'Het Laatste Portret' (VRT 1): Lieve Blancquaert fotografeert vier mensen aan het einde van hun leven

Films | Vanaf 14 november kan je op VRT 1 naar een nieuwe hartverwarmende docureeks kijken van Lieve Blancquaert: ‘Het Laatste Portret’. De fotografe en documentairemaakster zal daarin vier mensen in beeld brengen van wie het leven binnenkort aan een einde komt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

November is de maand waarin we met z’n allen stilstaan bij de eindigheid van het leven. Voor sommige mensen is dat vraagstuk zeer actueel omdat ze bijvoorbeeld weten dat hun leven door een ziekte of ouderdom zijn einde nadert. Fotografe en documentairemaakster Lieve Blancquaert wil die mensen een passend eerbetoon geven door hun verhaal en hun beeltenis op camera te capteren.

Vier mensen, vier verhalen

We maken kennis met vier mensen: Caroline, Paula, Wannes en Arlette. Caroline is een moeder van drie kinderen uit Brugge. Ze heeft kanker en helaas ook niet lang meer te leven. Samen met haar man Bart probeert ze de dood bespreekbaar te maken en de tijd die haar nog rest mooi in te vullen.

Lieve Blancquart maakt ook kennis met Paula. Zij is 101 jaar en gelukkig oud geworden. Paula heeft vijf kinderen, 17 kleinkinderen en 35 achterkleinkinderen (waaronder Pommelien Thijs). Paula vindt dat ze een goed leven heeft gehad en voor haar is het wel goed geweest. Ze wil afscheid nemen en daar hoort een laatste portret bij.

De derde aflevering staat in het teken van Wannes. Wannes is een jonge papa die vier jaar geleden de diagnose ALS heeft gekregen. Hij kan steeds moeilijker bewegen, eten, praten en ademhalen en ziet de kwaliteit van zijn leven verder afnemen. Hij wil niet langer wachten op een laatste portret en wil samen met zijn vrouw en kinderen op de foto, nu het nog kan.

Tot slot komt Arlette langs. Arlette is 75 jaar en ongeneeslijk ziek. Ze heeft tien jaar geleden de strijd tegen borstkanker gewonnen, maar de ziekte is sinds kort terug en niet meer te behandelen. Arlette wil samen met haar geliefden (waaronder dochter Evi Hanssen) in schoonheid afscheid nemen van het leven en daar past een laatste portret met de hele familie bij.

Bekijk ‘Het Laatste Portret’ vanaf woensdag 14 november om 20u40 op VRT1 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top