De meest memorabele boy- en girlbands van de eeuwwisseling

TMF for a Day | TMF bestormde de Vlaamse televisie- en muziekscene in 1998, net op tijd voor de hoogdagen van enkele iconische boy- en girlbands. Vandaag is TMF voor één dag terug, en dus blikt Pickx terug op enkele van de grootste boy- en girlbands van de 90s en 00s.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Take That

Toen TMF gelanceerd werd, was Take That twee jaar ver in een hiatus die uiteindelijk negen jaar zou duren, maar de Britse popgroep mocht niet in dit lijstje ontbreken. Het was via deze formatie dat de wereld kennismaakte met Robbie Williams, die de groep verliet in 1995 en enkel terugkeerde voor een eenmalige samenwerking in 2010. De andere vier leden, Gary Barlow, Howard Donald, Jason Orange en Mark Owen , kwamen weer samen in 2005, tot Orange in 2014 weer vertrok. Nu touren Barlow, Donald en Owen wel nog als Take That.

Spice Girls

In de eerste helft van de jaren 90 domineerden mannelijke zanggroepen de Britse radiozenders. De Spice Girls, opgericht in 1994, moesten de vrouwelijke tegenhanger worden. Na wekenlange audities en selectieprocessen werden Victoria Adams (later Beckham/Posh Spice), Melanie Brown (Mel B/Scary Spice), Melanie Chishalm (Mel C/Sporty Spice) en Geri Halliwell (Ginger Spice) gekozen. Emma Bunton (Baby Spice) kwam er iets later bij ter vervanging van Michelle Stephenson. Tot 2001 scoorde de meidengroep de ene hit na de andere, en nadien bouwden de zangeressen nog mooie solocarrières uit. Spicemania was een waar fenomeen.

Backstreet Boys

Aan de andere kant van de grote plas stegen boybands ook gestaag in de hitlijsten. Een van de bekendste is Backstreet Boys, gevormd in 1993 met leden Nick Crater, Howie Gorough, AJ McLean, Brian Littrell en Kevin Richardson – die laatste twee zijn neven. Vanaf 1996, met de release van hun debuut ‘Backstreet Boys’, begonnen ze aan hun rise to fame. In 1997 bereikte die een hoogtepunt met de platen ‘Backstreet’s Back’, met daarop hits als ‘Everybody’, en ‘Millennium’, met daarop ‘I Want It That Way’. Nu maken ze nog steeds samen muziek. In 2022 brachten ze het feestelijke album ‘A Very Backstreet Christmas’ uit (hun tiende studioalbum) en dit jaar vierden ze hun dertigste verjaardag. Het lijkt erop dat ze, zoals de titel van hun vijfde album suggereert, ‘Never Gone’ zullen zijn.

TLC

Op hetzelfde continent was er ook een vrouwelijke tegenhanger, al kozen zij veel meer voor een hiphop- en R&B-geluid dan de meeste boy- en girlbands van die tijd. TLC bestond oorspronkelijk uit Tionne “T-Boz” Watkins en Lisa “Left Eye” Lopes als de twee hoofdzangeressen. Een jaar na de oprichting in 1990 kwam Rozonda “Chilli” Thomas erbij als tweede viool. Met ‘Creep’, ‘Waterfalls’ en ‘No Scrubs’ scoorden ze monsterhits in de tweede helft van de jaren 90. In 2002 kwam er abrupt een einde aan het sprookje toen Lisa Lopes overleed in een auto-ongeval. Tionne en Rozonda komen sindsdien nog af en toe samen, maar de hoogdagen van TLC kwam nooit helemaal terug.

‘NSYNC

Een ander Amerikaans boybandfenomeen uit de tweede helft van de jaren 90 was ‘NSYNC, de groep van Chris Kirkpatrick, JC Chasez, Lance Bass, Joey Fatone en, uiteraard, Justin Timberlake. Vooral die laatste zou een wereldster worden. Met hun tweede album, ‘No Strings Attached’, dat verscheen in 2000, werden ze het grootste muziekfenomeen van het moment. Singles ‘Bye Bye Bye’ en ‘It’s Gonna Be Me’ warden gigantisch. In 2001 verscheen nog een album, ‘Celebrity’, dat tot nu toe het laatste van de band is. Sindsdien viel de band uit elkaar, maar dit jaar kregen we nog een reünie in de vorm van het nieuwe lied ‘Better Place’, op de soundtrack van de film ‘Trolls Band Together’ waarin Timberlake een hoofdrol speelt. Een voorbode voor meer nieuw werk van ‘NSYNC?

‘TMF for a Day’ is beschikbaar op 14 oktober van 9u ’s ochtends tot 22u ’s avonds, integraal bij Pickx+ en gratis voor iedereen via Pickx Live op TV, via de website TMF.live of waar je ook bent via de Pickx app. Ontdek het volledige aanbod van Pickx+!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top