30 jaar na 'Schindler's List': dit zijn de beste rollen van Liam Neeson

Films | Het is vandaag 30 jaar geleden dat de historische dramafilm 'Schindler's List' in de Amerikaanse bioscopen verscheen. De film over het waargebeurde verhaal van een Duitse zakenman die in de Tweede Wereldoorlog het leven van 1.100 Joden redde van de Holocaust, werd meerdere keren bekroond. Sindsdien heeft hoofdrolspeler Liam Neeson zich bewezen als een veelzijdig acteur. Pickx stelt je enkele van zijn beste films voor.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Taken

Weinige filmliefhebbers zouden in de jaren 90 durven te vermoeden dat ze Liam Neeson als actieheld op het witte doek zouden zien. In het begin van zijn carrière speelde de Noord-Ierse acteur hoofdzakelijk rollen in historische drama's, romantische films en enkele sciencefictionfilms. In 2008 was het dan ook een verrassing toen Neeson in de bioscopen te zien was als huurmoordenaar Bryan Mills. Met deze film vestigde hij zijn reputatie als actieheld. 'Taken' was de eerste in een reeks actiefilms uit de jaren 2010.

Ontdek ‘Taken’ op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.



Kinsey

Weinig mensen hebben een grotere rol gehad in de naoorlogse seksuele revolutie dan de Amerikaanse bioloog Alfred Kinsey. Zijn rapporten over de menselijke seksualiteit werden bijna een miljoen keer verkocht en worden beschouwd als een van de succesvolste wetenschappelijke publicaties van de 20e eeuw. Het was dan ook een kwestie van tijd voor er een film over deze man verscheen. Liam Neeson vertolkte daarin een hoofdrol. Sommige historici stellen dat de Noord-Ierse acteur een wat gekuist beeld van de seksuoloog neerzette, maar over het algemeen was de ontvangst van de film zeer positief. De film werd genomineerd voor een Golden Globe maar verloor van de kaskraker 'The Aviator'.



Rob Roy

Het jaar 1995 stond in het teken van Schotse rebellen. Het filmpubliek kon zowel kennismaken met Mel Gibson in 'Braveheart' als Liam Neeson in 'Rob Roy'. De twee acteurs hadden al eens samengewerkt in het historische drama 'The Bounty' uit 1984 maar stonden in de filmzalen lijnrecht tegenover elkaar geprogrammeerd. Uiteindelijk won 'Braveheart' het pleit als we rekening houden met de verkoopcijfers, maar 'Rob Roy' was ook niet te versmaden! "Liam Neeson leverde een intense, spectaculaire vertolking van de achttiende-eeuwse Schotse vrijbuiter", was een veelgehoord commentaar. Wie de film bekijkt, mag ook zeker niet de sublieme rollen van costerren Jessica Lange en Tim Roth uit het oog verliezen. Die laatste acteur werd voor deze rol genomineerd voor een Oscar, een Golden Globe, een BAFTA en een Saturn Award. 

‘Rob Roy’ is beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.



Silence

In deze religieus-historische film uit 2016 van Martin Scorsese vertolkt Liam Neeson weliswaar niet de hoofdrol, maar zijn vertolking van de afvallige 17de eeuwse Portugese jezuïet Cristóvão Ferreira is niettemin bepalend geweest voor het succes ervan. In 'Silence' reizen twee Italiaanse jezuïeten naar Japan om met hun eigen ogen vast te stellen dat hun collega Ferreira zijn geloof verloochend heeft. In het land van de rijzende zon krijgen ze te maken met religieuze haat en racisme. Ze worden door samoeraisoldaten gedwongen om hun geloof af te zweren. Voor Scorsese was 'Silence' een "werk van liefde", een project dat hij enkele jaren na zijn succesvolle 'The Last Temptation of Christ' startte. Hoewel de film geen commercieel succes werd in de bioscopen, won de prent wel een Academy Award voor beste cinematografie.

'Silence' is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus. 


Star Wars Episode I - The Phantom Menace

Neeson zet in 'The Phantom Menace' op overtuigende wijze de rol van Jedi-meester Qui-Gon Jinn neer. Hij vertrekt met Jedi-strijder Obi-Wan Kenobi op een missie naar het ruimteschip Lucrehulk om een handelsconflict op te lossen. Daar krijgen ze al gauw te maken met gewelddadig verzet. Onder fans zal er altijd discussie blijven bestaan of de prequels even goed zijn als de originele Star Wars-films, maar door de vertolking van Liam Neeson is deze film toch een groot commercieel succes geworden. Ook daaropvolgende films kregen veel navolging.

Ontdek ‘Star Wars Episode I - The Phantom Menace’ op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx.
 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top