‘Kamp Waes’ opent weer de deuren: welke beproevingen staan de deelnemers te wachten?

Series |

Vanaf vanavond ontvangt Tom Waes opnieuw vijftien deelnemers in zijn kamp, om hen te onderwerpen aan de beenharde opleiding van de Belgische Special Forces. De kandidaten zoeken de grenzen van hun fysieke en mentale krachten op, terwijl Waes hen langs de zijlijn bijstaat met een schouderklopje en bemoedigende woorden. Dit seizoen belooft alvast nóg extremer te worden dan het vorige.

Door Pickx

Deel dit nieuws

“Deze editie is nog harder, lastiger, extremer”, liet presentator Tom Waes zich onlangs ontvallen in Het Nieuwsblad over het nieuwe seizoen van ‘Kamp Waes’. Ook in Het Belang Van Limburg liet Waes al iet of wat in zijn kaarten kijken: “Het was snel duidelijk dat het niveau van de inschrijvingen deze keer hoger was.” Toen de Special Forces dat in de gaten kregen, besloten ze om er ook een schepje bij te doen. “De mensen die denken: ‘ik kan dat, ik heb eens een marathon gelopen’, hebben zichzelf er uitgefilterd. (...) Ik kan je verzekeren: ze hebben het verschrikkelijk zwaar gemaakt”, aldus Waes. “Er zijn nu proeven waarin de kandidaten zodanig ver gedreven worden dat ze hallucinerend door een bos dwalen, de weg niet meer vinden, volledig van het pad af zijn”, lichtte Waes onlangs een tipje van de sluier in Knack.

Net als vorig seizoen worden de kandidaten in de eerste aflevering al meteen zwaar op de proef gesteld met d
e Bergham Run: een loopproef waarbij ze met een rugzak van 20 kilo in 50 minuten 8 kilometer moeten afleggen. Geen inloopperiode, maar meteen afzien als de beesten, dus. En als dan het kaf nog niet van het koren gescheiden is, zal de eerste schifting wellicht gebeuren in de tweede aflevering, die draait rond een nachtelijke zwemproef. Alleen de kandidaten die zich daar doorspartelen mogen mee richting de volgende bestemming: de legendarische kazerne van Marche-les-Dames.

Enkele nieuwigheden

Dit seizoen speelt zich trouwens niet – of nauwelijks – meer af rond het militaire oefenterrein in Elsenborn, waar het vorige seizoen gedraaid werd. Waes liet al verstaan dat de kandidaten dit keer op zee en zelfs onder water getest worden. Nog een nieuwigheidje dit seizoen: ook als gewone burger kun je je rechtstreeks inschrijven voor de Special Forces. Voorheen was dat enkel mogelijk als je al militair was.

Drilmeester/instructeur Fly – intussen een nationale bekendheid – is opnieuw van de partij. In tegenstelling tot vorig seizoen betrekt hij Waes dit keer wél – tot op zekere hoogte – in de calvarietocht van de kandidaten: “Ik mocht niet mee beslissen, maar bij twijfel mocht ik wel mee het beslissingsproces volgen. (…) Als ik één ding heb gemerkt door meer betrokken te zijn, is het dat die special forces niet de gevoelloze vechtmachines zijn die hun reputatie doet uitschijnen. Ze geven echt om de kandidaten.”

Tranen van Tom Waes

Dat Waes dit seizoen meer actief betrokken is bij het lot van de deelnemers, is naar eigen zeggen een rol die hem steeds beter ligt, zo gaf hij aan in Het Belang Van Limburg: “In de eerste reeks was ik meer toeschouwer. Fly en zijn mannen verdwenen in een kamertje en beslisten wie afviel. Nu vroegen ze of ik meekwam.

Bij wijze van teaser wou Waes nog iets kwijt in Het Belang Van Limburg: Ik kan nog niet zoveel verklappen, maar in de laatste aflevering heb ik mijn tranen de vrije loop gelaten. Je ziet die kandidaten afzien. En je weet dat iedereen daar met een reden zit. En dat die reden soms heel diep gaat. Als je op het einde dan voelt dat mensen zichzelf overwonnen hebben, krijgt dat een grote extra lading.”

Bekijk ‘Kamp Waes’ vanaf vanavond elke zondag om 20 uur op VRT 1 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top