De spannende thriller 'Anatomie d'une chute' kan je nu bekijken in de Proximus VOD

Films | Als je na de feestdis even wil uitrusten, kan je altijd terecht in de VOD-catalogus van Proximus, waar je een zeer breed aanbod aan films kan vinden. Deze keer geven we geen kerstfilm maar de spannende thriller 'Anatomie d'une chute' als kijktip. Deze productie werd meermaals bekroond op Europese filmfestivals.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 'Anatomie d'une chute' maken we kennis met het gezin van Sandra Voyter, een bekende schrijfster, en Samuel Maleski. Ze wonen samen met hun elfjarige zoon, de slechtziende Daniel, in een afgelegen dorp in de bergen nabij het Franse Grenoble. Op een dag wordt vader Samuel dood aangetroffen in de sneeuw voor hun huis en start er een onderzoek naar het verdachte overlijden. Al snel komt zijn vrouw Sandra in het vizier, waarbij het de vraag is of ze hem heeft vermoord of Samuel zelf uit het leven is gestapt. Een jaar later moet Daniel het gerechtelijk proces tegen zijn moeder bijwonen. Daarbij wordt er geen detail gespaard, zoals een opname waarin het aanwezige publiek, de advocaten en de magistraten het koppel duidelijk horen vechten. Sandra schreeuwt haar onschuld uit, maar de magistraten draaien steeds meer de duimschroeven aan.

Puzzel

Voor deze film vond de gerenommeerde Franse regisseur Justine Triet ('La Bataille de Solférino') inspiratie in het controversiële gerechtelijke proces rond de Amerikaanse Amanda Knox. Deze Amerikaanse vrouw werd bijna vier jaar opgesloten in een Italiaanse gevangenis nadat haar huisgenoot Meredith Kercher, ook een uitwisselingssstudent, de dood vond na een nachtje uit. Uiteindelijk bleek het bewijsmateriaal haar vrij te spreken, er werden vingerafdrukken van een bij het gerecht bekende inbreker teruggevonden. Deze affaire interesseerde Triet naar eigen zeggen mateloos en ze wilde daarom een film maken "waarin ze een gerechtelijk onderzoek in al haar details onthult". Dat is met 'Anatomie d'une chute' zeker gelukt.

"Ik wilde deze film maken als een puzzel", vertelde Triet onlangs in een interview met BFM TV. "Wanneer de kijker de eerste scène te zien krijgt, weet hij niet de betekenis is van wat hij ziet. In deze film verplaatsen we ons in het hoofd van Sandra. We proberen te begrijpen hoe ze zich als vrouw voelt en hoe ze als moeder en artiest leeft."

Voor de film werd er overigens maar spaarzaam gebruik gemaakt van muziek. We horen onder meer de pianocompositie 'Suite Española No. 1' van Isaac Albéniz en de Prélude no. 4 in mi mineur van Frédéric Chopin, beide gespeeld door de elfjarige zoon. Deze muziek contrasteert fel met de rapmuziek die vader Samuel beluistert.

Gelauwerd

De film ging in mei 2023 in première in Cannes en won daar niet alleen de Gouden Palm maar kreeg ook de hoogste onderscheiding van een professionele jury van filmjournalisten van Screen International. De film eindigde daar ex aequo met de Amerikaanse dramafilm 'May December'. Op de 36e editie van de European Film Awards in Berlijn ontving de film de prijs voor beste film, beste regisseur, beste actrice, beste montage en beste scenario. 

In de filmzalen werd de thriller eveneens warm onthaald. Volgens vakmedia was 'Anatomie d'une chute' in zijn openingsweekend de best bekeken film in heel Frankrijk. Na amper twee weken waren er al meer dan 800.000 filmtickets verkocht, met een brutowinst van 5,7 miljoen euro. De film behoort sinds september tot een select kransje van films die niet alleen een Gouden Palm hebben gewonnen maar ook meer dan 1 miljoen kijkers wisten te lokken, slechts zeven films konden dat doen sinds het jaar 2000.

Bekijk 'Anatomie d'une chute' nu in de Proximus VOD

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top