'The Haunted Mansion', een geslaagde bewerking van de beroemde Disney-parkattractie

Films | Dag op dag twintig jaar geleden bracht Disney 'The Haunted Mansion' uit, een fantasyfilm die gebaseerd is op de beroemde Disneyland-attractie. Voor Pickx is dit een goede gelegenheid om nog eens terug te blikken op de release van deze film met Eddie Murphy.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In deze film maken we kennis met Jim Evers (Eddie Murphy), een makelaar, en zijn familie. Ze worden uitgenodigd voor een rondleiding door het mysterieuze landhuis van de excentrieke eigenaar Edward Gracey. Bij hun aankomst ontdekken ze dat het landhuis bezeten wordt door 999 geesten. Jim realiseert zich dat hij de geesten moet helpen een oud mysterie op te lossen om rust te vinden. Jims dochter Sara raakt bevriend met de geest van de jonge Gracie Gracey, terwijl de geesten met Jim proberen te communiceren om hem te helpen hun tragische verhaal te begrijpen. Toen de film in 2003 uitkwam, gooide de film hoge ogen in de boekhouding van de filmdistributeur, hoewel de recensenten minder lovend waren over het acteerwerk.Geïnspireerd door een attractie

De film combineert humor en bovennatuurlijke elementen, net zoals in de gelijknamige attractie die je kan vinden in verschillende Disney-pretparken. De eerste 'Haunted Mansion'-attractie werd in Disneyland in Anaheim (Californië) geopend in 1969. Later volgden Walt Disney World (Florida) in 1971, Disneyland Tokio in 1983, Disneyland Parijs in 1992 en Disneyland Hongkong in 1993. Opvallend aan deze film is dat dit een van de weinige keren is dat een attractie films heeft geïnspireerd. Over het algemeen is het vaak het tegenovergestelde. 

Ironisch genoeg had Eddie Murphy in de jaren voor de release van de film een stand-upact ontwikkeld die de onrealistische uitgangspunten van horrorfilms, en met name spookhuizen, aan de kaak stelde. Nog een saillant detail voor pretparkfans: de beroemde eetkamerstoelen uit de film 'The Haunted Mansion' werden later gerecycleerd als meubilair in de attractie 'Pirates of the Caribbean'. Wie Disneyland in Anaheim bezoekt, kan de stoelen bewonderen in de laatste schatkamerscène: het is de stoel waarop kapitein Jack Sparrow zit.

Een bijgewerkte versie

Twintig jaar na de originele film bracht Disney een remake uit die veel angstaanjagender is dan zijn voorganger. In deze remake leren we Gabbie (Rosario Dawson) kennen, een alleenstaande moeder, en haar zoon Travis (Chase Dillon). Ze besluiten New York te verlaten om terug te keren naar New Orleans, waar ze zijn opgegroeid.  Ze vinden daar een betaalbare woning, een herenhuis. Vanaf hun eerste nacht in hun nieuwe woning beseffen Gabbie en haar zoon dat het huis bezeten is door grappige geesten en andere angstaanjagende wezens. Om de geesten te verjagen doet de nieuwe eigenares vervolgens een beroep op een helderziende (Tiffany Haddish), een pastoor (Owen Wilson), een historicus (Danny DeVito) en een paranormaal expert (LaKeith Lee Stanfield).

Een van de opmerkelijkste wezens is Madame Leota (Jamie Lee Curtis), een helderziende die opgesloten is in haar kristallen bol. In de attractie van Disneyland is dit figuur een van de populairste. Dat geldt ook voor de Hatbox Ghost, die in de film wordt vertolkt door Jared Leto.

Ontdek ‘The Haunted Mansion’ op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx. 

Lees meer:

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top