'Unleashed' (VTM 3): over de Amerikaanse rollen van Jet Li

Films | Acteur en vechtkunstenaar Jet Li (60) is een van de meest prominente Chinese filmsterren. Films als ‘Shaolin Temple’ en ‘Hero’ maakten van hem een held in Oost-Azië, maar ook in het Westen maakte hij al furore dankzij uitstapjes naar Hollywood. Naar aanleiding van de uitzending van ‘Unleashed’ op VTM 3 vanavond, nemen we enkele Amerikaanse filmrollen van Jet Li onder de loep.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Jet Li (zijn echte naam is Li Lianjie) is geboren in China in 1963 en heeft ook de Singaporese nationaliteit. Tussen 2003 en 2009, een periode waarin hij vooral in de Verenigde Staten werkte, had hij ook de Amerikaanse nationaliteit. Voor hij in de filmwereld doorbrak, was hij een begenadigd vechtsporter. Tussen 1975 en 1979 was hij de Chinese nationale kampioen Wushu en nadat hij als jongeman een demonstratie had gegeven aan de toenmalige Amerikaanse president Nixon, vroeg die aan Li of hij zijn persoonlijke bodyguard wilde worden. Toen Li 18 was, moest hij de competitieve vechtsport opgeven door een knieblessure, maar hij bleef nog jarenlang actief als coach. Op 19-jarige leeftijd maakte hij dan zijn filmdebuut met ‘Shaolin Temple’, een film die records brak in China en zijn carrière als filmster lanceerde.

Lethal Weapon 4

Jet Li werd een grote ster in Oost-Azië, maar bleef in die tijd onderbelicht in het Westen. In 1998 kreeg hij een rol in de film ‘Lethal Weapon 4’, waarin hij voor de allereerste keer een slechterik moest spelen, tegenover het legendarische duo Riggs en Murtaugh (Mel Gibson en Danny Glover).

De film gaf Li de kans om zijn vechtkunsten te demonstreren aan een groot westers publiek, want de film werd een hit. Volgens filmwebsite IMDb is het nog steeds de op één na beste westerse film die Li ooit maakte. Maar Li wilde liever de held spelen. Hij nam de rol alleen aan omdat hij de belofte kreeg dat hij de hoofdrol zou krijgen in de volgende film van de producent: ‘Romeo Must Die’ (2000). En zo geschiedde, maar die hoofdrol leverde Li helemaal niet zo veel bekendheid op als zijn westerse debuut.

Unleashed

De westerse film van Jet Li die op IMDb de hoogste score krijgt van het publiek, is ‘Unleashed’ (2005), die vanavond wordt uitgezonden op VTM 3. Nadat hij in de eerste helft van de jaren 2000 in spectaculaire, maar rechdoorzee actiefilms als ‘The One’ en ‘Cradle 2 the Grave’ had geacteerd, kreeg hij in ‘Unleashed’ de kans om zich van zijn meest veelzijdige kant te tonen.

In deze film speelt hij de rol van Danny, een man die al heel zijn leven vrij letterlijk als een hond behandeld wordt door een maffiabaas. Hij is zijn persoonlijke bodyguard, moet kooivechten en wordt in toom gehouden met een elektronische leiband. Tot zijn baas neergeschoten wordt en Danny opgevangen wordt door een blinde pianist (Morgan Freeman). Die neemt Danny onder zijn hoede en leert de sociaal onaangepaste kooivechter de fijnere dingen in het leven kennen.

Bekijk ‘Unleashed’ op donderdag om 22u20 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

The Expendables

In de jaren nadien zagen we Jet Li (in het Westen tenminste) weer in enkele minder goed onthaalde actiefilms en blockbusters, zoals ‘War’ (2007) met Jason Statham en ‘The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor’ (2008), twee films waarin hij opnieuw een slechterik speelde. Dat hij in 2010 gecast werd in de film ‘The Expendables’, een poging van Sylvester Stallone om de actiehelden van weleer weer allemaal op het hoogste schavot te plaatsen, betekende dat hij ook in het Westen de status van legende had bereikt.

‘The Expendables’ werd een succes, mede dankzij de enorme starpower in de cast, en dus werden er nog meer films gemaakt in de reeks. Vanaf de tweede film verdween Li iets meer naar de achtergrond, maar hij blijft een graag gezien castlid.

Ontdek 'The Expendables' en 'The Expendables 2' nu op Streamz via Pickx! Klik hier om te achterhalen hoe je eenvoudig je Streamz-account activeert.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top