Daarom was 'Antz' zo revolutionair in 1998

Films | Het is alweer 25 jaar geleden dat DreamWorks Animation 'Antz', een film over - je raadt het al - mieren. Pickx blikt terug op de geheimen achter het maken van de film en waarom die nu net zo revolutionair was voor zijn tijd. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

'Antz' kwam uit in 1998 en was meer dan alleen een leuke film. Het was meteen het debuut van animatiestudio DreamWorks. Destijds was het de tweede lange animatiefilm die volledig met de computer werd gemaakt. De film zelf mag dan wel al 25 jaar oud zijn, het verhaal blijft gelukkig tijdloos. In 'Antz' wordt de gewone werkmier Z verliefd op de prinses van zijn kolonie. Wanneer er oorlog uitbreekt tegen de termieten, ziet hij zijn kans schoon om de koninklijke familie te redden en het hart van de prinses te veroveren.

De animatiestudio is er destijds in geslaagd een aantal getalenteerde acteurs aan te trekken om hun stem aan de personages te geven. In de originele versie zijn Woody Allen, Jennifer Lopez, Sylvester Stallone, Sharon Stone en Christopher Walken te horen. Sommige mieren zijn zelfs getekend op basis van de gezichten van de acteurs.

Verrassende cast

De sterrencast was niet alleen verrassend omdat er zo'n goede namen in zaten, maar ook omdat hij eerst een tikkeltje anders was. Sharon Stone was bijvoorbeeld niet de de eerste keuze voor de stem van prinses Bala. De koninklijke mier werd oorspronkelijk gespeeld door Sarah Jessica Parker, ster uit 'Sex and the City'. Er ging echter iets mis en de actrice werd om een onbekende reden van het project gehaald. Kort daarna werd Sharon Stone ingehuurd.

Arnold Schwarzenegger was in gesprek om de gespierde soldaat Weaver te spelen. Hij wilde echter goed betaald worden voor de rol, terwijl zijn vriend Sylvester Stallone zei dat hij het personage gratis zou inspreken. DreamWorks koos voor de gratis optie en Stallone kreeg de rol.

Woody Allen maakt er dan weer geen geheim van dat hij niet graag naar zijn eigen films kijkt. Hoewel hij enkel zijn stem ontleende aan werkmier Z, had hij hetzelfde gevoel bij 'Antz'. Naar eigen zeggen vond hij het moeilijk om te zien hoe hard de persoonlijkheid en maniertjes van Z op de zijne leken. DreamWorks was oorspronkelijk van plan om Z uit te rusten met een grote bril om hem nog meer op Allen te laten lijken, maar dat idee hebben ze dus maar laten varen. 

Revolutionaire techniek

Toen Dreamworks en Pacific Data Images (PDI) in 1996 een coproductieovereenkomst tekenden om de film te maken, was PDI al een grote speler op het gebied van computergegenereerde beelden. Het bedrijf hield zich echter voornamelijk bezig met reclamevideo's, korte films en visuele effecten voor speelfilms. De overstap naar een volledig CGI-geanimeerde speelfilm betekende een grote uitdaging voor de studio.

Niet alleen moest 'Antz' hoofdpersonages bevatten die emotionele rollen speelden, maar de film bevatte ook enorme massa's insecten en zelfs een overstroming van een kolonie met vloeistofsimulatie-effecten, een vrij innovatieve techniek voor die tijd. Uiteindelijk zou 'Antz' de tweede Amerikaanse CGI-geanimeerde film worden, na 'Toy Story' van Pixar.

Antz / A Bug's Life

In 1988 woonde het toenmalige hoofd van Disneys filmafdeling een pitchvergadering bij voor een film waarin een mier centraal stond. Tien jaar later verliet hij Disney om de animatiestudio DreamWorks op te richten, de directe concurrent van Pixar, dat eigendom is van Disney. Bij DreamWorks besloot hij de film te produceren waar hij jaren eerder over had gehoord. Maar ondertussen had Pixar hetzelfde idee en was de film 'A Bug's Life' in productie. DreamWorks en Pixar waren dus niet de beste maatjes op dat moment. 

De twee films werden in 1998 in dezelfde maand in de bioscopen uitgebracht. In die tijd zat Pixar nog midden in het succes van zijn eerste 'Toy Story', waardoor deze verreweg de grootste kaskraker van de twee was. 'Antz' is veel minder familiegericht, met een donkerdere, meer realistische toon, terwijl 'A Bug's Life' een lichtere kinderfilm is. Uiteindelijk werden beide films redelijk goed ontvangen, maar de overwinning gaat hier toch naar Pixar.

‘Antz’ is beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top