Dani Klein in 'De laatste 100 uur' over een leven vol muziek en relatieperikelen

Muziek | Dani Klein, de 70-jarige zangeres van Vaya Con Dios is te gast in de nieuwe aflevering van ‘De laatste 100 uur’, het praatprogramma van Luk Alloo op Pickx+. Daar heeft ze het over haar opmerkelijke levensverhaal, van de avonturen in de jaren 60 en 70 tot de hypothetische laatste 100 uur waar het programma altijd mee afsluit. Nu er ook een nieuw album uit is van Vaya Con Dios, ‘Shades of Joy’, blikken we terug op de levenswandel en carrière van Dani Klein.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 2014 kondigde Dani Klein met twee concerten het afscheid aan van Vaya Con Dios. Ze had het gevoel dat ze bereikt had wat ze wilde en was het naar eigen zeggen beu om de oude hits te spelen. Maar begin 2023 mocht Klein op de MIA’s een carrièreprijs voor Vaya Con Dios in ontvangst nemen, haalde ze samen met zoon Simon (de vaste drummer van Stromae) de klassiekers van onder het stof, en nu is er dan toch een nieuw album uitgekomen: ‘Shades of Joy’. Daarop staan nummers die Dani Klein tijdens de lockdowns samen met gitarist Thierry Plas en bassist François Garny schreef. Of Vaya Con Dios ook weer zal optreden, hangt grotendeels af van de stemproblemen van Klein.

Op het nieuwe album maakt Dani Klein naar eigen zeggen een balans op van een leven vol muziek, relatieperikelen en druk. In ‘De laatste 100 uur’ doet ze hetzelfde, te beginnen met haar jeugdjaren.

Gebuisd

Dani Klein werd geboren als Danielle Schoovaerts. Haar ouders hadden tijdens de oorlog miserie gekend en wilden dus dat hun dochter een stabiele carrière najaagde. Ballet dansen mocht ze niet (ook omdat ze astma had) en een carrière als toneelspeelster of zangeres leek hen ondenkbaar. Dani was op haar 17e gebuisd op school en besloot om haar humaniora niet af te maken. Ze ging met haar hippievriend samenwonen, werkte in restaurants of als schoonmaakster om rond te komen en leefde verder van de liefde en een streepje muziek.

In de jaren 70 trok ze met een andere geliefde, Roger, de wereld rond, van Londen naar Mexico naar Los Angeles. Met hem kreeg ze haar zoon Simon. Maar dat leven – ze vertoefde illegaal in de Verenigde Staten – kon volgens haar niet blijven duren, dus keerde ze in 1979 terug naar België. Hier ging ze op zoek naar muziekgroepen waar ze in kon zingen. Ze zong in verschillende bands en kwam zo uit bij Arbeid Adelt!, de groep van Marcel Vanthilt. Daar leerde ze Willy Willy (ofwel Willy Lambregt) kennen via wie ze even als achtergrondzangeres aan de slag kon bij The Scabs en met wie ze een relatie begon.

Dani en Willy Willy begonnen samen met Dirk Schoufs muziek te maken en zo stampten ze Vaya Con Dios uit de grond. Met hun allereerste single, ‘Just a Friend of Mine’, scoorden ze meteen een monsterhit, nog steeds een evergreen in het Vlaamse canon. Maar Willy besloot uit de band te stappen na de breuk met Dani, die een relatie begon met de door alcohol geplaagde Dirk. Na nog een paar hits te hebben gescoord en na de relatiebreuk met Dani, stapte ook Dirk uit de band in 1991. Kort na het verschijnen van het derde album ‘Time Flies’, overleed hij door een cocktail van alcohol, medicijnen en drugs. Dani besloot op haar eentje verder te gaan met Vaya Con Dios.

Plezier

Toen Dani in 2014 aankondigde dat ze wilde stoppen met de band, was dat niet de eerste keer. In 1996 doekte ze Vaya Con Dios al eens op omdat ze geen plezier meer beleefde aan de muziekwereld. Zoals ze in ‘De laatste 100 uur’ uitlegt, had ze het eigenlijk altijd al moeilijk om te genieten van het succes. In 1999 hervond ze haar plezier voor muziek maken met de nieuwe band ‘Purple Rose’ en in 2004 kwam ze op de proppen met een nieuw album van Vaya Con Dios, ‘The Promise’, waarop zoon Simon meespeelde.

Nu ze weer muziek heeft uitgebracht, is het nog maar de vraag of er weer optredens zullen volgen. Dani Klein kent heel wat stemproblemen die op onvoorspelbare momenten opduiken. En die oude hits wil ze nog steeds alleen spelen als ze ze in een nieuw jasje kan steken. Het wordt nog even afwachten dus.

'De laatste 100 uur’ met Dani Klein is vanavond beschikbaar op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledige aanbod van Pickx+

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top