Wist jij dit al over ‘The School of Rock’?

Films | Twintig jaar geleden konden we met z’n allen zien hoe Jack Black schitterde in ‘School of Rock’. De prent kreeg lovende kritieken en staat vandaag de dag te boek als een muzikale klassieker. ‘School of Rock’ kwam opnieuw in het vizier van de Pickx-redactie te liggen en die trof enkele interessante weetjes aan over de film.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het verhaal van ‘School of Rock’ gaat als volgt. Guitarist Dewey Finn (Jack Black) wordt uit de plaatselijke rockband gegooid en ziet zijn deelname aan de muziekwedstrijd ‘Battle of the Bands’ in rook opgaan. Hij wordt somber en zit depressief thuis, tot op een dag de telefoon rinkelt. De stem aan de andere lijn vraagt of zijn huisgenoot kan invallen als leerkracht op een lagere school, maar Finn besluit om zichzelf voor te doen als zijn huisgenoot. Hij gaat naar de school, geeft er gitaarles en maakt zijn leerlingen warm voor rock-‘n-roll.

Gebaseerd op waargebeurd verhaal

‘School of Rock’ is een komedie als geen ander. De film beschikt over een topcast, maar ook het verhaal is uitstekend. Het scenario van de prent zou gebaseerd zijn op een waargebeurd verhaal. Scenarist Mike White (die ook ‘White Lotus’ heeft gemaakt) zou zich volgens Jack Black immers laten inspireren hebben door het Langley Schools Music Project. Dit Canadese educatieve project uit de jaren zeventig zorgde ervoor dat scholieren met muziek in contact kwamen, door hen bekende nummers te laten naspelen op echte instrumenten. Het project was heel populair en er werd in 2002 zelfs een documentaire over gemaakt.

Toestemming van Led Zeppelin

Regisseur Richard Linklater had zin om het nummer ‘Immigrant Song’ van Led Zeppelin te gebruiken in de film. Hij wist echter dat de Engelse rockband doorgaans niet wil dat hun muziekrepertoire in Hollywoodfilms terechtkomt. Hij vroeg daarom aan Jack Black om samen met de vele kindacteurs een charmante video op te nemen met daarin de vraag of het nummer alsnog gebruikt mag worden. Het plan werkte en Led Zeppelin gaf groen licht. Het nummer is bijgevolg te horen in een welbepaalde scène waarin Jack Black de leerlingen vervoert via een busje.

De acteurs waren muzikanten

‘School of Rock’ is een film waarin liefde voor muziek centraal staat. Het is dan ook geen toeval dat heel wat acteurs uit de film muziek speelden (en spelen) in hun vrije tijd. Een van die acteurs is Joey Gaydos Jr. Hij is een begenadigd muzikant die zichzelf gitaar leerde spelen. Robert Tsai draafde ook op in de film en ook hij heeft heel wat muzikale kilometers op de teller staan.

Muzikaal apotheose

‘School of Rock’ werkt, zoals bijna elke andere film, toe naar een apotheose en dat is in deze prent The battle of the Bands. De kijker wordt getrakteerd op een verrassende plotwending (die we hier niet zullen verklappen) en krijgt als allerlaatste nummer een toplied te horen. Dat lied werd mede mogelijk gemaakt door The Mooney Suzuki: een Amerikaanse rockband waar Jack Black grote fan van is.

Black had deze muzikale bende zien spelen tijdens het voorprogramma van een concert van The Strokes en kwam nadien met enkele bandleden van The Mooney Suzuki in contact. Hij had hen gevraagd of ze het allerlaatste nummer van ‘The School of Rock’ voor hun rekening wilden nemen, want de acteur had naar verluidt last van een writer’s block. The Mooney Suzuki stemde in en zorgde bijgevolg voor een passend slotakkoord voor de film.Ben je fan van Jack Black? Ontdek dan ‘The Holiday' vanaf nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Lees ook:

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top