‘The Lone Ranger’ (VTM 3): een superheldenfilm met heel wat geschiedenis

Films | Morgenavond kan je op VTM 3 naar ‘The Lone Ranger’ kijken. In deze film zien we hoe een gemaskerde held hebzucht en corruptie wil aanpakken in het zuiden van de Verenigde Staten. ‘The Lone Ranger’ kwam in 2013 uit, maar het originele verhaal is bijna honderd jaar oud.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘The Lone Ranger’ (VTM 3): een superheldenfilm met flink wat geschiedenis

In ‘The Lone Ranger’ zien we hoe de keurige advocaat John Reid (Armie Hammer) de strijd opneemt tegen de gevaarlijke crimineel die zijn broer heeft vermoord: Butch Cavendish (William Fichtner). Reid werkt hiervoor samen met zijn Indiaanse metgezel Tonto (Johnny Depp), maar de twee heren moeten leren samenwerken als ze in hun missie willen slagen.

‘The Lone Ranger’ kwam in 2013 uit in de cinemazalen en kon toen heel wat kijkers bekoren. Het verhaal dat in deze prent wordt verteld, stamt uit begin vorige eeuw en is dus bijna honderd jaar oud. In 1933 werd het verhaal van ‘The Lone Ranger’ immers al eens verteld, en dat via een radioshow. Deze show was enorm populair in de Verenigde Staten en zorgde ervoor dat er ook een boekenreeks en zelfs een televisieserie en (animatie)films over de gemaskerde held zijn gemaakt.

Tal van series en films

In 1949 verscheen ‘The Lone Ranger’ bijvoorbeeld op de buis: een televisiereeks die maar liefst acht seizoenen liep. Van 1966 tot en met 1968 was er in de Verenigde Staten ook een animatiereeks over de held te zien en in de jaren tachtig verscheen de gemaskerde held dan weer zij aan zij met Tarzan in de animatieserie: ‘The Tarzan/Lone Ranger Adventure Hour’. In 2003 verscheen er vervolgens ook een televisiefilm over het personage, die dienst deed als pilootaflevering voor een potentieel nieuwe serie. Die serie kwam er uiteindelijk niet, want de aflevering bleek niet genoeg aan te slaan.

Er zijn nog films over het personage verschenen: in 1956 bracht wijlen regisseur Stuart Heisler ‘The Lone Ranger’ uit, gevolgd door ‘The Lone Ranger and The Lost City of Gold’ in 1958. In 1981 verscheen ‘The Legend of the Lone Ranger’ van regisseur William A. Fraker en in 2013 ten slotte: ‘The Lone Ranger’ van regisseur Gore Verbinski.

Kritiek, maar ook lof

De film uit 2013 werd gemengd onthaald. Sommige critici vonden immers dat het verhaal te saai was en de uitwerking ondermaats. Quentin Tarantino sprak zich ook uit over de prent, maar had wel lovende woorden: “De eerste helft was uitstekend, daarna was het wat minder. Toen ik ‘The Lone Ranger’ zag, dacht ik: ‘Waarom krijgt deze prent zoveel kritiek?’”.

Tarantino stoorde zich aan het feit dat de film geweld tegen Indianen vertoont en vreselijke gebeurtenissen tegenover Indianen als entertainment worden gebruikt. Desondanks merken kenners wel op dat de cultuur van de Indianen op zeer nauwkeurige en waarheidsgetrouwe wijze werd weergegeven in de film.

Bekijk ‘The Lone Ranger’ op maandag 9 oktober om 20u35 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.



Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top