‘Griselda’: het onwaarschijnlijke verhaal achter de gloednieuwe Netflix-miniserie

Series |

In de nagelnieuwe Netflix-serie ‘Griselda’ kruipt een onherkenbare Sofía Vergara (‘Modern Family’) in de huid van de Colombiaanse drugsbaron Griselda Blanco, in wat een vrouwelijke versie van ‘Narcos’ lijkt. Pickx doet het waargebeurde, verbluffende verhaal achter de miniserie uit de doeken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De brave familievrouw uit ‘Modern Family’ Sofía Vergara onderging voor de gloednieuwe misdaadserie ‘Griselda’ een indrukwekkende transformatie tot een badass Colombiaanse drugsbazin. De biopic ‘Griselda’ vertelt het leven van Griselda Blanco, een Colombiaanse zakenvrouw die er met haar innemende charme én intelligentie in slaagde één van de meest winstmakende drugskartels ooit te runnen.

In de jaren 70 was er geen drug ter wereld lucratiever dan cocaïne. En nergens werd er meer van het witte poeder geproduceerd dan in Colombia. Een van de moeilijkste uitdagingen bij het aan de man brengen van de drugs bestond erin om het goedje in de Verenigde Staten te krijgen, waar meer cocaïne werd gebruikt dan waar ook ter wereld. Maar een strenge douane en zware gevangenisstraffen maakten het leven van drugstrafikanten zuur.

Behalve als je de juiste connecties en grote hoeveelheden drugs had, zoals Griselda Blanco – bijgenaamd de ‘Cocaine Godmother’ en ‘Black Widow’. In de jaren 70 tot diep in de jaren 80 domineerde zij de cocaïnehandel.

Meedogenloos

Griselda Blanco werd geboren in 1943 en vond al snel haar weg naar de criminele onderwereld in Colombia. In haar tienerjaren pleegde ze al misdaden die konden wedijveren met die van doorgewinterde beroepscriminelen. Toen ze 23 was, emigreerde ze illegaal naar New York, waar ze een cocaïnehandel opzette die razendsnel groeide. Ze was al snel de patron van een drugsimperium, waardoor de politie haar in het vizier kreeg.

In 1975 werden zij en haar organisatie beschuldigd van een groot aantal misdrijven. Blanco vluchtte terug naar Columbia, waar onderdook om aan het gerecht te ontsnappen. Toen ze vier jaar later alsnog terugkeerde naar de VS, besloot ze in Miami te settelen, een gebied met een groeiende Zuid-Amerikaanse bevolking (zowel legaal als illegaal). Het was ook een plek die overliep van de drugs. Het drugsimperium van Blanco was destijds één van de drie drugsbendes die maandelijks meer dan 75 miljoen dollar binnenrijfden met cocaïne alleen.

Blanco stond bekend om haar meedogenloosheid en brutaliteit tegenover iedereen die haar in de weg stond. Ze ging over lijken om haar imperium te beschermen, zelfs als het haar echtgenoten betrof. Haar geliefkoosde afrekeningsmiddel waren huurmoordenaars op moto’s, die doelwitten neerschoten als ze hun huis of zaak verlieten.

Koekje van eigen deeg

Toen de DEA haar in 1985 te pakken kreeg, werd ze beschuldigd van alle mogelijke drugsgerelateerde misdaden en voor een federale rechtbank in New York veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar. Ook werd ze vervolgd voor een rits extra aanklachten, waaronder minstens drie moorden. Ze pleitte schuldig, waardoor haar initiële celstraf met vijf jaar werd verlengd. In 2002 kreeg Blanco, een levenslange kettingroker die worstelde met haar gewicht, een hartaanval in de gevangenis. Ze kwam in 2004 vrij omwille van gezondheidsproblemen en werd toen teruggestuurd naar Colombia.

In 2012 werd ze in haar geboortestad Medellín vermoord door een huurmoordenaar in een drive-by shooting toen ze een slagerij verliet. De manier waarop ze aan haar einde kwam was dezelfde als de methode die Griselda zélf talloze keren had bevolen om vijanden uit te schakelen in Miami.

Het feit dat het leven van Griselda Blanco nu in een miniserie gegoten wordt en niet in een film, bewijst dat er heel veel te vertellen valt over één van de bekendste figuren in de drugswereld aller tijden.

‘Griselda’ is vanaf 25 januari te zien op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top