‘Indiana Jones and the Dial of Destiny’ in VOD: achter de schermen bij de avonturier

Films | In de VOD-catalogus van Proximus vind je nu de avonturenfilm ‘Indiana Jones and the Dial of Destiny’ terug, de vijfde en laatste film waarin Harrison Ford de hoed van de legendarische avonturier opzet. Om terug te blikken op de franchise die in 1981 afgetrapt werd met ‘Raiders of the Lost Ark’, diepten we enkele interessante weetjes en verhalen op over de eerste film met Indiana Jones.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zoals geweten is het personage Indiana Jones (in de eerste versie van het verhaal heette hij nog Indiana Smith) gebaseerd op pulp-achtige avonturenfilms uit de jaren 30 en 40. George Lucas huurde comicbookartiest Jim Steranko (die onder andere de look van Marvel-personage Nick Fury bedacht) in om conceptafbeeldingen te maken van hoe het personage en de film er zouden kunnen uitzien. Steranko tekende een grote, gespierde man met een open hemd, een bruinleren jasje, een bruine hoed, een sigaret en een norse blik. Daarmee zijn hij en George Lucas degenen die de iconische look van de filmheld bepaalden.

Twee jaar eerder had George Lucas het verhaal van de film al voorgelegd aan zijn vriend en collega Steven Spielberg. Ze waren beiden op vakantie in Maui, Hawaï, toen ze aan de praat raakten. Spielberg zei dat hij interesse had om een Bond-film te regisseren, maar Lucas zei dat hij iets beters had. Spielberg reageerde enthousiast en noemde het verhaal “James Bond zonder de gadgets”.

Met de tekeningen van Jim Steranko in de hand gingen Lucas en Spielberg op zoek naar de geknipte acteur. Vandaag de dag kunnen we ons niemand anders dan Harrison Ford voorstellen in de iconische rol, maar aanvankelijk hadden de filmmakers een andere acteur in gedachten, en wel iemand die eigenlijk veel beter leek op de schetsen van Steranko: Tom Selleck. De rijzige acteur met de iconische snor deed een schermtest naast Sean Young (die auditie deed voor de rol van Marion Ravenwood) en hij was de duidelijke favoriet van de filmproducenten.

Tom Selleck kreeg de rol aangeboden en wilde die duidelijk ook graag spelen, maar omdat hij net in een pilootaflevering had geacteerd voor de zender CBS, mocht hij de rol van de zender niet aannemen. Die pilootaflevering was overigens voor de serie ‘Magnum P.I.’, die een enorme hit zou worden voor Selleck. Ook Sean Young, die op dat moment nog maar weinig ervaring had, werd gezien als een van de grote favorieten om Marion Ravenwood te spelen, maar uiteindelijk ging die rol naar Karen Allen. Zij had volgens Spielberg echt de uitstraling van de vrouwen in de films uit de jaren 30 waar ze hommage aan wilden brengen. Zij had haar schermtest overigens gedaan met Tim Matheson (‘Bonanza’, ‘The West Wing’) als Indy.

Luttele weken voor het filmen moest beginnen, had de film dus nog geen hoofdrolspeler. Harrison Ford had al in Lucas’ ‘Star Wars’ en ‘The Empire Strikes Back’ geacteerd en leek geknipt voor de rol volgens Spielberg, maar Lucas was terughoudend. Hij wilde aanvankelijk een relatief onbekende acteur in de rol en wilde niet al te afhankelijk worden van Ford. Maar uiteindelijk werd de acteur wel aan boord gehaald. Hij leerde in enkele weken tijd met een zweep werken en trainde hard om iets meer op de conceptafbeeldingen te lijken.

Verwondingen

We vermoeden dat Ford helemaal geen spijt heeft van zijn keuze om de rol van Indiana Jones op zich te nemen, maar hij moest er wel wat leed voor doorstaan. In een beroemde scène zit Indy vast in een put, de zogenaamde Well of Souls, die vol zit met slangen, net het diertje waar Indy een enorme afkeer voor heeft. Eerst probeerden de filmmakers dat in beeld te brengen met mechanische slangen, maar die zagen er niet realistisch genoeg uit. Uiteindelijk werden zo’n 10.000 echte slangen gebruikt om de scène te filmen. Die zaten achter glas, zodat de filmmakers er zeker van waren dat Ford veilig was op de set, maar toen een cobra gif spoot naar de hoofdrolspeler, slikten ze toch even. “Toen beseften we dat we er niet mee mochten sollen”, vertelde producente Kathleen Kennedy later.

En daar hield het niet op. Tijdens een andere welbekende scène heeft Ford een vuistgevecht met een zeer gespierde nazi op een landingsbaan, waar een vliegtuig rondjes draait. In een documentaire over het draaien van de film vertelde Ford: “Op een bepaald moment gleed ik uit en viel ik, en de wielen van het vliegtuig rolden op mijn knie, waardoor ik middenin de Tunesische woestijn mijn ligamenten scheurde. We pakten mijn knie in, legden er ijs op, en gingen door met de opnames.” Jaren later zou Ford ook nog zijn been breken op de set van ‘Star Wars: Episode VII - The Force Awakens’ en zijn schouder bezeren tijdens het filmen van ‘Indiana Jones and the Dial of Destiny’. Wat een acteur lijden kan.

‘Raiders of the Lost Ark’ verscheen op 12 juni 1981 in de filmzalen. De hele filmindustrie zat destijds in een dipje. Er was in de weken voor de release niet echt veel animo rond de film, tot het publiek die uiteindelijk te zien kreeg. De film werd uiteindelijk de meest winstgevende van het openingsweekend, en de best bezochte film van die zomer. ‘Raiders’ bleef het zo lang goed doen dat kenners grapten dat het ook de grootste kerstfilm van het jaar zou worden. ‘Raiders’ was zo succesvol dat er meteen vier vervolgfilms besteld werden door filmstudio Paramount. Het duurde tot 2023, maar die vierde sequel kwam er uiteindelijk wel, in de vorm van ‘Indiana Jones and the Dial of Destiny’!

‘Indiana Jones and the Dial of Destiny’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top