‘The Expendables’ (VTM 3): waarom is deze filmfranchise zo populair?

Films | Morgenavond kan je op VTM 3 naar ‘The Expendables’ kijken. Deze spetterende actiefilm groeide uit tot een populaire filmfranchise waar binnenkort een vierde deel van verschijnt. Ondanks de kritiek van recensenten, is Jan Modaal blijkbaar nog niet uitgekeken op ‘The Expendables'. Hoe komt dat?

Door Pickx

Deel dit nieuws

De allereerste ‘The Expendables’-film zag in 2010 het levenslicht. Het betreft een actiefilm waarin een groep mannelijke huurlingen wordt ingeschakeld om een corrupte Zuid-Amerikaanse dictator te elimineren. De huurlingen kiezen normaal hun eigen opdrachten en zijn in theorie aan niets of niemand gebonden. Hun keuze om de opdracht toch te aanvaarden, brengt heel wat gevolgen met zich mee…

Absolute topcast

Op het eerste gezicht lijkt ‘The Expendables' een doorsnee actiefilm te zijn, maar schijn bedriegt. De prent bevat een aangenaam verhaal, maar het is vooral de cast die de show steelt. In de allereerste ‘The Expendables’ zagen we immers hoe acteurs Jason Statham, Sylvester Stallone, Bruce Willis, Jet Li, Mickey Rourke, Dolph Lundgren en Terry Crews het podium delen. In ‘The Expendables 2’, die in 2012 verscheen, traden ook Chuck Norris, Liam Hemsworth, Jean-Claude Van Damme en Arnold Schwarzenegger toe aan de cast. In ‘The Expendables 3’ zagen we dan weer Wesley Snipes, Antonio Banderas, Mel Gibson en Harrison Ford en in 'The Expendables 4' komt de Amerikaanse rapper 50 Cent de gelederen versterken. Wie kan daar nu ‘neen’ tegen zeggen?

Boordevol spektakel

De filmfranchise wil in de eerste plaats een amusante kijkervaring bieden, maar is eigenlijk ook een hommage aan de Amerikaanse actiefilms uit de jaren tachtig en negentig. Die films waren doorspekt met talloze ontploffingen, geweldige actiescènes en indrukwekkende stunts. De makers van ‘The Expendables’ weten maar al te goed dat deze formule aanslaat en hebben hun films dus ook doordrenkt van deze saus. Voeg daar de nieuwste camera- en beeldtechnieken aan toe en je krijgt spetterende shows.

Underdogverhaal

‘The Expendables’ is deels bedacht door Sylvester Stallone. Hij speelt in elke film mee en heeft ook het eerste deel uit de franchise geregisseerd. Stallone stond ook achter de camera bij ‘Rocky II’ (1979), ‘Rocky III’ (1982), ‘Rocky IV’ (1985), ‘Rocky Balboa’ (2006), Rambo’ (2008) en dus ‘The Expendables' (2010). In heel wat van zijn films, zien we hoe de protagonist zich vanuit een underdogpositie naar de top werkt en onderweg ook afrekent met tal van tegenstanders en/of slechteriken. Deze underdogpositie is spek naar de bek van de gemiddelde Amerikaan en zien we ook terug in sommige delen van de 'The Expendables’-filmfranchise. Het zorgt er ook voor dat de gemiddelde kijker zich enigszins kan identificeren met de superhelden op het grote scherm.

Bekijk ‘The Expendables’ op donderdag om 20u35 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top