'Film Stars Don't Die in Liverpool', een biopic over het opmerkelijke leven van filmster Gloria Grahame

Films | Op woensdag 8 november kan je op VRT Canvas kijken naar 'Film Stars Don't Die in Liverpool'. In deze biografische film kan je actrice Annette Bening zien in de rol van Gloria Grahame, een filmster die ooit hoge ogen gooide in Hollywood maar in de herfst van haar leven door Engeland dwaalt. Pickx vertelt je meer over deze femme fatale.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Gloria Hallward werd in de jaren 1920 geboren in Los Angeles en kreeg de acteermicrobe letterlijk met de paplepel ingegoten. Van haar Britse moeder Jean erfde ze niet alleen de liefde voor het podium maar ook haar artiestennaam Grahame. Het filmpubliek maakte voor het eerst met Gloria Grahame kennis in de tragikomische film 'It's a Wonderful Life', waarin ze op voorspraak van filmbaas Louis B. Mayer werd gecast. Ondanks het succes van haar filmdebuut wist Metro-Goldwyn-Mayer niet goed in welke films ze Grahame konden laten schitteren. Ze was te aantrekkelijk om een slechterik te spelen, maar tegelijk te fel om een bedeesde jongedame te vertolken. Vervolgens verkocht de studio haar contract aan RKO Radio Pictures, in die tijd een van de grote vijf filmstudio's in de Verenigde Staten.

Ze maakte bij deze filmmaatschappij faam als femme fatale in diverse film noirs. Voor haar rol in 'Crossfire' (1947) werd ze voor een Oscar genomineerd, in 1952 verzilverde ze een Oscarnominatie voor haar rol in het drama 'The Bad and the Beautiful'. Na enkele toprollen in 'Sudden Fear' (1952) en 'The Big Heat' taande haar ster. In de jaren 60 en 70 bleef ze actief op het podium, in films en televisie maar slechts in bijrollen.

Herfst

In de biografische film 'Film Stars Don't Die in Liverpool' maken we kennis met een oudere Gloria Grahame. In de herfst van haar leven speelt de actrice hoofdzakelijk in kleine theaters. Tijdens een tournee door Engeland ontmoet ze de jonge Britse acteur Peter Turner. De twee raken ondanks een leeftijdsverschil van 30 jaar hopeloos verliefd op elkaar en beginnen een passionele relatie. Wanneer Gloria in 1974 de diagnose van borstkanker krijgt, wordt hun relatie serieus op de proef gesteld. Peter voelt zich genoodzaakt om te zorgen voor Gloria en neemt haar mee naar zijn familie in Liverpool.

Deze film is gebaseerd op de memoires van Peter Turner, die in 1987 uitkwamen. In de hoofdrol van Gloria Grahame kan je Annette Bening zien. Jamie Bell geeft gestalte aan Peter Turner. 'Film Stars Don't Die in Liverpool' werd ondanks de veelgeprezen hoofdrol van Bening geen kassucces, met een wereldwijde opbrengst van amper 4 miljoen Amerikaanse dollar. 

Bekijk ‘Film Stars Don't Die in Liverpool’ op woensdag 8 november om 23u10 op VRT Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app

De filmklassieker ‘It's a Wonderful Life’ met Gloria Grahame is beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top