De meest indrukwekkende rollen van Scarlett Johannson

Films | Het is vandaag exact twintig jaar geleden dat de film ‘Lost in Translation’ in de cinemazalen verscheen. De film van Sofia Coppola voert Bill Murray op als een ex-filmster in een existentiële crisis die door de straten van Tokio dwaalt. Het was ook een van de eerste grote filmrollen van Scarlett Johansson, en daarom blikt Pickx terug op enkele van haar meest gevierde rollen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Lost in Translation

Lost in Translation’ was de tweede film van Sofia Coppola en verscheen in 2003. We volgen Bob Harris (Bill Murray) en Charlotte (Scarlett Johannson) die beiden in Tokio belanden. Hij is een Amerikaanse acteur met een tanende carrière die naar Tokio kwam om een reclamespot op te nemen en om even weg te zijn van zijn vrouw. Zij is een pas afgestudeerde Amerikaanse die samen met haar echtgenoot, de fotograaf John (Giovanni Ribisi), naar de Japanse hoofdstad trok. John is een workaholic, waardoor Charlotte zich vaak eenzaam voelt. Bob en Charlotte ontmoeten elkaar in de bar van hun hotel, worden bevriend en besluiten samen de stad te verkennen.

Johannson had er in 2003 al enkele filmrollen op zitten, maar ‘Lost in Translation’ zorgde voor de grote doorbraak. Ze werd genomineerd voor een Golden Globe en een Critics’ Choice award en won op het Filmfestival van Venetië de prijs voor de beste actrice.

 

Her

Tien jaar later was Johansson schitterend in ‘Her’ van Spike Jonze, ook al was enkel haar stem te horen in de film. Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst en gaat over Theodore Twombly (Joaquin Phoenix), die professioneel handgeschreven brieven schrijft in naam van anderen. Hij weet voor een ander altijd de juiste woorden te vinden, maar schiet zelf tekort op relationeel vlak. Zijn vrouw verliet hem, maar hij kan zich er niet toe brengen om de scheidingspapieren te tekenen. De wanhoop nabij koopt hij een nieuw mobiel toestel aan, de OS1, waarin een AI met een vrouwelijke stem (die van Johannson) huist en die hij de naam Samantha geeft. Zij beantwoordt zijn e-mails en beheert zijn agenda, maar blijkt veel meer in petto te hebben. Theodore wordt verliefd op Samantha en vindt bij zijn OS opnieuw de liefde.

Ook al moest Johansson in deze film met enkel haar stem acteren, wist ze iedereen te charmeren. Ze wist onmetelijk veel gevoel te communiceren, van teleurstelling en meelevendheid tot sensualiteit, en werd zo een volwaardig personage. Een ware krachttoer van een acteerprestatie.

 

Under the Skin

Dat Scarlett Johansson niet kiest voor de makkelijkste rollen, zien we aan ‘Under the Skin’, een buitenbeentje in haar filmografie. In dit abstracte en cryptische verhaal speelt ze een buitenaards wezen dat de gedaante van een aantrekkelijke vrouw aanneemt om in de straten van Schotland op zoek te gaan naar eenzame mannen. Ze lokt hen en neemt hen mee naar een verduisterde ruimte, waar ze door de zwarte oneindigheid worden opgeslokt. Over haar beweegredenen tasten we in het duister, maar ze worstelt met haar taak, en besluit dat ze een nieuw leven wil leiden.

‘Under the Skin’ werd geprezen omwille van de gedurfde visuele stijl en de geluidsregie. Contemplatieve en experimentele scènes volgen elkaar op en het minimalistische verhaal wordt slechts met mondjesmaat meegedeeld. Deze film houdt je hand niet vast. Regisseur Jonathan Glazer baseerde zich op de gelijknamige roman van Michel Faber.

 

Marriage Story

Marriage Story’ toont een krachtig en empathisch portret van een huwelijk dat uit elkaar valt. Charlie Barber (Adam Driver) is een theaterregisseur in New York die het gewoon is dat de hele wereld rond hem draait. Zijn vrouw Nicole (Johansson) is een actrice die haar carrière begon in tienerfilms, maar nu samenwerkt met haar man. Maar zij is het beu om altijd in de schaduw van haar man te leven en besluit terug te keren naar Los Angeles, waar ze haar filmcarrière nieuw leven in kan blazen. Ze verlaat Charlie en neemt hun zoon Henry mee. En wanneer advocaten ingezet worden, gaat het hard tegen hard tussen twee mensen die elkaar duidelijk lang heel graag hebben gezien.

Deze film is van de hand van Noah Baumbach en werd genomineerd voor maar liefst zes Oscars, waaronder eentje voor de beste actrice op naam van Johansson. Het acteerwerk, van de stille, emotionele scènes tot de explosieve ruzies, is ronduit indrukwekkend.

Ontdek ‘Marriage Story’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top