‘The Lost King’ op Pickx+: ook deze vijf werken van filmveteraan Stephen Frears moet je gezien hebben

Films |

Deze zondagavond kan je op Pickx+ genieten van ‘The Lost King’, het nieuwste werk van regisseur Stephen Frears (82), veteraan van de Britse filmindustrie. Pickx dook in de archieven en diepte vijf andere niet te missen werken op uit de lange carrière van deze filmmaker met ruim een halve eeuw ervaring.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de biografische film ‘The Lost King’ (2022) brengt Frears het verhaal van de schrijfster Philippa Langley, die een belangrijke rol speelde bij de ontdekking en opgraving van het stoffelijke overschot van de Engelse koning Richard III (1452 – 1485).

Nadat ze een uitvoering heeft gezien van Shakespeare’s ‘King Richard’, krijgt Langley sympathie voor de controversiële koning. Ze begint een historisch onderzoek en ontdekt dat koning Richard lll ten onrechte een slechte reputatie heeft. Als ze een speurtocht onderneemt naar zijn overblijfselen stuit Philippa op veel scepsis. Maar dat weerhoudt haar niet om stug door te gaan. De film is gebaseerd op waargebeurde feiten.

‘The Lost King’ is op zondag 3 december om 20u40 te zien op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledige aanbod van Pickx+!

The Queen (2006)

Frears ontving zijn tweede Academy Award-nominatie als Beste Regisseur voor deze veelgeprezen biopic over Koningin Elizabeth II met de Oscarwinnende prestatie van Helen Mirren in de titelrol. Het Oscargenomineerde script van Peter Morgan is, net als veel andere grote biografische films, niet gebaseerd op een compleet verhaal van geboorte tot overlijden, maar op één hoofdstuk uit het leven van de vorig jaar overleden vorstin. In ‘The Queen’ onderzoeken Frears en Morgan de periode in Elizabeths leven vlak na de dood van prinses Diana. Het Britse publiek is hongerig naar een soort koninklijke uiting van verdriet, maar Elizabeth weigert, houdt vol dat dit een privéaangelegenheid is en stelt daarmee Diana’s rol in de koninklijke familie ter discussie. Het is een provocerende kijk op de koninklijke familie, maar ‘The Queen’ werd door zowel recensenten als publiek toegejuicht. Voor zijn regie verdiende Frears ook zijn eerste BAFTA-nominatie als Beste Regisseur.

My Beautiful Laundrette (1985)

Hoewel hij al twee eerdere films had geregisseerd, maakte Frears een spectaculaire sprong in de internationale filmwereld met deze komedie/drama die zich richt op de relatie tussen de Pakistaanse en Engelse gemeenschappen in Zuid-Londen. Omar Ali (Gordon Warnecke) zorgt voor zijn alcoholistische vader wanneer hij een baan aangeboden krijgt van zijn grootvader Nasser (Saeed Jaffrey) om het familie-wasserettebedrijf te runnen. Op een nacht wordt Omar overvallen door een groep straatpunks, waarvan Johnny Burfoot (Daniel Day-Lewis), Omars vroegere minnaar, de leider is. Omar geeft Johnny een legale baan in de wasserette en samen vechten ze terug tegen dezelfde lokale punks die wraak willen nemen op hun ex-leider. De trefzekere regie van Frears en het scherpe script van Hanif Kureishi bieden een momentopname van hoe de rassenverhoudingen in Londen er meer dan drie decennia geleden uitzagen.


High Fidelity (2000)

‘High Fidelity’, gebaseerd op de roman van Nick Hornby, is een romantische komedie over platenwinkeleigenaar Rob Gordon (John Cusack) die een enorme kennis heeft van lp’s maar relatief weinig van vrouwen. Zijn vriendin Laura (Iben Hjejle) heeft hem gedumpt en laat Rob achter met zijn muzieknerd-werknemers Dick (Todd Louiso) en Barry (Jack Black in een sterprestatie). De dood van Laura’s vader brengt hem echter al snel dichter bij Laura en doet hem beseffen dat hij (voorlopig) moet kiezen tussen van platen houden en van Laura houden.

Ontdek ‘High Fidelity’ op Disney+, vanaf nu beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx.

Dangerous Liasons (1988)

Frears is misschien het meest bekend om zijn periodefilms, maar een film die zich afspeelt in het Parijs van vóór de Franse revolutie is zelfs voor hem nieuw. Het Oscarwinnende scenario van Christopher Hampton, gebaseerd op zijn eigen Tony-genomineerde toneelstuk ‘Les Liasons Dangereuses’, zet de romantisch wraakzuchtige relatie op tussen de Markiezin de Merteuil (Oscargenomineerde Glenn Close), die wraak wil nemen op haar ex-geliefde en Vicomte de Valmont (John Malkovich) uitdaagt haar te helpen – ook al is hij al bezig met het verleiden van Madame de Tourvel (Michelle Pfeiffer). ‘Dangerous Liasons’ is de eerste door Frears geregisseerde film die een Oscarnominatie voor Beste Film in de wacht sleepte.

Victoria & Abdul (2017)

Frears scoorde in 2017 een arthouse-hit met dit weinig bekende waargebeurde verhaal over de onwaarschijnlijke vriendschap tussen koningin Victoria (Judi Dench in haar derde film met Frears) en haar Indiase moslimbediende Abdul Karim (Ali Fazal). Frears concentreert zich in deze films volledig op de twee hoofdrolspelers, in plaats van zich te buiten te gaan aan de attributen van het koningschap. Het resultaat is, ondanks sommige van de uitgestrekte vergezichten die in beeld worden gebracht, een intiem karakterstuk waarin van moment tot moment de klassentegenstellingen worden doorbroken, vertrouwen wordt opgebouwd en genegenheid begint te groeien. Het is een ‘kleine’ film, maar een prachtig stukje werk.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top