Het echte verhaal achter ‘Jolene’, de grootste hit van Dolly Parton

Muziek |

Op Netflix kan je nog steeds kijken naar een originele biografische serie over de koningin van de countrymuziek: ‘Dolly Parton’s Heartstrings’. De eerste aflevering draagt de titel van haar grootste hit ‘Jolene’, door het invloedrijke magazine Rolling Stone verkozen bij de beste 500 liedjes ooit geschreven. Het nummer kwam ook precies 50 jaar geleden uit, in oktober 1973, een goede gelegenheid om nog eens het echte verhaal achter de ontstaansgeschiedenis van die monsterhit te vertellen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het valt moeilijk te begrijpen, maar de vrouw die werkelijk alles had -een gouden stem, succes, schrijftalent en schoonheid- was bang dat een andere vrouw haar man zou inpikken. In ‘Jolene’ beschrijft de jonge Dolly Parton een rivale met kastanjebruin haar, een ivoorwitte huid en smaragdgroene ogen. Een femme fatale die duidelijk de aandacht kaapt van haar grote liefde, aan wie ze haast smeekt om haar niet achter te laten en te vertrekken met die andere vrouw. In het laatste couplet van de songtekst zet Parton zelfs psychologische druk op haar geliefde, door te stellen dat haar geluk (en leven) afhangt van Jolene en de beslissing die hij zou nemen.

‘Jolene’ werd een blauwdruk van muziek die gaat over passionele wanhoop en jaloezie. Dolly Parton scoorde er haar grootste hit mee, die 50 jaar later nog steeds overal door de luidsprekers knalt en ondertussen door honderden artiesten werd gecoverd. Gek eigenlijk, voor een nummer dat tot stand kwam uit pure jaloezie voor de looks van een bankbediende. “Ze had alles wat een klein opdondertje als ik niet had. Lange benen bijvoorbeeld, ze mat 1m80”, was een eerlijke Dolly Parton in 2008 tijdens een interview schijnbaar nog steeds in de ban van die liefdesrivale.

De Amerikaanse countrylegende was in die periode getrouwd met Carl Thomas Dean, maar voelde zich duidelijk bedreigd door de vrouw die aan het onthaal van een bankkantoor werkte. Ze merkte steeds meer hoe haar man niet onverschillig bleef voor de charmes van de roodharige vrouw met de lange benen. Manlief ging immers iets vaker naar het bankkantoor dan logisch was en ’s nachts droomde hij soms luidop over haar.


Een solide huwelijk

Het werkelijke verhaal achter ‘Jolene’ is echter een pak onschuldiger en genuanceerder. Zo was Dolly Parton destijds een vaak gevraagde gaste in een tv-programma gewijd aan countrymuziek. Na elke aflevering bleef ze na om handtekeningen uit te delen. Op een avond stond er een jong meisje van 8 jaar voor haar tafel. Een meisje met ros haar, felgroene ogen en een gave, bleke huid. “Jij bent het mooiste kleine wezentje dat ik ooit gezien heb. Hoe heet je?”, vroeg Dolly Parton. “Jolene”, antwoordde het meisje. Waarop Dolly Parton meteen een refrein inzette: “Jolene, Jolene, Jolene, Jolene!”, ging het in crescendo. “Klinkt mooi. Hier zit misschien wel een liedje in, ooit schrijf ik dat voor jou.” Zo deed de zangeres de echte ontstaansgeschiedenis van het nummer later uit de doeken.

En zo geschiedde. Door de twee anekdotes samen te leggen, enerzijds het avontuur met de bankierster en anderzijds de ontmoeting met het jonge meisje, ontstond een van de bekendste nummers aller tijden. En wellicht het bekendste countrynummer aller tijden. Dankzij ‘Jolene’ brak Dolly Parton definitief door, ook buiten de VS en buiten het haar vertrouwde genre.

En hoe het eindigde tussen Dolly Parton en haar man? Die zijn nog steeds gelukkig samen, eigenlijk was er zelfs nooit een vuiltje aan de lucht. Al sinds ze in 1966 hun ja-woord gaven aan elkaar vormen ze een onwrikbare twee-eenheid. “Wij zijn gelukkig en fier op ons huwelijk”, vertelde een glunderende Dolly Parton in 2011 nog in een Canadese krant. “Wij waren elkaars eerste liefde en zullen ook de laatste zijn.”

Ontdek ‘Dolly Parton’s Heartstrings’ vanaf nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.Lees ook: 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top