De prestigerollen van Rosamund Pike, vanavond in ‘I Care a Lot’ (Pickx+)

Films | De Britse actrice Rosamund Pike werd in 2002 plots beroemd toen ze acteerde in de Bond-film ‘Die Another Day’ en maakte sindsdien furore met films als ‘Fracture’ en ‘Gone Girl’. Naar aanleiding van de vertoning van ‘I Care a Lot’, waarvoor Pike een Golden Globe won, op Pickx+ vanavond, fietsen we door enkele van de bekendste rollen van de actrice.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Die Another Day

Rosamund Pike werd als tiener geweigerd op verschillende theaterscholen, maar acteerde tijdens haar studies Engelse literatuur aan de Universiteit van Oxford wel in verschillende film- en theaterprojecten van haar medestudenten. In die tijd werd ze opgemerkt door een talentenjager die een grote toekomst voor haar zag. Zodra ze afgestudeerd was, kreeg ze de vraag of ze de rol van Bond-girl Miranda Frost wilde spelen in de film ‘Die Another Day’ (2002) met Pierce Brosnan in de hoofdrol. Daarmee werd ze de allereerste Bond-girl die aan de Universiteit van Oxford had gestudeerd.

‘Die Another Day’ gold als een soort scharnierpunt in de ‘James Bond’-franchise. De film stond nog met één voet in de “campy” films die ervoor kwamen, maar baande ook al de weg voor de meer rechtdoorzee vertolking die Daniel Craig vier jaar later zou brengen in ‘Casino Royale’.

 

Pride & Prejudice

Pike was dankzij de film helemaal gelanceerd. In 2004 speelde ze een opgemerkte rol in de film ‘The Libertine’ naast Johnny Depp (voor die rol kreeg ze een British Independent Film Award voor beste vrouwelijke bijrol), schitterde ze in de Frans-Israëlische film ‘Promised Land’ en had ze een hoofdrol in de actiefilm ‘Doom’. In 2005 acteerde ze dan weer naast Keira Knightley in ‘Pride & Prejudice’, waarin ze de oudere zus Jane vertolkte.

Deze film, een adaptatie van Jane Austens gelijknamige roman uit 1813, was op veel vlakken een schot in de roos. De film deed het erg goed aan de kassa en werd genomineerd voor vier Oscars. Pike kreeg haar rol omdat de makers van de film vonden dat zij uitstekend de innerlijke strijd van Jane zou vertolken. Zij zou van haar personage meer maken dan een eenvoudige, vriendelijke jonge vrouw. Pour la petite histoire: Simon Woods werd gecast als Mr. Bingley, de geliefde van Jane, ondanks het feit dat Pike en Woods in het echt elkaars ex waren.

Ontdek ‘Pride & Prejudice’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

 

Fracture

Pike verscheen in die periode zowat elk jaar in een andere topfilm. Een goed voorbeeld is ‘Fracture’ (2007), waarvoor ze naast Anthony Hopkins en Ryan Gosling op de affiche stond. De thriller over een man die denkt de perfecte misdaad te hebben gepleegd wanneer hij zijn overspelige vrouw neerschiet en de openbaar aanklager die hem probeer te vatten, werd goed onthaald bij de release.

Rosamund Pike speelt de rol van Nikki Gardner, een manager bij een groot advocatenkantoor waar de openbaar aanklager (Ryan Gosling) een job wil krijgen. Ze geeft Goslings personage een extra motivatie om de zaak te winnen, en wanneer het niet goed lijkt te gaan voor hem, strooit ze maar al te graag zout in de wonde.

 

Gone Girl

Een absolute uitblinker in het oeuvre van Rosamund Pike is de film ‘Gone Girl’ (2014), waarin ze het hoofdpersonage Amy Dunne gestalte geeft. De mannelijke hoofdrol is voor Ben Affleck. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Gillian Flynn (die ook het scenario schreef) en is verfilmd door regisseur David Fincher (‘Fight Club’, ‘Zodiac’, ‘Seven’).

Amy en Nick lijken het ideale leven te hebben. Het koppel bewoont een aardig huis in een onooglijk plaatsje in de staat Missouri. Het leven van Nick verandert in een puinhoop wanneer zijn vrouw plots spoorloos verdwijnt. De politie stelt vast dat het huis overhoop is gehaald en er worden bloedsporen teruggevonden. Is Amy ontvoerd of heeft Nick er zelf iets mee te maken? Het verhaal bevat enkele twists waar je van omver valt en gooit halverwege alles nog eens goed om.

Ontdek ‘Gone Girl’ op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx.

 

I Care a Lot

In 2020 had Rosamund Pike de hoofdrol beet in ‘I Care a Lot’, een zwarte satirische komedie van J Blakeson. Pike vertolkt Marla Grayson, een oplichtster die misbruik maakt van het gerechtssysteem en weerloze bejaarden. Ze wordt hun zorgverlener, plaatst hen in tehuizen en verkoopt intussen al hun bezittingen. Wanneer ze kennelijk het verkeerde omaatje probeert op te lichten, krijgt ze het aan de stok met de georganiseerde misdaad.

‘I Care a Lot’ is een cynische film, een zwarte komedie en een spannende thriller met enkele nauwgezette actiescènes. De acteerprestaties werden alom geprezen en Rosamund Pike won voor deze rol een Golden Globe in 2021. Met rollen voor Peter Dinklage, Eiza González en Dianne West.

‘I Care a Lot’ is op 2 december om 22u15 beschikbaar op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledige aanbod van Pickx+!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top