Van ‘The Fly’ tot ‘A History of Violence’: dit zijn de beste films van David Cronenberg

Films | Op Pickx+ krijg je vanavond de film ‘Maps to the Stars’ te zien, David Cronenbergs satirisch drama over de entertainmentindustrie uit 2014. Cronenberg staat al sinds de jaren 70 bekend als een revolutionaire filmmaker. Dit zijn enkele van zijn beste titels.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Fly

The Fly’ wordt door veel fans gezien als het magnum opus van David Cronenberg. Het is niet alleen een van zijn beste films, maar ook een van de meest geliefde films aller tijden. ‘The Fly’ mengt elementen uit sciencefiction en horror, meer specifiek het genre “body horror” – waarin vervormde lichamen centraal staan – waar Cronenberg een pionier in was. De film verscheen in 1986 en was een nieuwere versie van een gelijknamige film uit 1958 die op zijn beurt gebaseerd was op een kortverhaal van George Langelaan uit 1957. De prent is provocerend, sexy, walgelijk, angstaanjagend en tragisch.

Jeff Goldblum speelt de hoofdrol als een gepassioneerde en paranoïde wetenschapper die een teleportatiemachine heeft uitgevonden, maar wiens experiment fout loopt wanneer zijn lichaam met dat van een vlieg versmolten wordt. De vrouwelijke hoofdrol was voor Geena Davis, die een journaliste speelt die enerzijds gefascineerd is door de uitvinding van de teleportatie en anderzijds een boontje heeft voor de wetenschapper.

‘The Fly’ bracht heel wat filmfanaten op de been en werd een commercieel succes. De make-upartiesten wonnen een Oscar en talloze filmmakers zouden geïnspireerd worden door de film van Cronenberg.

Ontdek The Fly’ op Disney+, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx.

A History of Violence

Deze film uit 2005 is een bewerking van de gelijknamige graphic novel van John Wagner en Vince Locke, naar een scenario van John Olson. We volgen Tom Stall, een rustige man die een klein restaurant runt in een slaperig stadje. Wanneer twee criminelen binnenvallen om hem te overvallen en hij hen weet te overmeesteren en te doden, staat zijn leven op zijn kop. Ineens is hij een beroemde en beruchte figuur. En bij alle media-aandacht komt kijken dat hij niet de man blijkt te zijn die hij beweert.

Viggo Mortensen weet in de hoofdrol zowel de vriendelijkheid als de gewelddadige uitbarstingen van Tom op uitstekende manier in beeld te brengen. Cronenberg mengt voor deze film vakkundig elementen van thriller, drama en psychologische spanning. Zijn these is dat menselijke impulsen wel vermomd, maar nooit helemaal onderdrukt kunnen worden. Meer nog, ze proberen te onderdrukken maakt ze alleen maar sterker. Mortensen noemde ‘A History of Violence’ “een van de beste films waar ik ooit aan heb gewerkt” in 2014. De film werd genomineerd voor de Gouden Palm, maar verloor dat jaar van ‘L’Enfant’, van de Belgische gebroeders Dardenne.

Mortensen en Cronenberg zouden kort nadien opnieuw samenwerken voor de film ‘Eastern Promises’, een misdaadthriller over mensenhandel en de Russische maffia. Die rol leverde Mortensen een Oscarnominatie op in 2007.

Ontdek ‘Eastern Promises’ nu op Streamz via Pickx! Klik hier om te achterhalen hoe je eenvoudig je Streamz-account activeert.

 

Videodrome

Drie jaar voor ‘The Fly’ sleutelde Cronenberg aan het recept dat later body horror genoemd zou worden. In ‘Videodrome’ voert hij James Woods op als Max Renn, de directeur van een televisiezender die op zoek is naar sensationele programma’s. Hij stoot op Videodrome, een mysterieus programma dat echte sadistische daden lijkt te vertonen. Hoe meer hij zich verdiept in de wereld van Videodrome, hoe meer hij zijn grip op de realiteit verliest, en hoe meer zijn lichaam zich versmelt met de technologie waar hij zo door gefascineerd wordt. ‘Videodrome’ speelt zich af als een vreemde droom die steeds meer richting huiveringwekkende nachtmerrie afzakt.

In deze film zocht Cronenberg de grenzen van de goede smaak op, maar bracht hij ook een belangrijke boodschap over de begindagen van de kabeltelevisie. Hij zag namelijk dat programmatoren op alle mogelijke manieren de kijkcijfers wilden opdrijven, ook als dat betekent dat ze verwerpelijke televisie moeten opvoeren. Welk effect heeft dat op de naieve en beïnvloedbare kijker?

De film was een flop bij de release in 1983, maar vergaarde later wel een onversneden cultstatus. De invloed ervan op de cyberpunkcultuur en latere verhalen over Virtual Reality en de invloed van de media op de samenleving is niet te onderschatten.

'Maps to the Stars’ is vanavond om 21u25 beschikbaar op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledige aanbod van Pickx+

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top