‘WIL’ verovert na de cinema ook Netflix

Films | ‘WIL’, de oorlogsdramafilm van Tim Mielants naar de gelijknamige roman van Jeroen Olyslaegers, is na het grote succes in de cinemazalen nu ook terug te vinden op streamingdienst Netflix. De film zoomt in op een duister hoofdstuk in ons verleden en de vage grens tussen goed en kwaad in oorlogstijden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tim Mielants werd bekend als regisseur van succesvolle televisieseries, zoals ‘Code 37’, ‘Cordon’ en ‘Professor T.’, maar ook van de muzikale jeugdserie ‘Zingaburia’. Internationaal drukte hij dan weer zijn stempel door zes afleveringen van de topreeks van de BBC ‘Peaky Blinders’ te regisseren. Sindsdien maakte hij ook onder andere enkele afleveringen van ‘Legion’, gebaseerd op de gelijknamige Marvel Comics-reeks.

Met zijn eerste langspeelfilm scheerde Mielants meteen hoge toppen. ‘De Patrick’ verscheen in 2019 en werd prompt uitgeroepen tot de beste film van het jaar op de Ensors. Daarnaast won hij ook de prijzen voor de beste regie en het beste scenario. De film toont Kevin Janssens als bewoner van een nudistencamping, die na de dood van zijn vader op zoek gaat naar een verloren geraakte hamer.

Na het succes van ‘De Patrick’ coregisseerde Mielants samen met actour Bouli Lanners het geheugenverliesdrama ‘Nobody Has To Know’, met Lanners en de Ierse actrice Michelle Fairley (‘Game of Thrones’) in de hoofdrollen. Maar hij stortte zich ook meteen op de verfilming van ‘WIL’, het derde deel in een trilogie van Jeroen Olyslaegers, dat verscheen in 2016 en een waar succes werd. Carl Joos (‘De Premier’) schreef het scenario en Robrecht Heyvaert (‘Zillion’) werd aangenomen als director of photography.

Succes over de hele lijn

Stef Aerts (‘Belgica’) speelt in de filmversie van dat verhaal de titelrol als Wilfried Wils (Wil voor de vrienden), een hulppolitieagent in Antwerpen aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Wil navigeert zich doorheen de zware periode, waarin vrienden hem zowel naar de kant van de nazi’s als naar het verzet lokken. Lode (Matteo Simoni) is zijn collega en de broer van zijn lief Yvette (Annelore Crollet), die beiden besluiten om tegen de bezetters te strijden. Wil wordt echter ook aangetrokken door Felix “Nijdig Baardje” Verschaffel (Dirk Roofthooft), een collaborateur.

De cast wordt verder aangevuld met Kevin Janssens (die na ‘De Patrick’ dus nog eens in een film van Tim Mielants speelt), Koen De Bouw, Jan Bijvoet, Els Dottermans, Jan Decleir, Gene Bervoets, Isabelle Van Hecke en nog heel wat ander bekend Vlaams volk. Een niet te versmaden cast, met andere woorden.

‘WIL’ werd een groot succes in de cinemazalen. Nadat die op 27 september van vorig jaar in première ging, werd begin december gerapporteerd dat er al 200.000 bezoekers naar de cinema waren afgezakt om de film te zien. Ook het boek ging na het verschijnen van de film weer duchtig over de toonbanken. De film werd genomineerd voor maar liefst 14 Ensors.

Op Netflix zou ‘WIL’ een nog groter publiek kunnen vinden. In Humo oppert Stef Aerts dat de film een tweede leven kan krijgen op de streamingdienst. “Dat is voor de Belgische film dé zegen van dit tijdperk: je kunt een onvoorstelbaar groot publiek bereiken. Maar je kunt het natuurlijk ook anders bekijken: de Netflix-­catalogus is zó onmetelijk groot dat een film net zo goed geruisloos in de plooien van de streaminggeschiedenis kan verdwijnen”, zegt hij voorzichtig. “Veel landen laten buitenlandse producties dubben, dus ik ben benieuwd welke obscure Tsjechische stem­acteur de tekst van ‘Wil’ zal inspreken.” In ons land is de film gelukkig met de originele stemmen te zien.

Ontdek ‘WIL’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top