‘Suncoast’: coming-of-age drama gebaseerd op de tragiek van het echte leven

Films |

Op Disney+ is ‘Suncoast’ geland, de semi-autobiografische dramedy van actrice en scenarist Laura Chinn. De film is gebaseerd op Chinns eigen adolescentie en opgedragen aan haar broer Max, die in 2005 overleed. ‘Suncoast’ is hartverscheurend in zijn tragiek, maar evenzeer hartverwarmend.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Max overleed in 2005, toen zijn zus Chinn nog op de middelbare school zat. Door een speling van het lot verbleef Max kort voor zijn dood in hetzelfde ziekenhuis als Terri Schaivo, de vrouw uit Florida die wereldnieuws werd toen ze het middelpunt werd van een euthanasiezaak. Ze zou aan haar man gevraagd hebben om haar te laten sterven als ze ooit in een vegetatieve toestand zou belanden. Op 18 maart 2005 werd haar voedingssonde verwijderd, op verzoek van haar echtgenoot. Ze lag sinds 25 februari 1990 in een coma na een hartaanval. Tegelijk vochten haar ouders jarenlang om haar in leven te houden, hoewel er weinig kans was dat Terri ooit zou herstellen. Voorstanders van het recht op leven protesteerden dagelijks aan de Suncoast-faciliteit, waar deze film zijn naam aan ontleent.

De protesten en pancartes van deze demonstranten vormen de achtergrond van veel van de actie in ‘Suncoast’, maar de zaak Schaivo heeft niet veel invloed op het verhaal als geheel. Max in leven houden is geen optie: het is vanaf het begin van de film duidelijk dat hij gaat sterven. Het echte drama speelt zich af tussen moeder en dochter, die in het reine proberen te komen met de verpletterende realiteit van de situatie.

Cocktail van emoties

Moeder Kristine uit haar verdriet over de naderende dood van Max door hard te zijn voor haar dochter Doris, die zich verwaarloosd en boos voelt over hoe de ziekte van haar broer haar leven heeft overgenomen. De cocktail en rollercoaster van emoties die Doris overspoelt is haast tastbaar doorheen de film – misschien omdat ze gebaseerd is op Chinn zelf.

Bij vlagen flirt ‘Suncoast’ met zwarte komedie, maar over het geheel is de film vrij mild, een toon die past bij de zonnige cinematografie en de eigenzinnige score van Este Haim en Christopher Stracey.

De film hapert wanneer een subplot de sentimentele toer opgaat: Doris raakt bevriend met een eenzame weduwnaar genaamd Paul (vertolkt door Woody Harrelson), die zijn dagen doorbrengt met protesteren buiten Suncoast. Harrelsons rol in de film is overbodig en voelt te gratuit. Hetzelfde geldt voor de bijrol van actrice Pam Dougherty als rouwbegeleidster, van wie we weten dat ze Kristine naar een soort emotionele doorbraak zal leiden vanaf het moment dat ze op het scherm verschijnt.

Meer dan 'de zus van'

Waar de film wél met glans in slaagt en ontroert, is het weergeven van Doris’ ‘emancipatieproces’ om zichzelf langzaam maar zeker op de eerste plaats te zetten en zich niet langer weg te cijferen. Haar zelfvertrouwen groeit zienderogen terwijl ze zichzelf als méér begint te zien dan de zus van een stervende broer.

De hoofdrollen in dit regiedebuut van Chinn zijn voor de Engelse actrice Nico Parker (bekend van haar bijrol in Tim Burtons ‘Dumbo’ en in de serie ‘The Last of Us’) en de Amerikaanse Laura Linney (bekend van haar hoofdrol in de serie ‘Ozark’ en in de dramafilm ‘You Can Count on Me’) als respectievelijk Doris en moeder Kristine.

Ontdek 'Suncoast' op Disney+, vanaf nu beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top