coriolanus Snow, die later zou uitgroeien tot de tirannieke leider van Panem. Hij is de sleutelfiguur van de Snow-dynastie, ooit een machtige familie maar in het naoorlogse Capitool uit de gratie gevallen.

De 18-jarige Coriolanus wil de eer van zijn familie – zijn vader Crassus was de stichter van The Hunger Games – herstellen door de macht te grijpen in Panem. Daarvoor gebruikt hij het succes van zijn mentor Lucy Gray Baird, de vrouwelijke tribute van het verpauperde District 12, als springplank. Nadat Lucky Flickerman de tiende editie van The Hunger Games wint, verdwijnt ze plots. Ook Coriolanus’ nicht Tigris Snow (gespeeld door model en LGBTQIA+-boegbeeld Hunter Schafer) krijgt een belangrijke rol in het verhaal.

Je vraagt je wellicht af wat de link is met Katniss Everdeen, de latere heldin van de saga. Wel, de nicht van Lucy Gray Baird zou mogelijk banden hebben met Katniss. Maude maakt deel uit van de Covey-groep en beschikt, net als Katniss, over een bijzonder muzikaal talent. De gelijkenis tussen de melodieën van de Coveys en die van Katniss, die ze geleerd had van haar vader, geven aanwijzingen in die richting. Welke familiebanden bestaan er nog in District 12? Zijn de Bairds en de Everdeens gelinkt aan elkaar? Allemaal vragen waarop je in deze prequel, de vijfde film uit de franchise, een antwoord krijgt.

‘The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes’ is vanaf 21 maart beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Saw X

Na jaren van teleurstellende sequels deed ‘Saw X’, de stamvader van de brutale, gory horror, een frisse wind waaien door de franchise door zich volledig te richten op John Kramer. De nieuwe horrorfilm uit 2023 speelt zich af in de periode tussen ‘Saw’ en ‘Saw II’. Hierdoor krijgen de verhalen van John Kramer en Amanda Young, die wraak nemen op de mensen die hebben gelogen over Kramers kankerbehandeling, meer inhoud.

Het personage van Kramer, vertolkt door Tobin Bell, is het middelpunt van de franchise en verscheen tot nu toe in negen van de tien films. De beslissing om van hem de protagonist te maken in ‘Saw X’ en zijn rol zo uit te diepen, bleek een schot in de roos te zijn.

Net zoals John Kramer poogt om mensen een frisse kijk op het leven te geven en ze te doen boeten voor hun fouten uit het verleden, slaagt de ‘Saw’-filmreeks om zichzelf opnieuw uit te vinden door de valkuilen te vermijden die vorige sequels hebben gekraakt. ‘Saw X’ bevat dan wel de basisingrediënten die de filmreeks typeren, zijnde brutaliteit, expliciet geweld, martelingen en valstrikken, de bloederige raadsels, puzzels en breinkrakers slagen er nog steeds in om creatief te zijn – wat geen sinecure is na bijna 20 jaar.

‘Saw X’ is vanaf 29 februari beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Perfect Days

De Duitse cineast Wim Wenders, die beschouwd wordt als een van de belangrijkste filmmakers in zijn land van de afgelopen honderd jaar, bracht vorig jaar ‘Perfect Days’ uit, zijn eerste fictiefilm sinds ‘Submergence’ uit 2017.

Voor ‘Perfect Days’ trok Wenders naar Tokio, waar hij het leven van een eenvoudige toiletreiniger op leeftijd met een getroebleerd verleden in beeld brengt. De docu-achtige film wordt omschreven als een ode aan het alledaagse. In tegenstelling tot de soms iets te opvallende artistieke flair van vorige films van Wenders, houdt de cineast het deze keer eerder sober. Zo grijpt hij terug naar de films uit zijn hoogdagen in de jaren 80 en 90.

Japan koos ‘Perfect Days’ als inzending voor de Oscars op 10 maart. Hoofdrolspeler Kôji Yakusho, in Cannes bekroond met de prijs voor beste acteur, werd uitvoerig geprezen door filmcritici: “Yakusho verovert je hart bijna zonder woorden. Hij observeert, apprecieert en inhaleert het leven met volle teugen”, oordeelde De Morgen. “De film ademt het geduld en de innemende charme van zijn protagonist”, aldus De Standaard. “Zonder groot narratief, zonder een woordenstroom aan dialoog palmt hij je in. (…) ‘Perfect Days’ is een sublieme liefdesbrief aan een leven van dienstbaarheid en routine.”

‘Perfect Days’ is vanaf 29 maart beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top