‘True Detective’ seizoen 4 landt op Streamz: mysterie in Alaska

Series |

Op streamingplatform Streamz is sinds kort het vierde seizoen van ‘True Detective’ beschikbaar. Topactrice Jodie Foster schittert als dé ster van dit seizoen, waardoor de reeks bij momenten het grandioze debuutseizoen evenaart.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In het vierde seizoen laat ‘True Detective’ de door mannen gedomineerde verhalen van eerdere jaargangen achterwege voor een ijzige moordzaak in Alaska – met zinderende hoofdrollen voor Jodie Foster en Kali Reis.

Het is geen geheim dat kijkers afhaakten na het tweede en derde seizoen van deze reeks; seizoenen die er op geen enkel moment in slaagden het niveau van het meesterlijke eerste seizoen – met de tandem Matthew McConaughey en Woody Harrelson – te evenaren.

Nieuwe regisseur

Nu is de reeks dus terug voor een vierde seizoen: ‘True Detective: Night Country’. Het is het eerste seizoen zonder Nic Pizzolatto als showrunner of schrijver (hij blijft wel uitvoerend producent). Zijn vervanger, de Mexicaanse schrijfster en regisseur Issa López (een protegé van Guillermo del Toro), gooit het roer om: in plaats van de brandende zon waaronder eerdere detectives, criminelen en slachtoffers hun lot ondergingen, bevinden we ons nu in het fictieve mijnstadje Ennis, een godvergeten gat in Alaska waar alcohol, seks en geweld welig tieren, op het moment dat er een zestig dagen lange nacht aanbreekt.

De kille sfeer helt naar grimmige horror als het nieuwe mysterie zich ontvouwt: de verdwijning van de voltallige bemanning van het nabijgelegen wetenschappelijke onderzoeksstation. De enige aanknopingspunten zijn een afgehakte tong en de woorden ‘we zijn allemaal dood’ gekrabbeld op een whiteboard, een mogelijke link naar een eerdere onopgeloste moord op een inheemse Iñupiat-vrouw en anti-mijnactiviste, Annie.

De kille detective Elizabeth Danvers, weergaloos vertolkt door Foster, onderzoekt de verdwijning van de wetenschappers. Danvers werd een paar jaar geleden ‘gepromoveerd’ naar deze kale buitenpost als, zo wordt gesuggereerd, straf voor haar houding. Ze is iemand die, als ze een man was, zou worden geprezen als een harde ‘lone wolf’, maar die als vrouw over het algemeen wordt beschouwd als een bitch, ook al durft niemand dat hardop te zeggen. Gelukkig heeft ze de leeftijd en het temperament om zich daar niets van aan te trekken.

Bovennatuurlijke elementen

De Iñupiat-staatspolitieagent Evangeline Navarro, gespeeld door de voormalige bokser Kali Reis in haar debuut op het kleine scherm, was geobsedeerd door Annies zaak en houdt vol dat er een verband is tussen de twee. Maar zij en Danvers hadden een pijnlijke professionele breuk, waarvan de details mondjesmaat prijsgegeven worden.

‘True Detective’ heeft altijd geflirt met het bovennatuurlijke, en doet dat nu weer. Maar hier, in het geïsoleerde stadje te midden een akelig gebied dat maandenlang duisternis kent, voelt dat minder gratuit. Als karkassen van gestripte kariboes of een stel lichamen bevroren in doodsangst midden in een woestenij worden aangetroffen, is het geloofwaardig om ook naar verklaringen te zoeken in het Iñupiat-geloof, in de poreuze grens tussen de levenden en de doden. López diept deze piste niet volledig uit, maar verwerkt het net genoeg om onze diepste angsten aan te spreken. Tegelijk volgt Danvers nauwgezet het spoor van de naakte feiten.

Gefilmd in IJsland

Ook rassen- en seksuele politiek worden in het geheel verweven. De Iñupiat worden behandeld als tweederangsburgers. Huiselijk geweld is schering en inslag in de stad. Danvers wordt met het minste respect behandeld, haar functietitel weegt maar net op tegen haar status als oudere en onvrouwelijke vrouw.

López heeft de essentie van de serie behouden, maar heeft er – met de hulp van Foster, Reis en een rits andere goede acteurs, waaronder Fiona Shaw en Christopher Eccleston – iets eigens van gemaakt. Ze heeft een broeierige, melancholische wereld gecreëerd die uit hetzelfde universum ontsproten lijkt als Scandinavische topkrimi’s ‘The Killing’ en ‘Insomnia’. Niet zo gek, als je weet dat de opnames plaatsvonden in IJsland, met een IJslandse crew. Qua sfeerschepping is ‘True Detective’ alweer op het niveau van het debuutseizoen, en ook het script en acteerwerk hebben de reeks opnieuw het kijken waard gemaakt.

Ontdek het vierde seizoen van 'True Detective' nu op Streamz via Pickx! Klik hier om te achterhalen hoe je eenvoudig je Streamz-account activeert.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top