‘The Other Guys’ (VTM 3): deze films van Adam McKay moet je gezien hebben

Films | Op VTM 3 kijk je vanavond naar ‘The Other Guys’, een komedie met Will Ferrell en Mark Wahlberg als incompetente politieinspecteurs. De film werd geschreven en geregisseerd door Adam McKay, een meester van het satirische genre die zich ook al eens aan een zijstapje waagde. Dit zijn enkele van zijn meest opmerkelijke films.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Anchorman

McKay begon zijn carrière als sketchschrijver en regisseur bij het populaire ‘Saturday Night Live’. Daar leerde hij Will Ferrell kennen, met wie hij nog vaak zou samenwerken. Te beginnen met McKays debuutfilm uit 2004: ‘Anchorman’, een hilarisch vehikel voor Ferrell en een absurde parodie op de larger than life journaalankers van de jaren 70. Centraal staat Ferrels Ron Burgundy, een even charismatisch als egocentrisch en kinderachtig anker.

Ron is zelfzeker, arrogant en vrouwonvriendelijk. Hij acht zichzelf het middelpunt van het universum, gewoon omdat hij een talent heeft om het nieuws te presenteren. Wanneer zijn zender een nieuwe presentatrice aanneemt, Veronica Corningstone, gespeeld door Christina Applegate, moet hij zijn wereldbeeld grondig herzien. De ambitieuze en getalenteerde journaliste Veronica wordt het eerste vrouwelijke nieuwsanker op de buis en neemt haar rol een pak ernstiger dan Ron. Die laatste voelt zich bedreigd, maar valt tegelijk ook als een blok voor zijn concurrente.

‘Anchorman’ werd een enorme hit met citeerbare grappen, onvoorspelbare humor en een puike prestatie van Ferrell, Applegate, Paul Rudd, Steve Carell, David Koechner, Fred Willard en wel meer grootheden uit de comedywereld. De film kreeg in 2013 een vervolg en McKay werkte verder met Ferrell aan ‘Talladega Nights’, ‘Step Brothers’ en ‘The Other Guys’.

 

Step Brothers

Bij één van die titels moeten we nog even stilstaan. In ‘Step Brothers’ (2008) speelt Ferrell naast John C. Reilly, ook al zijn tegenspeler in ‘Talladega Nights’. Zij zijn Brennan Huff en Dale Doback, twee volwassen mannen die nog bij hun respectievelijke ouders wonen. Wanneer de moeder van Brennan in het huwelijksbootje stapt met de vader van Dale, moeten de twee ineens samen onder één dak leven.

De film ontplooit in een hilarische chaos waarin Bennan en Dale proberen om hun volwassenheid tegenover elkaar te bewijzen, en zich tegelijk blijven gedragen als kleine kinderen. De solide acteerprestaties van Ferrell en Reilly en hun onderlinge chemie gaven deze prent de status van cultfilm. En net als ‘Anchorman’ zit deze film tjokvol eindeloos citeerbare mopjes en oneliners.

Na ‘Step Brothers’ volgde in 2010 de buddy cop-parodie ‘The Other Guys’, waarin Allen Gamble (Ferrell) en Terry Hoitz (Mark Wahlberg), twee New Yorkse politiemannen met meer talent voor bureauwerk dan voor grote vangsten, ineens de kans krijgen om de sterren van hun departement te worden.

 

The Big Short

McKay en Ferrell hadden jarenlang een vruchtbare samenwerking en zelfs een eigen productiebedrijf, maar dat liep op de klippen toen McKay Ferrell op de tenen trapte (lees er hier meer over). ‘Anchorman 2’ is (voorlopig) de laatste film van McKay waarin Ferrell een hoofdrol speelde. McKay gooide het wat over een andere boeg sindsdien. Hij maakt nog steeds satire, maar liet de doldwaze sket-achtige absurditeit grotendeels achter voor meer diepgaande comedy met een boodschap.

Zo komen we bij ‘The Big Short’, een razendsnelle film over de beurscrash van 2007-2008, en dan vooral de hedgefondsmanagers die er miljoenen aan verdienden. De film vertelt een waargebeurd verhaal, gebaseerd op het gelijknamige boek van Michael Lewis, maar haalt alles uit de kast om het onderwerp sexy te maken. Letterlijk, want in enkele scènes legt Margot Robbie, gezeten in een bubbelbad, financiële termen uit aan de kijker. Personages spreken de kijker rechtstreeks aan, het verhaal wordt onderbroken voor cameo’s van beroemdheden en de montage is net die van een heistfilm als ‘Ocean’s Eleven’. Je moet er je kopje bij houden. McKay en zijn coschrijver Charles Randolph wonnen de Oscar, BAFTA en WGA-award voor het beste aangepaste scenario.

 

Vice

McKay bleef bij satire met zijn volgende film, ‘Vice’, waarin hij het verhaal vertelt van gewezen vicepresitent van de Verenigde Staten Dick Cheney. Het werd McKay’s meest polariserende film tot nu toe, maar dat mag eigenlijk niet verbazen aangezien het onderwerp van de satirische biopic een zeer polariserende politicus is. Cheney vocht voor het gebruik van fossiele brandstoffen en tegen de rechten van de LGBTQI+-gemeenschap. Christian Bale speelt hem op een groteske manier, wat van ‘Vice’ een zeer onflatterend portret maakt.

De ene recensent (al dan niet ingegeven door politieke voorkeur) was lovend, de andere kon geen goed woord opbrengen. Het zal McKay vast worst wezen, zijn film werd genomineerd voor acht Oscars, zes Golden Globes en zes BAFTA’s.

McKay zette zijn gedurfde, maar controversiële lijn verder met ‘Don’t Look Up’, op heden zijn recentste film. Daarin proberen wetenschappers (gespeeld door Leonardo DiCaprio en Jennifer Lawrence) de wereld te waarschuwen voor een meteoriet die op de wereld afstevent, maar de Amerikaanse overheid, het nieuwsapparaat en online hysterie zorgen ervoor dat alle pogingen om de wereld te redden gefnuikt worden. Een zeer duidelijke allegorie voor de klimaatproblematiek, eentje die er voor de ene kijker te dik op ligt, voor de ander gerust nog iets scherper mocht, en voor nog een ander vooral hilarisch accuraat was.

Bekijk ‘The Other Guys’ op maandag om 22u50 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Ontdek ‘The Big Short’, ‘Don’t Look Up’ en ‘The Other Guys’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top