'Gremlins' (Play5) zag er bijna helemaal anders uit

Films | Op Play5 kijk je vanavond naar de film ‘Gremlins’, die in zijn huidige vorm het midden houdt tussen horror en een avonturenfilm voor de hele familie. Maar toen Chris Columbus het scenario pende in de jaren 80, zag de film er nog helemaal anders uit. Tot een zekere Steven Spielberg een eenvoudige suggestie deed.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Chris Columbus werd iets later in zijn carrière de regisseur van films als ‘Home Alone’, ‘Mrs. Doutfire’ en ‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’, maar begon zijn carrière als scenarioschrijver. Een van zijn eerste successen was de film ‘Gremlins’, die geregisseerd werd door cultfiguur Joe Dante (‘The Twilight Zone: The Movie’, ‘Small Soldiers’). Die film was een doorslaand succes en geldt nog steeds als een van de meest lucratieve films van de jaren 80.

Het geheim ligt in de combinatie van horrorelementen, bijtende satire en avontuurelementen voor jongere kijkers. Die combinatie was in die tijd erg populair (denk bijvoorbeeld ook aal ‘Ghostbusters’ en ‘Beetlejuice’). Maar aanvankelijk was het niet de bedoeling van Columbus om zijn film aantrekkelijk te maken voor kinderen.

Slimme suggestie

Het originele scenario, dat Columbus schreef om aan regisseurs en producenten zijn talenten te tonen in de hoop dat ze hem zouden inhuren, vertelde een gewelddadig horrorverhaal zonder echte zilveren rand, over kleine, schattige wezentjes - de mogwai - die in monsters veranderen - gremlins - en mensen terroriseren met bruut geweld. De film kreeg een menselijk kantje toen Steven Spielberg het scenario in handen kreeg. Hij zag potentiëel en stapte in het project als uitvoerend producent, maar gaf wel één cruciale opmerking, zou Columbus later vertellen in interviews.

“In mijn scenario waren alle mogwai slecht, maar (Spielberg, red.) vond dat één wezentje zijn oorspronkelijke gedaante moest behouden, en Billy moest helpen tijdens het verhaal. Dat was Gizmo”, zei de scenarist in een documentaire over de film. “Dat zorgde er in één klap voor dat de film veel toegankelijker, en veel emotioneler werd. (…) Spielberg zag in dat de film een vriendelijker gelaat moest krijgen, zonder het satirische kantje te verliezen. Dat was heel slim.”

“Steven leerde me erg veel bij over hoe ik kan begrijpen wat de noden van het publiek zijn”, zei Columbus, die de goede raad van Spielberg later in zijn carrière nog veelvuldig zou kunnen toepassen. Het is dankzij die raad dat ‘Gremlins’ zo’n groot succes werd en dat de film ook een gunstige rating kreeg van de MPAA, de Amerikaanse organisatie die films van leeftijdscategorieën voorziet. De film behield echter nog een aantal van de hardere horrorelementen uit het originele scenario, waardoor er ook wat kritiek kwam. De MPAA moest naar aanleiding daarvan hun ratingsysteem aanpassen.

Bekijk ‘Gremlins’ op maandag 25 december om 20u35 op Play5 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top