Van Moeskroen naar de top van La Liga: het ongelooflijke parcours van Aleix Garcia

Sport | Girona is een ware sensatie in Spanje en staat momenteel eerste in La Liga. Aleix Garcia is een van de sleutelfiguren van dit team. De speler heeft een verleden in de Jupiler Pro League en heeft een zeer opvallend parcours richting de Spaanse top achter de rug.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Girona promoveerde vorig jaar naar de Spaanse eerste klasse en na dertien speeldagen staan ze dit seizoen op een eerste plaats met twee punten voorsprong op Real Madrid. De Catalaanse ploeg staat onder leiding van coach Michel en maakt indruk met aantrekkelijk aanvallend voetbal. Dat komt mede tot stand dankzij Aleix Garcia.

Op 26-jarige leeftijd beleeft de middenvelder het beste seizoen uit zijn carrière. Bij de Belgische voetballiefhebber doet de naam wellicht een belletje rinkelen. De bij Villarreal opgeleide Spanjaard maakte in de zomer van 2019 immers op huurbasis de overstap van zijn toenmalige club Manchester City naar Moeskroen.

Garcia toonde al snel dat hij zeer veel technische kwaliteiten had en velen vroegen zich af wat een speler van zijn kaliber in Moeskroen kwam doen. Met 5 goals en 3 assists in 25 duels was de 22-jarige middenvelder een van de smaakmakers van Les Hurlus, die dat seizoen 10de eindigden in de Belgische competitie.

Flop in Roemenië

Het was dan ook geen verrassing dat Garcia een seizoen later niet meer in de Jupiler Pro League speelde. Iedereen verwachtte dat hij naar een betere competitie zou gaan, maar hij belandde plots transfervrij bij Dinamo Boekarest. Zijn avontuur in Roemenië was geen succes. Hij speelde amper de eerste maanden en na een half seizoen trok hij naar SD Eibar in Spanje. Na tien wedstrijden was hij weer een vrije speler.

Girona zag zijn kans en haalde Garcia in huis. Dat bleek al snel een gouden zet te zijn. De technisch vaardige speler vond het plezier in het spelletje terug en werd een sterkhouder bij de ploeg waar hij voordien al op huurbasis speelde tijdens zijn passage bij Manchester City. In het seizoen 2022-2023 eindigde Girona op een tiende plaats, maar dit seizoen verrassen ze vriend en vijand. Garcia kent een droomseizoen. Hij speelt soms als controlerende en op andere momenten als defensieve middenvelder. Desondanks wist hij al drie keer te scoren en vier assists uit te delen in dertien duels.

Nationaal elftal van Spanje

Dankzij die uitstekende start van het seizoen werd hij voor het eerst opgeroepen voor het nationaal elftal van Spanje, waardoor hij de eerste speler ooit was van Girona die voor La Roja speelde. Afgelopen donderdag debuteerde hij immers onder leiding van Luis de la Fuente en speelde de tweede helft tegen Cyprus.

Zal het sprookje nog mooier worden in 2024? Kan Girona de titel winnen? Volgt er een EK-selectie? En tot slot: gaan geïnteresseerde ploegen als FC Barcelona en Atlético Madrid echt aankloppen bij Girona om over een overgang te spreken?

Het programma van speeldag 14 in La Liga op Eleven Sports:

Zaterdag 25 november

Zondag 26 november

Volg La Liga het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports Proximus.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top