‘Big Fish’, van bescheiden start tot onbetwist meesterwerk: vijf anekdotes achter deze Tim Burton-film

Films |

Tim Burtons ‘Big Fish’ is dit jaar twintig jaar geworden, maar de magie leeft voort. Hoewel de film een bescheiden commercieel succes was toen hij werd uitgebracht, wordt hij nu geroemd als een van dé meesterwerken van de regisseur. De film vertelt het buitengewone verhaal van het leven van Edward Bloom, die op zijn sterfbed zijn verhaal deelt met zijn zoon – die zijn vader bekritiseert voor het verfraaien van de werkelijkheid. Hier zijn vijf fascinerende weetjes over de film - en wees gerust, geen ervan is verzonnen!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Steven Spielberg aan het roer...

Nadat John August de laatste hand had gelegd aan het script, werd de film eerst toevertrouwd aan Steven Spielberg. Zijn studio, DreamWorks, zou de film cofinancieren en samen met Columbia distribueren. Hoewel Spielberg al een acteur had gevonden voor de rol van de oudere Edward Bloom (Jack Nicholson was benaderd), moest hij van het project afzien om zich te concentreren op ‘Stop Me If You Can’. Toen Tim Burton het project overnam, wilde hij per se de acteur houden met wie hij eerder al had samengewerkt. Hij overwoog zelfs om hem in beide versies van Edward te casten. Het waren echter Ewan McGregor en Albert Finney die uiteindelijk de rollen kregen, door Tim Burton gekozen vanwege hun fysieke gelijkenis.

Marion Cotillard maakt haar Hollywood-debuut

Voordat ze wereldberoemd werd, kreeg Marion Cotillard een rol in ‘Big Fish’ toen ze nog naam aan het maken was in Frankrijk. Tim Burton was op zoek naar een Franse actrice voor het personage van Josephine en na proeven in Parijs kreeg Cotillard onverwacht de rol, na een maand in het ongewisse te hebben gewacht. De film betekende het begin van haar Hollywoodcarrière.

Gebaseerd op een roman

De film, die in 2003 uitkwam, was geïnspireerd op Daniel Wallace’s roman ‘Big Fish: A Story of Mythic Proportions’, gepubliceerd in 1998. Zes maanden nadat scenarioschrijver John August dit fantastische verhaal ontdekte, werd hij diep geraakt door de thema’s van verdriet en verzoening tussen vader en zoon. August overtuigde Columbia Pictures ervan om nog voor de release van het boek de rechten te verwerven en er een film van te maken.

Het debuut van Miley Cyrus

Naast Cotillard is de film het debuut van een andere toekomstige ster: Miley Cyrus. Op tienjarige leeftijd speelde ze Ruthie, een achtjarig meisje. Dit optreden ging vooraf aan haar sterrendom met de serie ‘Hannah Montana’, twee jaar later.

Tim Burton en zijn typerende cameo’s

Tim Burton stond erop om Billy Redden, de acteur van het beroemde banjo-duel in ‘Deliverance’, op te nemen in ‘Big Fish’. Redden, die al lang uit het vak was gestapt, accepteerde het aanbod van de regisseur om een paar noten van zijn kenmerkende banjotune te spelen op een veranda in het fictieve stadje Spectre. Bovendien maakt de schrijver van de roman, Daniel Wallace, ook zijn opwachting in de film als Sandra Bloom’s universiteitsprofessor economie. Tim Burton heeft, trouw aan zijn stijl, de cameo’s zorgvuldig gekozen om de filmervaring te verrijken.

Tim Burtons ‘Big Fish en ‘Charlie and the Chocolate Factory’ zijn beschikbaar op Netflix. Meer info over de tv-optie ‘Pickx All Stars’ (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top