Maak kennis met enkele regisseurs die de muziek voor hun eigen films hebben gecomponeerd

Films | Op zondag 1 oktober vieren we Internationale Muziekdag. Voor deze gelegenheid stelt Pickx je enkele regisseurs voor die de soundtracks van een aantal van hun eigen films zelf componeerden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

David F. Sandberg

Deze Zweedse regisseur, scenarioschrijver en componist begon zijn carrière in de filmwereld in 2006 met de productie van enkele kortfilms. Desondanks was het pas in 2016 dat hij echt doorbrak met 'Lights Out', zijn eerste speelfilm, een bewerking van een gelijknamige korte film die hij eerder in 2013 regisseerde. Daarnaast regisseerde hij een horrorfilm, 'Annabelle: Creation' (2017) en de superheldenfilm 'Shazam!' (2019). Met deze productie heeft Sandberg bewezen dat hij zijn métier tot in de puntjes beheerst.

Maar naast regisseren en schrijven was Sandberg ook verantwoordelijk voor het creëren van de soundtrack voor enkele van zijn films. Zo componeerde hij tussen 2006 en 2015 de muziek voor zeven van zijn korte films, waaronder het eerder genoemde 'Lights Out', dat bij de release een groot succes was. Wellicht zal hij voor zijn volgende filmproject opnieuw de muziek schrijven.

‘In the Dark’ is beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

Ontdek ‘Annabelle: Creation’ vanaf nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

'Shazam! Fury of the Gods' is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus.

John Carpenter

Als er een regisseur is die ook opviel door zijn talenten als componist, dan is het wel John Carpenter. Regisseren, schrijven, produceren of componeren: Carpenter draait er zijn hand niet voor om. Zijn horror- en sciencefictionfilms hebben internationale bekendheid verworven. Voor het overgrote deel van zijn films heeft hij de soundtrack gecomponeerd. Dat werk beviel hem zo goed dat hij sinds 2011 met de release van 'The Ward' zijn carrière heeft gewijd aan het componeren van soundtracks.

Dat een aantal van zijn films bioscoopklassiekers blijven, is deems te danken aan de originele soundtracks die hij daarvoor componeerde. Wanneer je dus een van de films uit zijn 'Halloween'-saga bekijkt, blijft de soundtrack ongetwijfeld nog een tijdje in je hoofd hangen. Nu hij 75 jaar oud is, blijft Carpenter werken aan nieuwe composities. Zijn laatste wapenfeit dateert van 2022, de soundtrack voor 'Halloween Ends' van David Gordon Green.

Clint Eastwood

Moeten we deze acteur en regisseur nog voorstellen? Op 93-jarige leeftijd demonstreert deze Amerikaan nog steeds dat hij heel veelzijdig is, maar wist je dat Eastwood ook enkele stukken filmmuziek heeft gecomponeerd? 

We denken bijvoorbeeld aan zijn composities voor 'Mystic River' (2003) en 'Million Dollar Baby' (2004). Daarnaast kun je hem ook horen zingen in de soundtracks van enkele van zijn speelfilms, zoals in de titelsong van 'Gran Torino' (2008).

Ontdek ‘Mystic River’ vanaf nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

‘Gran Torino’ is beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

Charlie Chaplin

Weinig regisseurs en acteurs kunnen tippen aan het werk van Charlie Chaplin, die tot op vandaag bekendheid geniet met zijn iconische rol van een zwerver in 'City Lights' (1931) en 'Modern Times' (1936) of zijn memorabele toespraak van Adenoid Hynkel in 'The Great Dictator' uit 1940. De kracht van Chaplins werk schuilt in de universele mimiek die hij gebruikte in zijn stille films. Hierdoor werden zijn films wereldwijd populair. Saillant detail: Chaplin is een autodidact op gebied van muziek, hij leerde in zijn jeugd zelfstandig viool en cello spelen en leidde voor verschillende opnames van zijn filmmuziek het orkest.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top