‘Miss Congeniality’ en vier andere succesrollen van Sandra Bullock

Films | Het is vandaag exact 23 jaar geleden dat Sandra Bullock met de komische actiefilm ‘Miss Congeniality’ een enorme hit scoorde in de cinemazalen. De film geldt nog steeds als een van haar best onthaalde acteerprestaties. Voor de gelegenheid blikken we terug op enkele andere films waar de actrice tonnen lof voor kreeg.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Speed

Speed’ was een van de eerste grote blockbusters waarin Sandra Bullock een hoofdrol mocht spelen. De film uit 1994 is een thriller van formaat en groeide intussen uit tot een ware actieklassieker. Het verhaal is even eenvoudig als briljant. Een misnoegde ex-politieman heeft een bom op een bus vol passagiers geplaatst. Zodra de bus minder dan 50 mijl per uur (80 km) rijdt, zal de bom ontploffen. Keanu Reeves speelt de rol van Jack, een heldhaftige S.W.A.T.-agent die op de bus probeert om de situatie te ontmantelen. Sandra Bullock speelt de rol van Annie, een passagier die noodgedwongen het stuur moet overnemen en samen met Jack de dag redt.

Sandra Bullock werd voor deze rol bekroond met een MTV Movie Award en een Saturn Award voor beste actrice. In 1997 keerde ze terug om een hoofdrol te vertolken in het vervolg: ‘Speed 2: Cruise Control’, een film die jammer genoeg niet zo goed onthaald werd als de eerste.

Ontdek ‘Speed’ en ‘Speed 2’ op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx.

 

A Time to Kill

Dit rechtbankdrama van Joel Schumacher (‘St. Elmo’s Fire’, ‘Phone Booth’) is gebaseerd op de gelijknamige roman van de prominente misdaadauteur John Grisham. Sandra Bullock speelt de rol van rechtenstudente Ellen Roark, die advocaat Jake Brigance (Matthew McConaughey) helpt wanneer die Carl Lee Hailey (Samuel L. Jackson) verdedigt. Nadat de dochter van Hailey ontvoerd, verkracht en bijna gedood wordt door twee rednecks, neemt de vader wraak door de twee daders te vermoorden. De film volgt de rechtszaak van Hailey, die in het racistische Mississippi van 1984 tegen een zeer moeilijke juridische strijd aan kijkt.

‘A Time to Kill’ is een zeer duidelijke aanklacht tegen racisme, en hoewel het verhaal bij de release in sommige media werd afgedaan als oppervlakkig, bleef het volgens diezelfde media overeind dankzij de ijzersterke acteerprestaties. Voor Matthew McConaughey was deze film uit 1996 een doorbraakrol (hij won beste doorbraak op de MTV Movie Awards). Bullock won de Blockbuster Entertainment Award voor beste actrice.

Ontdek ‘A Time to Kill’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

 

While You Were Sleeping

Deze romantische komedie is, in tegenstelling tot andere films op deze lijst, niet echt uitgegroeid tot een klassieker, maar daar zijn eigenlijk geen echte redenen voor. De film werd goed ontvangen als een warme feelgoodfilm, de opbrengst aan de filmkassa’s oversteeg de verwachtingen en Sandra Bullock werd genomineerd voor een Golden Globe. Hoog tijd dus om deze film uit 1995 van Jon Turteltaub (‘Cool Runnings’, ‘National Treasure’) opnieuw te ontdekken.

In ’While You Were Sleeping’ maken we kennis met de dromerige treinconducteur Lucy (Bullock). Ze heeft stiekem een oogje op de pendelaar Peter (Peter Gallagher), en wanneer die betrokken raakt bij een levensbedreigend ongeval, wordt zij door een misverstand aanzien als zijn verloofde. Zo ontmoet ze zijn familie, bij wie ze zich op slag thuis voelt. En waar ze ook Jack (Bill Pullman) leert kennen, de broer van Peter die verliefd wordt op Lucy.

Ontdek ‘While You Were Sleeping' op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx.

 

The Blind Side

‘The Blind Side’ vertelt het verhaal van de getalenteerde American footballspeler Michael Oher (Quinton Aron), die na een turbulente jeugd een permanente thuis vond bij pleegouders Sean en Leigh Anne Tuohy (Bullock). De film is een hartverwarmend relaas van een jongen in wie niemand gelooft en de familie die hem door dik en dun steunde, zodat hij een bloeiende carrière kon maken als atleet. Sandra Bullock werd in het bijzonder geprezen voor haar acteerwerk en werd bekroond met de Oscar voor beste actrice in 2010, haar enige Oscar tot nu toe.

Intussen weten we jammer genoeg dat het verhaal dat erin verteld werd niet helemaal blijkt te kloppen. Afgelopen zomer besloot Michael Oher de familie Tuohy voor de rechter te slepen omdat hij, in zijn versie van de feiten, voor de kar van het gezin gespannen werd om bakken geld binnen te brengen. Hij werd namelijk officieel niet geadopteerd, maar wel onder voogdij van de Tuohy’s geplaatst, die zo financiële beslissingen in zijn naam mochten nemen. Hij kreeg daardoor naar eigen zeggen geen cent voor deze film, terwijl hij beweert dat de Tuohy’s er miljoenen aan verdienden. De familie Tuohy spreekt de aanklachten tegen. Dat debacle neemt echter niet weg dat de film overeind blijft als een pareltje van een feelgoodfilm.

Ontdek ‘The Blind Side’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

 

Miss Congeniality

En dan komen we bij de film die exact 23 jaar geleden in de zalen verscheen. ‘Miss Congeniality’ is en blijft een niet te missen actiekomedie voor elke fan van het genre. Sandra Bullock speelt de rol van Gracie Hart, een stoere FBI-agente die undercover moet gaan als kandidate in een missverkiezing wanneer een terrorist dreigt om er een aanslag te plegen. Naast Bullock zien we onder anderen Michael Caine, Benjamin Bratt, Candice Bergen en William Shatner in de cast.

Regisseur Donald Petrie deed in een interview met E! uit de doeken hoe hij pas op het allerlaatste moment ingeschakeld werd om de film te maken. Zeven weken voor de opnames moesten beginnen, was de vorige regisseur opgestapt. Naar verluidt had die het plan om van ‘Miss Congeniality’ een ware parodiefilm over missverkiezingen te maken. De visie van Petrie was eerder om een soort ‘Lethal Weapon’ te maken. “Ik vind dat een missverkiezing al grappig is als je die gewoon ernstig neemt”, zei hij in het interview. “Als je probeert om van iets grappigs een grap te maken, verlies je de humor.” En gelukkig maar dat hij het stuur omgooide, want ‘Miss Congeniality’ werd een groot succes en een onvergetelijke klassieker.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top