Shameless UK versus Shameless US: de belangrijkste verschillen

Series |

De Amerikaanse serie ‘Shameless’ is een bewerking van de gelijknamige Britse serie, en ondanks een aantal overeenkomsten zijn er ook veel verschillen. Pickx maakt de balans op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Beter uitgewerkte personages in Shameless US

Terwijl Amerikaanse versies van Britse series vaak berucht zijn voor veranderingen die de kwalieteit niet bepaald ten goede komen, doet de deze dat juist wél goed. In het Britse origineel gaat de tijd erg snel voorbij, en het publiek krijgt daardoor niet echt de kans om een band te smeden met de personages zoals in zijn Amerikaanse tegenhanger.

Dit is ook te wijten aan het feit dat, zoals eerder vermeld, een groot deel van de hoofdcast de Britse serie verliet voordat deze eindigde. Daardoor hebben kijkers minder tijd om die personages te leren kennen voordat ze afscheid nemen. Er zijn ook zoveel verschillende personages in Shameless UK dat het een beetje te moeilijk wordt om aan iedereen gehecht te raken, terwijl veel van die personages in Shameless US secundaire personages blijven.

Russische invloed

Een van de meest opvallende personages in Shameless US die niet voorkomt in Shameless UK is Svetlana. Ze wordt aanvankelijk geïntroduceerd als een Russische prostituee die door Mickey’s vader wordt ingehuurd nadat hij hem met Ian heeft betrapt. Ze raakt echter zwanger van zijn kind en gaat met hem samenwonen. Uiteindelijk belandt ze in een driehoeksverhouding met Kev (Kevin Ball) en Vee (Shanola Hampton), en op een gegeven moment probeert ze de bar over te nemen. Svetlana had een grote invloed op de serie en dat bleef vijf seizoenen lang zo, totdat Isidora Goreshter de serie verliet in seizoen 8.

Tegelijk zijn er ook minder belangrijke Russische personages die af en toe verschijnen, maar ze worden zelden of nooit bij naam genoemd en bestaan alleen om specifieke plotpunten te dienen – meestal in verband met de criminele activiteiten van de Macguires.

De Britse Frank Gallagher is niet zo slecht

Als je Shameless UK en Shameless US met elkaar vergelijkt, is één ding duidelijk: de Britse Frank Gallagher is lang niet zo irritant als de Amerikaanse Frank Gallagher. Hoewel de Frank van Shameless UK op het scherm nog steeds een stereotype delinquente alcoholist is, is hij niet per se kwaadaardig en heeft hij een functionele borderline-relatie met zijn kinderen. Fiona is het zat om voor haar vader te zorgen, maar hun relatie is lang niet zo conflictueus en vluchtig als die in Shameless US.

In Shameless UK is Frank veel meer slachtoffer van zijn eigen omstandigheden dan de oorzaak ervan. Hij doet soms zijn uiterste best om zijn kinderen te helpen, in plaats van ze uit te buiten zoals de Frank in Shameless US doet. De Amerikaanse Frank Gallagher begaat een hele resem wandaden voor financieel gewin. De Britse Frank Gallagher is verre van de perfecte vader, maar er zijn ook genoeg momenten waarop hij zijn innerlijke demonen overwint in het belang van zijn kinderen.

Minder censuur in Shameless UK

Zowel Shameless UK als Shameless US staan bekend om hun compromisloze benadering van het leven van de Gallaghers, inclusief naaktheid, drugsgebruik, gevloek en meer. Shameless UK zoekt de grenzen echter iets verder op als het gaat om die volwassen inhoud. Ian’s seksscènes lijken bijvoorbeeld meer gecensureerd te zijn in de Amerikaanse bewerking. Maar dat is niet helemaal de schuld van de show: de acteur die Ian speelt, Cameron Monaghan, was namelijk minderjarig toen sommige scènes werden gefilmd.

Er is ook veel meer mannelijk naakt te zien in Shameless UK dan in de Amerikaanse serie. Dit is niet verwonderlijk, aangezien de Britse censuur in de jaren 2000 veel toleranter was tegenover naakt op het scherm dan in de Verenigde Staten. De Britse versie probeert ook bewust veel vaker te provoceren.

COVID-19 was niet aanwezig in Shameless UK

Spoiler alert! De Frank Gallagher in Shameless US moest boeten voor zijn zonden, en de producenten deden er dan ook goed aan hem te laten bezwijken aan COVID-19 in de finale van de serie. Aangezien Shameless US eindigde in 2021, werd de pandemie opgenomen in de verhaallijn van het laatste seizoen, terwijl dit onderwerp om voor de hand liggende redenen geen rol speelde in Shameless UK: die serie eindigde al in 2013.

Een van de grootste verschillen ligt in het einde van de twee series en het lot van de patriarch van de familie Gallagher. De Britse versie zag Frank zich verzoenen met zijn familie en met Fiona, nadat die laatste geld had aangeboden om de familie zonder gevolgen te verlaten – wat hij weigerde. In Shameless US werd Frank daarentegen genadeloos gediagnosticeerd met alcoholische dementie, en verloor hij langzaam al zijn vermogens en waardigheid. Frank probeert zonder succes zelfmoord te plegen en laat een briefje achter voor zijn familie dat volledig onopgemerkt blijft. Het uiteindelijk echter zijn besmetting met COVID-19 die de doorslag geeft.

Ontdek de Amerikaanse versie van ‘Shameless’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top