'Secrets & Lies' tot 'The Last Bus' (Pickx+): de beste rollen van Timothy Spall

Films | De altijd fenomenale Britse acteur Timothy Spall is vanavond te bewonderen op Pickx+ in de film ‘The Last Bus’. De ontroerende roadmovie verscheen in 2021 en getuigt van het talent van de acteur. Voor de gelegenheid blikt Pickx terug op enkele van zijn meest gevierde filmrollen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Harry Potter

Bij het grote publiek is Timothy Spall misschien nog het meest bekend als Peter Pettigrew (Peter Pippeling in de Nederlandse vertaling). Hij is de handlanger van Voldemort die in de gedaante van een rat als huisdier bij de familie Weasley (Wemel) woont. In de films wordt hij door Ron meegenomen naar Hogwarts. In ‘Harry Potter and the Prisoner of Azkaban’ komt zijn ware identiteit aan het licht en transformeert hij weer in zijn menselijke vorm, gespeeld door Spall.

Pettigrew wordt een trouwe handlanger van Voldemort, die tot in de laatste film (zij het in een flashback) een rol blijft spelen. Spall speelt met verve de rol van de laffe, maar gemene en onvoorspelbare Pettigrew.

 

The King’s Speech

De hoofdrol in ‘The King’s Speech’ was voor Colin Firth, die in de huid kroop van de Britse Koning George VI, maar in zijn bijrol als Winston Churchill stal Timothy Spall de show in de scènes waarin hij meespeelde. Churchill, die de uitstraling had van een bulldog en die na de gebeurtenissen in de film een van de belangrijkste figuren in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk zou worden, stond de nieuwe koning met raad en daad bij. Hij zag als geen ander dat het land nood had aan een sterke leider. Dat aspect, die balans tussen zorg en de harde uitstraling, vat Spall perfect.

De hele cast ontving de Screen Actors Guild Award voor Outstanding Performance by a Cast in a Motion Picture. Nog een teken van hoe goed de casting was, is het feit dat Spall de rol van Churchill nog eens speelde voor de slotceremonie van de Olympische Spelen in 2012.

 

Secrets & Lies

In 1996 speelde Spall een van zijn meest bekroonde rollen in ‘Secrets & Lies’ van meesterfilmmaker Mike Leigh (‘Naked’, ‘Happy-Go-Lucky’). De film gaat over Hortense Cumberbatch, een zwarte vrouw die als baby geadopteerd werd en op zoek gaat naar haar biologische moeder. Tot haar verrassing blijkt dat een blanke vrouw te zijn. En ze heeft ook een biologische broer, Maurice, vertolkt door Spall. Hoe meer Hortense graaft in haar familieverleden, hoe meer onkuise geheimen ze oprakelt.

Spall werd genomineerd voor de BAFTA in de categorie Best Actor in a Leading Role en de prijs voor Actor of the Year van de London Film Critics Circle. ‘Secrets & Lies’ won de Gouden Palm in Cannes dat jaar.

Mike Leigh en Timothy Spall werkten regelmatig samen. De recentste keer was dat voor de film ‘Mr. Turner’ (2014), een portret van kunstenaar J.M.W. Turner waarin Spall de hoofdrol speelde.

 

The Last Samurai

Nog een bijrol waarvoor Spall heel wat lof kreeg, is die in ‘The Last Samurai’ uit 2003, met Tom Cruise in een van zijn meest memorabele hoofdrollen. Hij kruipt in de huid van Nathan Algren, een kapitein bij het Amerikaanse leger die de opdracht krijgt te trainen met het keizerlijk leger van Japan en mee een rebellie tegen te gaan. Ter plaatse blijkt de situatie veel ingewikkelder te zijn dan hij had gedacht. Een van de belangrijkste bijrollen is Simon Graham, een Britse vertaler die veel kennis heeft over de samurai en Algren bijstaat in zijn queeste.

Graham wordt vertolkt door Spall. Hij is vriendelijk en gefocust op de missie, en blijft aan de zijde van Algren, ook wanneer die van kant wisselt. Het is een atypische film voor Spall, die het vaak dichter bij huis zoekt, maar wel een rol waar hij uitstekend in paste.

 

The Last Bus

Dat brengt ons bij ‘The Last Bus’, de film die vanavond te zien is op Pickx+. Spall kruipt in de huid van Tom, een oudere man die rouwt om het overlijden van zijn vrouw Mary. Hij besluit een reis te maken van het noorden van Engeland, waar hij woont, naar Cornwall, helemaal in het zuiden. Dat is namelijk de geboorteplaats van Mary. Met enkel een koffertje en zijn gratis buspas begint hij aan een lange reis doorheen het Engelse vasteland. Oerbritse landschappen en hartelijke ontmoetingen helpen deze hartverwarmende prent voortkabbelen.

De recensie in filmblad Vertigo liegt er niet om. “Timothy Spall bewijst nog maar eens dat hij een van de beste Engelse acteurs is”, stond er te lezen. Ook Humo was lovend, en schreef: “Een ontroerende roadmovie, die je hoe langer hoe meer in een verhoogde staat van weemoed brengt. En natuurlijk was niemand geknipter voor de hoofdrol dan de klasbak Timothy Spall”. Alstublieft.

'The Last Bus’ is vanavond om 20u40 beschikbaar op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledige aanbod van Pickx+!  

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top