‘Suburban Steps to Rockland’ neemt je mee naar de legendarische Ealing Club waar Clapton en The Rolling Stones kind aan huis waren

Muziek |

Zaterdagavond neemt Canvas je mee op een bijzondere muzikale reis met de documentairefilm ‘Suburban Steps to Rockland: The Story of The Ealing Club’. De film werpt een fascinerende blik op de geschiedenis van een club die een sleutelrol speelde in de opkomst van de Britse blues en de geboorte van enkele extreem invloedrijke muzikanten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De film neemt ons mee naar het hart van Londen, naar de wijk Ealing, waar in 1962 The Ealing Club werd opgericht. Wat begon als een bescheiden ontmoetingsplek voor jazzliefhebbers, groeide al snel uit tot een broedplaats voor muzikaal talent en een centrum van vernieuwing.

In de vroege jaren zestig, een tijd van grote culturele veranderingen en artistieke ontwikkelingen, vond in de Londense wijk een muzikale revolutie plaats. De club op Ealing Broadway zou een cruciale rol spelen in de opkomst van de Britse blues. Wat aanvankelijk een plek was voor jazzliefhebbers, evolueerde al snel tot een smeltkroes van blues, rock en rhythm-and-blues. In de documentaire ontdekken we hoe deze bescheiden club uitgroeide tot een epicentrum van muzikale creativiteit.

Interviews, archiefbeelden en getuigenissen van muzikanten die destijds betrokken waren, brengen de opwinding en energie van deze periode tot leven. The Ealing Club diende als een katalysator voor vernieuwing, waar jonge artiesten experimenteerden met de rauwe klanken van de blues, geïnspireerd door Amerikaanse grootheden als Muddy Waters & Howlin’ Wolf.

Eric Clapton en The Rolling Stones

Eén van de meest iconische ontmoetingen die in The Ealing Club plaatsvond, was die tussen gitarist Eric Clapton en bassist Jack Bruce. Samen met drummer Ginger Baker vormden zij later de legendarische band Cream. De documentaire werpt een diepgaande blik op deze ontmoeting en de creatieve vonken die leidden tot het ontstaan van een van ‘s werelds meest invloedrijke bluesrockbands. The Ealing Club was ook de plek waar The Yardbirds, een andere baanbrekende band, hun muzikale reis begonnen. Daarnaast diende The Ealing Club als een podium voor de vroege optredens van The Rolling Stones, die later zouden uitgroeien tot wereldberoemde rocksterren. We duiken in de vroege jaren van deze legendarische bands en ontdekken hoe The Ealing Club hen vormde en inspireerde.

De documentaire verkent ook de bredere impact van The Ealing Club op de Britse muziekscene. De club fungeerde als een springplank voor veel artiesten en creëerde een gemeenschap waar muzikanten elkaar inspireerden en beïnvloedden, waardoor een golf van creativiteit en vernieuwing ontstond. ‘Suburban Steps to Rockland’ onderzoekt ook hoe deze invloed zich niet alleen lokaal, maar ook wereldwijd verspreidde. De opkomst van de Britse blues en rock-'n-roll had een domino-effect op de mondiale muziekscène, waarbij bands over de hele wereld geïnspireerd werden door de klanken die hun oorsprong vonden op plekken als The Ealing Club.

Bekijk ‘Suburban Steps to Rockland: The Story of The Ealing Club’ op zaterdag om 23u15 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top