Hoe goed is ‘Saw III’ (Play6) in vergelijking met de andere films uit de reeks?

Films | Morgenavond kan je op Play6 naar ‘Saw III’ kijken. In deze prent zien we hoe seriemoordenaar Jigsaw weer enkele gestoorde spelletjes heeft bedacht. ‘Saw III’ is de derde film uit de filmreeks. Maar hoe goed is deze prent in vergelijking met andere films uit de franchise?

Door Pickx

Deel dit nieuws

De psychopathische seriemoordenaar Jigsaw (Tobin Bell) is terug van nooit weggeweest en heeft enkele nieuwe spelletjes bedacht voor zijn slachtoffers. Dat zijn deze keer Lynn en Jeff. Lynn (Bahar Soomekh) is een getrouwde moeder van in dertig die enkele geheimen voor haar familie verborgen houdt, Jeff (Angus Macfadyen) daarentegen is een vader die nog steeds de dood van zijn zoontje aan het verwerken is. Beide zullen onderworpen worden aan de zieke geest van Jigsaw.

‘Saw III’ is een van de gruwelijkste films uit de reeks. Kort na de release raakte bekend dat sommige mensen die de film in de bioscoop gingen kijken, plots onwel waren geworden door de vele gruwelijke beelden die erin te zien zijn. De film deed het zeer goed aan de kassa, maar critici waren ook kritisch: volgens sommigen was het plots ondermaats en was de prent gewoonweg een herhaling van de vorige delen.

Bekijk ‘Saw III’ op woensdag om 22u20 op Play6 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Saw II

‘Saw II’ is de succesvolste film uit de franchise. In deze prent zien we hoe Jigsaw een groep voormalige gedetineerden heeft gevangengenomen en hoe hij deze aan een reeks van dodelijke en gruwelijke puzzels wil onderwerpen. We zien ook hoe detective Eric Matthews (Donnie Wahlberg) de seriemoordenaar probeert op te sporen en de levens van de mogelijke slachtoffers probeert te redden.

‘Saw II’ deed het zeer goed in de cinema. De horrorfilm bracht van alle ‘Saw’-films het meeste geld in het laatje. Critici merkten op dat ‘Saw II’ voortborduurt op de allereerste ‘Saw-film’ uit 2004 en niet echt vernieuwend was. Desondanks erkenden zij ook dat fans van het slashergenre wel opnieuw hun gading zouden kunnen vinden.

Saw IV

‘Saw IV’ (2007) is ook een film die tot de succesvolste ‘Saw’-films gerekend kan worden. Jigsaw en zijn kompaan lijken in deze film dood te zijn, maar dat blijkt niet het geval. Er duikt immers een nieuw videobandje op van Jigsaw op en dat is dan weer voer voor enkele FBI-agenten. Ondertussen wordt er een SWAT-lid ontvoerd. Hij wordt de nieuwe spilfiguur in de gruwelijke spelletjes van de seriemoordenaar.

‘Saw IV’ deed het niet slecht in de cinema, maar kon net niet tippen aan het financiële succes van ‘Saw II’: de succesvolste ‘Saw’-film. De prent bevat als vanouds weer enkele gruwelijke scènes en daarin blijft de prent trouw aan zijn voorgangers. Sommige critici meenden dat de prent complex was en dat de makers opnieuw wat creatiever uit de hoek mochten komen.

‘Saw V’

De sadistische seriemoordenaar Jigsaw heeft eindelijk het loodje gelegd en dus kan detective Hoffman verder met zijn leven. FBI-agent Peter Strahm (Scott Patterson), die uit de klauwen van de seriemoordenaar is kunnen blijven, voelt echter dat er iets niet pluis is en neemt het verleden van Hoffman onder de loep. Ondertussen zien we hoe vijf willekeurige vreemdelingen alsnog in het vizier van Jigsaw zijn gekomen.

Volgens critici slaagden de makers van ‘Saw V’ erin om de losse eindjes van de vorige films alsnog aan elkaar te knopen. De prent zou volgens diezelfde critici wel iets saaier zijn dan zijn voorgangers. Desondanks blijft ‘Saw V’ een van de betere films uit de reeks.



Saw

‘Saw’ is de horrorfilm waar het allemaal mee begon voor de filmreeks. Deze prent is in 2004 op de wereld losgelaten en vertelt het verhaal van twee mannen die elkaar nog nooit hadden gezien: Dr. Lawrence Gordon (Cary Elwes) en Adam (Leigh Whannell). Zij ontwaken vastgebonden in een smerige en oude badkamer met tussen hen een levenloos lichaam van een andere man. De twee heren vinden een revolver en een taperecorder en ontdekken dat ze slachtoffer zijn geworden van Jigsaw: een beruchte seriemoordenaar die ervan houdt om spelletjes met zijn slachtoffers te spelen.

‘Saw’ maakte heel wat indruk bij zijn release. Volgens sommigen is het dan ook een van de meest invloedrijke horrorfilms van de afgelopen twintig jaar. De Amerikaanse filmpers kon zowel het plot als de gruwelijke scènes wel smaken, maar vond ook dat de film een samenraapsel was van enkele elementen uit andere horrorfilms. ‘Saw’ was met een beperkt budget gemaakt, maar wist ondanks die beperking toch te overtuigen.



Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top