‘De Expeditie: Groenland’ (Play4): een ijskoude en emotionele trektocht

Series | Acht BV’s en twee ervaren poolreizigers maken samen een ijskoude en loodzware tocht van 165 kilometer in Groenland. Dat is het format van ‘De Expeditie: Groenland’, dat vanaf maandag te zien is op Play4 en al enkele weken op Streamz staat. Voor de twijfelaars stelt Pickx het programma en de deelnemers nog wat beter voor.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Arctic Circle Trail is een wandeltocht van 165 kilometer van Kangerlussuaq naar Sisimut in Groenland, een parcours dat normaal enkel door zeer goed voorbereide en ervaren pooltrekkers wordt ondernomen. Twaalf dagen lang sleur je een slee van 50 kilo met je mee, overnacht je de meeste nachten in een tent op het ijs en leef je zonder sanitaire voorzieningen. Het is een loodzware uitdaging waarop je sowieso jezelf meermaals tegenkomt.

Dat is de onderneming waar acht BV’s aan beginnen in ‘De Expeditie: Groenland’ (spoiler: niet iedereen haalt de finish). Pommelien Thijs, Tine Embrechts, Joris Hessels, Viktor Verhulst, Sven Mary, Lynn Van Royen, Jinnih Beels en Average Rob storten zich samen met gidsen Henk-Jan en Brecht, die nog met de betreurde Dixie Darnsercoer op op tocht gingen in Groenland, in het avontuur.

Het programma brengt hen langs adembenemende landschappen van bergen en bevroren meren, maar de focus ligt op de emotionele reis van de deelnemers. Hoe redden ze het in de vrieskou (tot -35 graden Celcius!), zonder manier om hun familie te contacteren en zonder moderne gemakken? We leren hen op nieuwe manieren kennen, zien hen worstelen met heimwee en fysieke uitdagingen en zien hoe ze elkaar door elke moeilijkheid sleuren.

Joris Hessels

Iemand die maar al te goed vertrouwd is met emotionele reizen op de televisie, is Joris Hessels. Hij maakte er met programma’s als ‘Radio Gaga’ en ‘De Weekenden’ een kunst van om aangrijpende verhalen op een menselijke manier te vertellen. Tijdens de expeditie is hij een luisterend oor en een goede vriend, maar ook hij kan het al eens moeilijk krijgen.

Viktor Verhulst

Een ietwat onverwachte sterke band tijdens het programma is die tussen Joris en Viktor Verhulst. Al snel voelen zij een klik. De zoon van Gert Verhulst en presentator van ‘Love Island’ bewees in programma’s als ‘De Container Cup’ al dat hij fysiek beresterk is. Hij houdt ervan om zichzelf fysiek uit te dagen en schiet andere deelnemers met plezier te hulp wanneer ze hun slee niet over een berg getrokken krijgen.

Lynn Van Royen

Een deelnemer die het al in het begin knap lastig krijgt is Lynn Van Royen. De actrice uit ‘Arcadia’, ‘Beau Séjour’ en ‘De Dag’ is geen zwaargewicht, haar slee weegt bijna evenveel als zij zelf, dus de fysieke uitdaging is voor haar misschien wel nog zwaarder dan voor de rest. Desondanks is ze energiek en opgewekt, en steeds degene die de anderen aanspoort om op tijd te vertrekken en om toch nog die laatste kilometers erbij te nemen.

Pommelien Thijs

Van opgewekt gesproken, het optimisme van Pommelien Thijs lijkt onbreekbaar in de expeditie. De actrice uit ‘#LikeMe’ en ‘Knokke Off’ en zangeres van hits als ‘Ongewoon’ en ‘Erop of Eronder’ is in het echt net dezelfde sympathieke spring-in-‘t-veld als op het podium. Ze geniet nog meer dan de andere deelnemers van elk moment, en van het feit dat ze eens niet constant gebombardeerd wordt door haar telefoon.

Tine Embrechts

Iemand die in het begin van de expeditie nog moet leren te genieten van de tocht, is actrice en zangeres Tine Embrechts. Haar kennen we van programma’s als ‘Tegen de Sterren Op’, ‘De Ideale Wereld’ en ‘Beste Kijkers’. Ze is de moeder van vier en geeft toe dat ze meedoet aan de reis om eens weg te zijn van alles. Maar zeker in het begin twijfelt ze eraan of dat wel een goed idee was.

Sven Mary

Iemand die niet twijfels, is topadvocaat Sven Mary. Hij is onder andere bekend als strafpleiter in assisenzaken en heeft de reputatie een harde kerel te zijn. Vanaf dag één is hij duidelijk: kou, vermoeidheid of pijn, niets zal hem tegenhouden. Hij is de oudste deelnemer en heeft wel wat fysieke kwaaltjes, maar toont zich als een koppige doorzetter. En dat harde laagje slijt er met de kilometers ook steeds meer af.

Average Rob

Ook zo’n doorzetter is “Average” Rob Van Impe. Fysieke uitdagingen zijn de YouTuber niet vreemd, en tijdens de expeditie is hij dan ook vaak voorop te vinden. Al jaren schaart hij een groot online publiek achter zich door onder andere met de grootste atleten van ons land video’s te maken, en hij ging zijn grootste uitdaging ooit aan door in 2023  een Iron Man te voltooien. De expeditie door Groenland vond overigens plaats tijdens zijn loodzware trainingen voor die Iron Man.

Jinnih Beels

En tot slot is er Jinnih Beels, voormalig politiecommissaris en huidig schepen in Antwerpen, bevoegd voor onderwijs en jeugd. Al vanaf de trainingssessie in Noorwegen in de eerste aflevering is het duidelijk dat de heimwee en het gemis van haar familie erg zwaar wegen. Ze heeft echter al heel wat woelige wateren doorstaan, dus dat ze doorzettingsvermogen in overvloed heeft, hoeft ze niet meer te bewijzen.

Bekijk ‘De Expeditie: Groenland’ op maandag om 21u15 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Of ontdek 'De Expeditie: Groenland' nu op Streamz via Pickx! Klik hier om te achterhalen hoe je eenvoudig je Streamz-account activeert.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top