Waarom is ‘The Birds’ (Play6) nog steeds zo’n goede horrorfilm?

Films | Morgenavond kan je op Play6 naar de film ‘The Birds’ kijken van Alfred Hitchcock. Deze horrorfilm staat nog steeds te boek als een van de beste prenten uit zijn genre, maar waarom eigenlijk? De redactie van Pickx zocht het uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Melanie Daniels (Tippi Hedren) is een welgestelde dochter van een persmagnaat. Ze kruist op een dag het pad van advocaat Mitch Brenner (Rod Taylor), die ze fascinerend vindt. Ze besluit om Brenner een bezoekje te brengen in Bodega Bay, maar tijdens haar verblijf wordt het dorp geteisterd door agressieve zeemeeuwen die mensen en gebouwen aanvallen.

‘The Birds’ kwam in 1967 uit in de cinemazalen. De prent is geregisseerd door niemand minder dan regisseur Alfred Hitchcock, die eerder al ‘Psycho’ (1960) en ‘Rear Window’ had ingeblikt. Critici menen dat de prent een van de beste films uit het horrorgenre is en dat heeft zo zijn redenen.

‘Monsters’ komen pas laat in de film voor

In tegenstelling tot recentere horrorfilms, duurt het in ‘The Birds’ vrij lang totdat de monsters (de vogels) hun opwachting maken. Hitchcock spendeert eerst heel wat tijd aan het verhaal, de setting en de personages vooraleer hij de antagonisten laat overgaan tot actie. Dat wil echter niet zeggen dat de film spanning ontbreekt. Hitchcock weet immers als geen ander hoe hij de suspense moet opbouwen.

Geheimzinnig hoofdpersonages

Hij doet dat onder andere door de personages goed uit te werken en geheimzinnig te maken. Het hoofdpersonage, Melanie Daniels, komt over als een zelfzekere vrouw die precies weet wat ze wil van het leven. Toch lijkt het er ook op dat ze iets te verbergen heeft tegenover de andere personages en dat doet de kijker de nodige vragen stellen… De personages van de film hebben volgens sommige critici ook duidelijke gebreken. Hierdoor kunnen ze haast geen sympathie opwekken bij de kijker en lijkt het alsof ze hun onheilspellende lot over zichzelf hebben afgeroepen.


Geen soundtrack, maar wel stilte en gekrijs

Wie aan Hitchcock denkt, denkt aan ‘Psycho’. En wie aan die film denkt, denkt vermoedelijk ook aan het legendarische deuntje dat weerklinkt wanneer het vrouwelijke hoofdpersonage onder de douche wordt aangevallen met een mes. ‘The Birds’ bevat in tegenstelling tot ‘Psycho’ echter geen legendarische soundtrack, maar dat blijkt geen probleem te zijn. De film wordt net realistischer dankzij de vele stiltes en het aanhoudende gekrijs van vogels.

De natuur vecht terug

In ‘The Birds’ zien we hoe de natuur zich plotseling tegen de mens kan keren en dat zet de traditionele overmacht van de mens op de natuur plots in een heel ander daglicht. In de prent zien we immers hoe kwetsbaar de mens op zo’n moment wel niet is en hoe het gevaar eigenlijk overal verscholen kan zitten. Hitchcock heeft nooit expliciet uitgelegd waarom hij de mens voor een keer onderhevig maakt aan de natuur, maar het staat volgens sommige critici vast dat hij er onze kijk op de wereld (kortstondig) heeft mee kunnen veranderen.

Bekijk ‘The Birds’ op zondag 5 november om 20u25 op Play6 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. ‘The Birds’ is nu ook beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.



Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top