De meest geslaagde filmadaptaties van Alan Moores comics

Films | Comicschrijver Alan Moore is een van de meest invloedrijke stemmen in de wereld van superhelden met complexe morele beslommeringen. Zijn duistere verhalen zijn al meermaals vertaald voor het grote doek, waaronder ‘V for Vendetta’, dat vanavond te zien is op Play6. Pickx somt enkele van de beste adaptaties op van zijn werk.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Alan Moore is de schrijven van verhalen als ‘Batman: The Killing Joke’, de donkere graphic novel waarop latere bloedernstige interpretaties van Batman geïnspireerd zouden worden, en ‘Watchmen’, waarin superhelden niet alleen de redders van de samenleving zijn, maar ook de mogelijke ondergang ervan. Moore en het succes van zijn graphic novels zorgden voor een ommekeer in het comiclandschap. Gedaan was het tijdperk van de luchtige, perfecte en kindvriendelijke superhelden, hier kwamen de getroubleerde, moreel complexe en anarchistische vigilantes.

Het moet gezegd dat niet alle filmbewerkingen van Alan Moores werk de bal goed raakten. Zo werd de film ‘The League of Extraordinary Gentleman’ uit 2003, gebaseerd op zijn geliefde gelijknamige stripreeks, met de grond gelijk gemaakt door de filmpers. De animatiefilm ‘Batman: The Killing Joke’ (2016) is dan weer een waterig afkooksel van de sfeer die Moore schiep in zijn verhaal. Moore is zelf steeds erg kritisch over filmversies van zijn werk en vindt dat zijn eigen verhalen er reputatieschade door lijden. “Ik dacht dat ik mezelf ervan zou kunnen distantiëren. Dat was naïef”, liet hij optekenen.

V for Vendetta

‘V for Vendetta’ (2004) wordt gewoonlijk beschouwd als de meest geslaagde adaptatie van Alan Moores werk, ook al is het eindresultaat verre van een perfecte afspiegeling van het origineel. Het vergaal speelt zich af in een toekomst waarin een extreemrechts totalitair regime het Verenigd Koninkrijk in zijn greep heeft. V, een vrijheidsstrijder die in het zwart gekleed en met een Guy Fawkes-masker loopt, wordt een symbool van hoop voor de bevolking wanneer hij met terroristische daden probeert om het regime omver te werpen.

De film zit vol memorabele momenten, zoals het gebruik van het rijmpje “Remember, remember the 5th of November” en de scène waarin V het parlementsgebouw opblaast op de tonen van de 1812 Overture van Tsjaikovski. Hugo Weaving, wiens gezicht in de film altijd bedekt is door het iconische masker, brengt een gepaste gravitas naar de rol en Natalie Portman schittert als Evey Hammond, een jonge vrouw die zich achter het doel van V schaart.

Bekijk ‘V for Vendetta’ op zondag om 20u25 op Play6 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Watchmen

Zack Snyder slaagde er met ‘Watchmen’ (2009) in om een donkere toon te combineren met een vleugje humor. Hoewel deze versie van het verhaal over het algemeen gezien wordt als een van de betere pogingen om Moores verhalen te herwerken, vonden verschillende critici dat de film een deel van de diepgang miste die wel in de originele graphic novel aanwezig is. Toch, een vermakelijke film voor volwassenen over complexe superhelden is het zeker.

‘Watchmen’ speelt zich af in de Verenigde Staten, waar vigilantisme in de jaren 70 illegaal is verklaard en superhelden in kostuums gezien worden als staatsvijanden. Rorschach, een superdetective met een uniek zwart-wit masker, blijft wel buiten de wet opereren. Wanneer hij de dood van een collega onderzoekt, komen heel wat geheimen aan het licht. Hij waarschuwt zijn gepensioneerde kameraden, die de handen in elkaar slaan en hun oude kostuums nog een laatste keer aantrekken.

Enkele jaren geleden verscheen ook de miniserie ‘Watchmen’ van HBO, dat zich in dezelfde wereld als de film, maar dan 34 jaar later afspeelt. De serie werd erg goed ontvangen, nog beter zelfs dan de film.

Ontdek de serie 'Watchmen' nu op Streamz via Pickx! Klik hier om te achterhalen hoe je eenvoudig je Streamz-account activeert.

Constantine

Iets minder bekend zijn ‘Constantine’ en ‘From Hell’, twee films die matig ontvangen werden, maar wel het zien waard zijn voor fans van Moore. De eerste is een mengeling tussen superheldenverhaal en horror. Keanu Reeves speelt de titelrol, een cynische exorcist die met engelen en demonen kan praten en wanneer hij wil naar de hemel en de hel kan reizen. De filmversie uit 2005 pakt uit met interessante visuals en harde contrasten tussen goed en kwaad, met een steeds sluimerende donkere ondertoon.

From Hell

In ’From Hell’ (2001) speelt Johnny Depp de rol van Frederick Abberline, een politiedetective die geplaagd wordt door visioenen en in het Victoriaanse Londen jaagt op de beruchte seriedoder Jack the Ripper. Het verhaal, neergepend door Moore in een comicreeks die van 1989 tot 1998 liep, is deels gebaseerd op historische gebeurtenissen. Zo was Abberline ook in het echt een inspecteur die de onopgeloste reeks moorden onderzocht.

Ontdek 'From Hell' op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top