Eva De Roovere trapt nieuw seizoen van 'Circle of Live' af

Muziek | Een nieuw seizoen van ‘Circle of Live’ begint en dat betekent dat vier Vlaamse artiesten klaar staan om in de studio bij Charlotte Leysen het beste van zichzelf te geven en hun hart uit te storten. In de eerste aflevering komt singer-songwriter Eva De Roovere aan bod, in heel het Nederlandstalige gebied bekend met de hit ‘Fantastig Toch’. Ze staat intussen al ruim 18 jaar op het podium met haar soloproject. In ‘Circle of Live’ brengt ze een greep uit haar rijke oeuvre.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Eva De Roovere begon haar professionele zangcarrière bij de folkformatie Kadril, sinds de jaren 80 zowat de referentie in het genre in België. De eerste plaat die ze met hen opnam, werd toepasselijk ‘Eva’ (1999) genoemd. In die periode was ze ook cabaretière. In 1999 verscheen niet alleen het eerste album met Kadril, maar ontving ze ook de juryprijs van het Leids Cabaret Festival.

Na zes jaar Kadril besloot Eva zich volledig te focussen op haar solocarrière. Van folkmuziek begaf ze zich richting pop, dan de verhalende muziek, of kleinkunst zoals die wel vaker genoemd wordt, en met haar jongste album brengt ze weer popmuziek. Ze zingt doorgaans in het Nederlands, maar probeerde het ook in andere talen. Ze scoorde in de loop der jaren verschillende hits, maar haar grootste succes tot nu toe blijft ‘Fantastig Toch’, dat geremixt werd door de Nederlandse rapper Diggy Dex en zo ook bij onze noorderburen een groot publiek aansprak.

Uitgekleed

In ’Cirlce of Live’ gaat Eva dieper in op de betekenissen achter haar songteksten. Ze begint met ‘Aan / Uit’, een nummer dat op het album ‘Hier & Nu’ uit 2022 staat. Het nummer is haar pandemielied en gaat over hoe we een hele tijd lang niets mochten, en dan weer wel, en dan weer niet. Het opnemen van de plaat was omwille van die pandemie ook een hele opdracht. In de studio bij Charlotte Leysen brengt Eva een uitgeklede versie, met enkel piano en stem.

Het volgende nummer is 'K Weet Niet Wat Het Is’, van de plaat ‘Mijn Huis’ uit 2011. Eva legt uit dat het nummer een vertaling is van een Zwitsers lied over de grote levensvragen. Dan passeert ‘Stroom’ de revue, nog een nummer uit ‘Aan & Uit’, waarin Eva zingt over de ratrace, de stroomversnelling waar we allemaal dagelijks in zitten. Rust vinden in de haast van het leven is iets dat haar duidelijk bezighoudt.

Zoals In Dat Ene Liedje’ is het lied waarmee Eva in 2009 de Radio2 Zomerhit won, de prijs voor het beste Nederlandstalige lied van het jaar. Het nummer is haar herwerking van de Franse chanson ‘Je Suis Veny Te Dire Que Je M’en Vais’, en werd in het VTM-programma ‘Liefde voor Muziek’ ook nog eens vertaald naar het Engels door haar goede vriend Sioen. Het legde dus al een lange weg af, maar in ‘Circle of Live’ brengt Eva een geheel eigen versie.

Rebel

Daarna volgen ‘Wild Kind’ (van het album ‘La Loba’ uit 2019), ‘Godgeklaagd’ (van ‘Hier & Nu’) en ‘Licht’ (van ‘La Loba’), drie nummers waarmee Eva haar rebellie toont. ‘Wild Kind’ spreekt voor zich, het gaat over hoe ze al van jongs af aan in een hokje geduwd werd als meisje. In ‘Godgeklaagd’ mengt ze de archaïsche taal met moderne hiphopgeluiden. En voor de video van ‘Licht’ liet ze een derwisj, een islamitische geestelijke, dansen in een kerk. “Om te tonen dat religies het allemaal over hetzelfde hebben”, duidt ze in de studio.

Aflsuiten doet Eva met haar grote hit ‘Fantastig Toch’, een lied dat ze schreef voor het album ‘De Jager’ uit 2006. Zo lang speelt ze het lied dus al live, maar beu is ze het zeker nog niet. Ze speelt het vaak live op nieuwe manieren, waardoor het steeds fris blijft. De titel is trouwens geen tikfout, maar wel een samentrekking van fantastisch en lastig, waarmee ze een lange relatie beschrijft.

‘Circle of Live’ is vanaf donderdag 5 oktober beschikbaar op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledige aanbod van Pickx+!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top