‘Shogun’ (Disney+): “Een meesterwerk van hetzelfde kaliber als ‘Game Of Thrones’”

Films |

Vandaag verschijnt ‘Shogun’ op Disney+, een tiendelige dramaserie die zich afspeelt in het 17de-eeuwse Japan, gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1975 van de Brits-Amerikaanse auteur James Clavell. De eerste reviews zijn alvast heel lovend.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Shogun’, een bewerking van James Clavells bestseller, speelt zich af in Japan in het jaar 1600, aan de vooravond van een eeuwenlange burgeroorlog. Hiroyuki Sanada speelt de rol van Lord Yoshii Toranaga die voor zijn leven vreest nu zijn vijanden in de Raad van Regenten zich tegen hem verenigen.

Er vindt een botsing tussen twee culturen plaats als de Engelse zeeman John Blackthorne (Cosmo Jarvis) schipbreuk lijdt in een nabijgelegen vissersdorp. Hij brengt technologie met zich mee die het tij kan keren in de groeiende politieke strijd van een de plaatselijke lord Toranaga.

De lotgevallen van Toranaga en Blackthorne raken onlosmakelijk verbonden met hun vertaalster, Toda Mariko (Anna Sawai), een mysterieuze christelijke edelvrouw en de laatste van een in ongenade gevallen geslacht. Terwijl ze haar heer dient in dit beladen politieke landschap, moet Mariko haar nieuwe vriendschap met Blackthorne verzoenen met haar toewijding aan het geloof dat haar gered heeft en haar plicht aan haar overleden vader.

Lovende recensies

De miniserie wisselt indrukwekkende oorlogstaferelen af met een focus op personages, om een episch verhaal te creëren. De eerste reviews van ‘Shogun’, waarin een veelgeprezen Japanse cast de show steelt, zijn alvast laaiend enthousiast. Critici noemen de serie een “meesterwerk op het niveau van ‘Game of Thrones’”, vanwege de complexe politiek en de enorme cast.

Het magazine TIME bijvoorbeeld noemt de serie een “echt meesterwerk” en “vitaal bewijs dat het medium nog steeds groots kan zijn”. TechRadar prijst de castleden van Shogun en noemt Hiroyuki Sanada (bekend van ‘John Wick: Chapter 4’) als uitblinker: “Zijn serene aura en stoïcisme snijden door de ontluikende chaos heen”, klinkt het. Entertainmentsite GamesRadar+ vergelijkt de serie met ‘Game of Thrones’ en prijst het trage tempo waarmee de tandwielen van de politieke machinerie draaien in de reeks.

Decider, onderdeel van de Amerikaanse krant New York Post, is dan weer lovend over het evenwicht tussen actie, subtiele karakterontwikkeling en krachtige thema’s: “Een aangrijpende meditatie over de aard van loyaliteit en vrijheid”, klinkt het. The Playlist ten slotte doet de gewaagde uitspraak dat “‘Shogun’ niet aanvoelt als veel andere epische tv, omdat het gewoon beter gemaakt is dan de meeste concurrenten”.

Ontdek ‘Shogun’ op Disney+, vanaf nu beschikbaar via de tv-optie Pickx All Stars en Pickx All Stars & Sports of de aparte tv-optie Disney+ van Proximus Pickx. De première van de "limited series" van tien afleveringen omvat de eerste twee afleveringen, gevolgd door wekelijks een nieuwe aflevering.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top