Waarom de remake van ‘Banlieue 13’ (VTM 3) weinig succes had

Films | Morgenavond kan je op VTM 3 naar de film 'Banlieue 13’ kijken. Deze Franse film uit 2004 kreeg in 2014 een Amerikaanse remake, genaamd ‘Brick Mansions’. Die deed het echter niet zo goed, maar waarom precies?

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de film 'Banlieue 13’ zien we hoe een Franse elite-agent Damien (Cyril Raffaelli) de zwaarste klus uit zijn carrière krijgt aangeboden. Damien is gespecialiseerd in gevechtskunsten en is ook een kei in undercoverwerk. Hij moet deze talenten gebruiken om te infiltreren in een levensgevaarlijke straatbende. De leden van die bende beschikken over een bom waarmee ze de hele stad in as kunnen leggen.

'Banlieue 13’ is geregisseerd door de Franse regisseur Pierre Morel en werd geschreven en geproduceerd door de legendarische Franse regisseur Luc Besson (foto). De film bevat heel wat spannende actiescènes en ook heel veel stunts. In 2014 kwam er een Engelstalige remake van de prent uit met wijlen Amerikaanse acteur Paul Walker in de hoofdrol. Die film, getiteld ‘Brick Mansions’, deed het echter niet zo goed.


Brick Mansions’ vertelt het verhaal van Lino (David Belle). Deze jongeman woont in Detroit: een Amerikaanse stad waar de (drugs)criminaliteit welig tiert. Lino moet elke dag een strijd voeren voor een eerlijk leven en wanneer een lokale drugsbaron op een dag zijn vriendin ontvoert, gaat hij een samenwerking aan met undercoveragent Damien Collier (Paul Walker). Die vermoedt dat de drugsbaron de hele stad wil verwoesten met een bom.


Te weinig stunts en zwak verhaal

Het verhaal van ‘Brick Mansions’ lijkt sterk op dat van ‘Banlieue 13’ en dat is niet onlogisch: het is tenlostte een remake. Diverse critici vinden echter dat de Amerikaanse filmmakers ook leentjebuur hadden moeten spelen als het om de vecht- en stuntscènes ging. Die zouden in ‘Brick Mansions’ immers van een veel minder hoog niveau en minder talrijk geweest zijn in vergelijking met ‘Banlieue 13’.

Het verhaal had volgens diezelfde critici ook een pak minder centraal moeten staan. Sommige details van het scenario zouden volgens diezelfde critici immers zo bij de haren getrokken zijn dat de algemene kwaliteit van de film er onder komt te lijden. Tenminste, voor de oplettende kijker.

Wijlen Paul Walker speelt de hoofdrol in ‘Brick Mansions’ en kweet zich verdienstelijk van zijn taak. Dat wil echter niet zeggen dat hij de meest geschikte acteur voor de job was. Critici menen immers dat Walker best wat atletischer uit de hoek had mogen komen in sommige scènes. Zijn Franse medespeler was naar verluidt wel op niveau en hierdoor zagen zijn stunts er nog enigszins gelikt uit.

Bekijk ‘Banlieue 13’ op 2 november om 22u25 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top