Belgische sporthelden: Bart Swings, verhaal van een triomftocht op het ijs

Sport |

Op zesjarige leeftijd ontdekte de kleine Bart Swings dankzij een nieuw paar rolschaatsen een hobby die de rest van zijn leven zou bepalen. Nadat hij later de schaatssport ontdekte, leidde dat tot een ongeëvenaarde schaatscarrière... en Belgiës eerste gouden medaille op de Winterspelen in 74 jaar tijd.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De hobby werd een passie, de passie werd een obsessie, de obsessie werd een glanscarrière op het ijs. “Swings on Wings” reeg aanvankelijk echter de medailles aaneen in een andere discipline: niet op het ijs maar wel in het inlineskaten. In die sport haalde hij liefst 44 medailles op Europese en wereldkampioenschappen. Als sportman zou hij echter pas in het ijsschaatsen zijn allergrootste triomfen beleven.

Een goed stel hersenen

Swings, die naast snelle benen ook beschikt over een goed stel hersenen, een nuchtere ingesteldheid en een enorme dosis gedrevenheid, trok de ijsschaatsen professioneel voor het eerst aan in 2010. Na enkele weken trainen maakte hij snel vooruitgang, en datzelfde jaar trad hij aan in een marathonwedstrijd in Den Haag. Zijn talent en gedrevenheid werden voortaan in de strijd gegooid met maar één doel voor ogen: ook in het ijsschaatsen de absolute top bereiken.

En die top wordt ook effectief bereikt. Op het Olympische toneel maakte Bart Swings zijn eerste verschijning in Sotsji in 2014, waar hij 23ste  werd op de 1.000 meter; tiende op de 1.500 meter, vierde op de 5.000 meter en 5de op de 10.000 meter. Vier jaar later volgt, in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang, een eerste medaille: zilver op de massastart. Het leverde hem de titel op van ereburger in Herent, waar ook een sporthal naar hem werd vernoemd.

De Olympische ambitie bepaalde sindsdien het volledige leven van Bart Swings, die zijn thuisbasis verliet voor het Nederlandse Heerenveen, waar hij gebruik kon maken van een professionelere schaatsinfrastructuur bij Team IKO. Het doel bleef duidelijk: olympisch goud.

Grootste naoorlogse Olympiër

Op 19 februari 2022 behaalde Bart Swings deze ultieme droom, door in Peking de massastart te domineren en België een eerste olympische gouden medaille op de Winterspelen in 74 jaar (!) te schenken – de eerste sinds 1948. Een historisch moment dat van Swings on Wings in één klap onze grootste naoorlogse Olympiër maakte.

Niet alleen zijn Olympische triomf maar ook tal van andere successen, waaronder zijn vijfde eindwinst in de Wereldbeker massastart in 2023, bevestigen Bart Swings als een van de groten in de schaatssport. En het einde van dit Belgische schaatssprookje is overigens nog niet in zicht: onlangs nog liet Swings weten dat hij op de volgende Winterspelen – gepland voor 2026 in Italië – opnieuw voor niets minder dan (meervoudige) medaillewinst gaat.

Fan van deze reeks? Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top