Alles wat je moet weten over ‘Rick and Morty’

Series |

Na het succes van de comedyserie ‘Community’ kwam Dan Harmon in 2013, in samenwerking met Justin Roiland, op de proppen met een van de gekste en grappigste series van de afgelopen 20 jaar. Pickx vertelt je meer over ‘Rick and Morty’, dat nu 10 jaar bestaat en beschikbaar is op Netflix.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In ‘Rick and Morty’ worden we ondergedompeld in de disfunctionele familie Smith en hun maffe interdimensionale avonturen. Deze unieke animatieserie is al aan zijn zevende seizoen bezig, maar het gaat nog steeds goed. Het volgt het verhaal van de cynische gekke wetenschapper Rick Sanchez en zijn verlegen, minder opmerkzame kleinzoon en sidekick, Morty Smith. Samen reizen ze door tijd en ruimte en beleven ze de meest absurde avonturen.

De serie durft soms erg ver te gaan in ingewikkelde sciencefiction, maar blijft een hilarisch tijdverdrijf, zelfs voor minder oplettende kijkers. Schrijvers en makers Dan Harmon en Justin Roiland zijn koningen van zelfspot, metacommentaar en het doorbreken van de vierde wand, waarbij ze niets en niemand sparen. Hier zijn een paar feitjes die je moet weten over de serie.

Bill Cosby

In 2005 maakte Roiland ‘House of Cosbys’, een animatieserie over een Bill Cosby-fan die een kloonmachine bouwt om de inmiddels verfoeide komiek na te maken. Roiland diende ‘House of Cosbys’ uiteindelijk in bij het alternatieve tv-kanaal en de website Channel 101, die mede is gemaakt door Dan Harmon. Terwijl velen de serie verontrustend vonden, lijkt Harmon het interessant te hebben gevonden en wist hij dat hij in de toekomst met Roiland wilde werken. Harmon vertelde de Los Angeles Times dat toen Adult Swim (het netwerk dat ‘Rick and Morty’ produceert) hem benaderde over het maken van een serie voor het kanaal, hij erover nadacht om met Roiland samen te werken, omdat hij zeker wist dat de samenwerking perfect zou zijn.

Inzichtelijk schrijven

Meteen nadat Harmon en Roiland hun project hadden verkocht aan Nick Weidenfeld, hoofd programmaontwikkeling bij Adult Swim, begon het duo te schrijven, aangemoedigd door Harmons gelijktijdige betrokkenheid als showrunner van NBC-komedie ‘Community’. Harmon en Roiland wisten dat deadlines krap zouden zijn en dat tijd van essentieel belang was, dus schreven ze de pilot in slechts zes uur. “We hadden het idee letterlijk net gepitcht aan Nick Weidenfeld en hij liep mijn lege, ongemeubileerde kantoor uit. Roiland en ik zaten op de grond, met onze laptops in kleermakerszit, en ik wilde net opstaan om naar huis te gaan. Hij zei tegen me: ‘Blijf hier, als je naar huis gaat kan het ons drie maanden kosten om de pilot te schrijven, maar nu kunnen we het in zes uur doen’”, herinnert Dan Harmon zich.

Ricks beroemde boeren

Vaak boeren is een handelsmerk van Rick Sanchez, maar het is ook een onbedoelde karaktertrek. De boerende legende begon in 2006, toen Roiland de stemmen opnam voor de korte film ‘The Real Animated Adventures of Doc and Mharti’, die uiteindelijk als inspiratie zou dienen voor Rick and Morty. Roiland legde aan Entertainment Weekly uit dat hij gewoon plezier had met het imiteren van Doc Brown en Marty McFly op een “echt smerige manier” toen er midden in een zin een boer uitkwam. Hoewel het moment walgelijk was, was het ook hilarisch en Roiland wilde er het beste van maken. Zoals hij het uitdrukte: “Ik dacht: ‘Nou, laten we eens kijken of ik dat nog een paar regels kan doen'”. Dus besloot Roiland, die ook de stem van Morty speelt, de vaak harddrinkende wetenschapper deze eigenschap te geven.

De Actors Studio-methode

Zoals we hebben gezien, is Justin Roiland niet alleen een van de makers van de serie, maar ook een van de stemmen. Hij is in het bijzonder de man achter Rick and Morty. Om Rick op te nemen, besloot Roiland het ‘method acting’ van de Actors Studio-school voor een opnamesessie uit te proberen. Deze methode, waarbij je zowel fysiek als mentaal in de huid van het personage kruipt, wordt beoefend door een aantal bekende acteurs, waaronder Daniel Day-Lewis, Robert De Niro, Al Pacino en Joaquin Phoenix. Justin Roiland probeerde het een keer om in de huid te kruipen van zijn excentrieke wetenschapper, die bijzonder dronken moet zijn geweest. Maar zoals we in deze video kunnen zien, was het na het drinken van veel tequila en een paar biertjes behoorlijk moeilijk voor Roiland om gefocust te blijven op de takes en niet te ver van de tekst af te dwalen...

Alle 7 seizoenen van ‘Rick and Morty’ staan op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top