‘Wonka’ (VOD): de perfecte mopperaar Hugh Grant

Films | De muzikale prequelfilm ‘Wonka’ is zoals verwacht een enorm succes geworden in de cinemazalen, en volgens de reviews ligt dat niet alleen aan de hoofdrol van Timothée Chalamet, maar ook aan het acteerwerk van Hugh Grant. Hij speelt de kleinere rol van de Oompa Loompa en steelt volgens veel filmkenners de show. Nu de film ook in de Premium VOD-catalogus van Pickx komt, zoomen we in op de rol, de reacties en wat Grant er zelf van vindt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Veel moeten we je waarschijnlijk niet meer bijbrengen over ‘Wonka’, de musicalfilm van Paul King over een jonge Willy Wonka, die later in het verhaal van ‘Charlie and the Chocolate Factory’ de meest excentrieke eigenaar van een snoepfabriek ter wereld is. In deze film probeert hij zijn chocolaatjes te perfectioneren en aan de man te brengen, en naast enkele vijanden maakt hij ook opvallende vrienden.

Één van die vrienden – al is hij in het begin van de film voornamelijk een chocoladedief – is de Oompa Loompa Lofty, een kleine oranje man met groen haar. Wonka stal zonder het te weten cacaobonen van Loompaland, waardoor Lofty uit het land gegooid werd en nu uit is op wraak. Maar het duurt niet lang vooraleer de twee het bijleggen. Lofty doet uit de hoogte en moppert de hele tijd, maar is ook charmant en uiteindelijk behulpzaam. In die mengeling van charme en gemopper zagen de filmmakers een ideale rol voor Hugh Grant.

Grant is intussen 63 jaar oud en heeft, naast zijn onsterfelijke rollen in romcoms als de eeuwig stotterende charmeur, de reputatie dat hij al eens kort van stof uit de hoek kan komen. Denk maar aan zijn korte antwoorden op de rode loper bij de Oscars vorig jaar. (“Wat draag je vanavond?” “Gewoon mijn pak.” “Maar wie heeft het gemaakt?” “Mijn kleermaker.”)

Dat hij uitstekend in de rol paste, viel ook de filmrecensenten op. Volgens de filmkenner van ABC News is zijn kleine rol het hoogtepunt van de film. En ook The Indian Express zegt dat hij de show steelt. “De beste scènes in de film zijn die waarin Hugh Grant opduikt als Oompa Loompa”, schrijft de krant. Film Focus Magazine noemt de acteerprestatie van Grant dan weer “uitzonderlijk, met een dosis humor die het verhaal niet overschaduwt.” “Hugh Grants Oompa Loompa injecteert aristocratische charme en overstijgt alle verwachtingen”, gaat de recensie verder.

Wat denkt Grant?

Een succesrol voor de acteur, zou je dus kunnen denken, die tegenwoordig al enkele jaren niet meer de leading man speelt in romcoms, maar wel vaak opduikt in kleinere, iets vreemdere rollen. In de ogen van de filmpers gaven die rollen hem een nieuw gelaat, eentje met diepgang en veelzijdigheid, maar de acteur omschrijft het zelf anders in een interview met Access Hollywood. “Dat zijn de rollen die ik vandaag de dag aangeboden kreeg. Ik zit in de freakshowfase van mijn carrière. Ik speel slechterikken, psychopaten, vreemde eenden, perverten en nu dus een Oompa Loompa.”

De acteur giet altijd een stevig ironisch sausje over zijn woorden, dus wat hij zegt mag niet altijd letterlijk geïnterpreteerd worden, maar het lijkt er toch op dat de acteur niet echt genoten heeft van zijn tijd op de set van ‘Wonka’. Zo liet hij in een interview met Metro.co.uk vallen dat hij het motion-capturewerk grondig haatte. “Als een kroon van doorns, heel oncomfortabel. Ik kon het hele gedoe niet hatelijker vinden”, zei hij.

Volgens Business Insider was Grants misnoegen voor de rol ook voelbaar toen hij interviews gaf om de film te promoten. “Zijn uitdrukking verraadt een mengeling van schaamte, uitputting en diepliggende pijn”, schrijft de publicatie over een interview dat hij gaf op een perstour. Toen hem gevraagd werd waarom hij de rol aannam, antwoordde hij: “Ik heb veel monden te voeden.”

Maar zoals gezegd mag je dus niet alles wat de acteur zegt letterlijk nemen. Business Insider opteert dat zijn gemopper tijdens de perstour (die op zich altijd slopend is voor acteurs) ook gezien kan worden als het verlengde van de film, waarin Grant zijn boosheid en negativiteit benut om zijn personage tot leven te brengen. “Dat is mijn specialiteit”, aldus de acteur.

Los van of hij het haatte of niet, kunnen we wel zeggen dat pers en publiek smullen van zijn rol als Lofty de Oompa Loompa. En wie de muzikale feelgoodfilm nog niet in de cinema zag, of wie graag nog eens wil kijken, kan vanaf nu terecht in de Premium VOD-catalogus van Pickx!

‘Wonka’ is nu beschikbaar in de Premium VOD-catalogus van Pickx.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top