'The A-Team': was de film even succesvol als de befaamde serie?

Series | Fans van jeugdsentiment opgelet: vanavond kan je op VTM 3 kijken naar de film 'The A-Team'. Pickx blikt terug op de film uit 2010 en het succes van de franchise.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wie in de jaren 80 en 90 opgroeide, herinnert zich vast nog de talrijke afleveringen van de actiereeks 'The A-Team' die op televisie verschenen. In de reeks werden vier leden van een Amerikaanse elite-eenheid in 1972 door de krijgsraad naar de gevangenis gestuurd voor een misdaad die ze niet hadden begaan. De vier mannen ontsnapten al snel uit de zwaar beveiligde gevangenis en zochten onderdak in Los Angeles. Op de vlucht overleefden ze als huursoldaten. Wie hulp nodig had en geen andere optie zag, kon The A-Team inhuren.

Kaskraker

De reeks werd in 1983 voor het eerst uitgezonden na de Super Bowl, een periode waarin veel Amerikanen aan de buis gekluisterd waren. 'The A-Team' bereikte volgens metingen ruim een kwart van televisiekijkend Amerika in het eerste seizoen, wat voor die tijd een groot aandeel was. Na vijf seizoenen kwam er een einde aan de avonturen met Hannibal (George Peppard), Faceman (Dirk Benedict), Murdock (Dwight Schultz) en B.A. Baracus (Mr. T).

'The A-Team' was vooral geliefd vanwege de komische en avontuurlijke insteek van de afleveringen. Hoewel er veel geweld werd gebruikt - gemiddeld 46 gewelddaden volgens sommige schattingen - viel er in de hele reeks maar één dode.

In het vierde seizoen van de reeks doken de kijkcijfers naar omlaag, volgens recensenten omdat er na meer dan 50 afleveringen sleet zat op de formule waarop de afleveringen waren gebaseerd. De makers besloten toen om in het vijfde seizoen een personage toe te voegen en de premisse te veranderen. In het begin van dat seizoen werden ze even gevangen genomen, om daarna ingeschakeld te worden voor ultrageheime militaire missies van de Amerikaanse overheid.

Reboot

Van een heel andere allooi is de film 'The A-Team' uit 2010. Om te beginnen werkte Stephen J. Cannell, de originele producent van de televisiereeks, samen met enkele gerenommeerde namen als Tony Scott en zijn broer Ridley Scott. Voor de regie werd opvallend genoeg gekozen voor Joe Carnahan, een tot dan toe redelijk onbekende regisseur. Liam Neeson, Bradley Cooper, Quinton "Rampage" Jackson en Sharlto Copley vertolkten respectievelijk de rollen van John "Hannibal" Smith, Templeton "Faceman" Peck, Bosco "B.A." Baracus en H.M. "Howling Mad" Murdock.

Naast de bezetting is ook het verhaal licht aangepast om beter te passen in de hedendaagse tijdsgeest. In de film zijn Hannibal, Faceman, Murdock en B.A. geen Vietnamveteranen meer, maar zijn ze actief als soldaten in de Irak-oorlog. Ze worden er vals van beschuldigd een vestiging van de Amerikaanse schatkist in Bagdad te hebben overvallen. Ze weten te vluchten, maar proberen later hun naam te zuiveren door de buit van de overval te recupereren voor de Amerikaanse overheid.

Geen kassucces

Het is moeilijk om het verhaal van de film met de televisiereeks te vergelijken, en daarom moeten we het doen met harde cijfers. Als we het succes van 'The A-Team' moeten afmeten aan de verkochte filmtickets, is de film helaas geen succes. Volgens Box Office Mojo presteerde de film ondermaats met een wereldwijde opbrengst van 177 miljoen Amerikaanse dollar tegenover een budget van 110 miljoen dollar.

In een interview uit 2023 met Fandom Wire benadrukte hoofdrolspeler Bradley Cooper dat hij de film "geweldig vond", maar dat er geen sequel zou komen omdat de film te weinig inkomsten genereerde. Deze mening was ook regisseur Joe Carnahan toegedaan. "Ik apprecieer alle reacties van onze fans, maar een vervolg zal er niet komen. We hebben niet genoeg geld verdiend met de film."

Bekijk ‘The A-Team’ op zondag 3 december om 20u30 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top