Zo zag de wereld eruit in 1998, bij de lancering van TMF

TMF for a Day | Nog enkele dagen en dan keert TMF, Vlaanderens eerste muziekzender, terug voor één dag. De zender werd gelanceerd in 1998, 25 jaar geleden, maar weet jij nog hoe de wereld er toen uitzag, naar welke muziek we luisterden en welke films de grootste waren? Een overzicht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Muziek

In een eerder artikel blikten we al terug op de grootste hits van het jaar 1998 in België. Alanis Morisette, een van de meest succesvolle singer-songwriters van de jaren 90, de Nederlandse Vengaboys en onehitwonders Goo Goo Dolls waren niet van de radio – en bij verlenging van TMF – weg te denken. Het was ook het jaar waarin Madonna het album ‘Ray of Light’ en de Beastie Boys ‘Hello Nasty’ lanceerden. Maar het best verkopende album van het jaar was toch de soundtrack van de film ‘Titanic’, met uiteraard Céline Dions ‘My Heart Will Go On’ op kop.

Ook de release van ‘Believe’, een gigahit voor zangeres Cher, was een mijlpaal in 1998. Het was het eerste wereldwijd beluisterde nummer dat op een opvallende manier gebruik maakte van autotune. Daarmee zette Cher de toon voor heel wat nieuwe popmuziek in de jaren 2000.

Wat artiesten van eigen bodem betreft, was 1998 een boerenjaar voor eurodanceformaties als 2 Fabiola, 2 Unlimited, Opium bestormde de airwaves met ‘Doe me goed’ en ‘Het Ploplied’ van Kabouter Plop werd een stevige hit.

Film

We hintten al naar ‘Titanic’, niet alleen de grootste soundtrack van het jaar 1998 maar ook de grootste film. In de Verenigde Staten verscheen die in de laatste dagen van december 1997, maar in ons land was die vanaf 7 januari 1998 te zien, dus telt de film zeker mee voor dit lijstje. Het was de best verdienende film aller tijden, tot James Cameron zijn eigen film inhaalde met de release van ‘Avatar’ in 2009.

Het was uiteraard niet de enige film die uitkwam in het jaar 1998. ‘Armageddon’ en ‘Saving Private Ryan’ vervolledigen de top 3 van meest succesvolle filmreleases van het jaar, gevolgd door komedies ‘There’s Something About Mary’, ‘The Waterboy’ en ‘Doctor Dolittle’. Op de uitreiking van de Oscars was ‘Titanic’ (dat dus officiëel in 1997 was uitgekomen) de grote winnaar met elf beeldjes, maar ook de jonge snaken Matt Damon en Ben Affleck vielen op. Zij wonnen de Oscar voor het beste scenario voor hun grote doorbraakfilm ‘Good Will Hunting’.

In het Belgische filmlandschap maakten we in 1998 kennis met Patrice Toye via haar debuutfilm als regisseur ‘Rosie’. Axel Daeseleire had dan weer zijn eerste hoofdrol te pakken in ‘Dief!’, een film van Marc Punt over “moderne Robin Hood” Frans Van Reeth.

Televisie

In 1998 kwam een icoon van de Amerikaanse sitcoms tot een einde. ‘Seinfeld’, dat negen jaar lang de populairste serie op de televisie was geweest, hield er na 9 seizoenen en 180 afleveringen mee op. In die andere langlopende sitcom, ‘Friends’, kwam het dan weer tot een hoogtepunt toen Monica en Chandler in de seizoensfinale een koppel werden.

Er waren ook nieuwe series te bespeuren. Zo lanceerde HBO ‘Sex and the City’, dat tot 2004 een veelbekeken romcom zou worden, om later terug te keren in films en de vervolgserie ‘And Just Like That…’. In 1998 werd ook de jongerenserie ‘Dawson’s Creek’ gelanceerd, en daarmee de carrières van acteurs als James Van Der Beek, Katie Holmes, Michelle Williams en Joshua Jackson.

Op eigen bodem stond er heel wat te veranderen voor de openbare omroep, die van BRTN omgedoopt werd tot VRT. Het was het eerste jaar waarin de Thuisdag werd georganiseerd, een fandag voor kijkers van ‘Thuis’ en het jaar van het allereerste seizoen van ‘De mol’.

Wat nog?

De mode van de jaren 90, vol wijde broeken, casual sportkledij en kleurrijke patronen, keert weer helemaal terug. Wat we liever niet zien terugkeren, is de Furby, met voorsprong het populairste stuk speelgoed van 1998. Iedereen wilde toen een pratende en bewegende pop hebben.

Wat we ook niet meteen een comeback zien maken, is de allereerste iMac, die in 1998 werd gelanceerd en Apple van het faillissement redde. In de loop der jaren kromp het formaat van die hyperpopulaire computers gelukkig. Alleen de appelblauwzeegroene kleur mag wat ons betreft gerust terugkeren.

En dan is er nog het grootste nieuwsverhaal van het jaar 1998. Neen, niet de oprichting van TMF, maar wel het schandaal rond de Amerikaanse president Bill Clinton, zijn affaire met stagiaire Monica Lewinsky en de stemming in het Huis van Afgevaardigden over zijn afzetting die uiteindelijk in zijn voordeel uitdraaide.

‘TMF for a Day’ is beschikbaar op 14 oktober van 9u ’s ochtends tot 22u ’s avonds, integraal bij Pickx+ en gratis voor iedereen via Pickx Live op TV, via de website TMF.live of waar je ook bent via de Pickx app. Ontdek het volledige aanbod van Pickx+!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top