35 jaar geleden kwam ‘Elvira’ uit: dit zijn de beste films die horror, musical en komedie mengen

Films |

Op 30 september 1988 kwam ‘Elvira, mistress of the dark’ uit in de bioscoop, een bijzondere film die doet griezelen, lachen en zingen. Om die verjaardag te vieren, blikt Pickx terug op enkele van de beste humoristische horrormusicals.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sweeney Todd: the Demon Barber of Fleet Street (2007)

We begeven ons in het Londen tijdens het Victoriaanse tijdperk. Na 15 jaar in de Australische gevangenis komt Benjamin Baker (Johnny Depp) weer op vrije voeten. Hij keert terug naar zijn vertrouwde stek in Fleet Street, waar hij een kapperszaak uitbaatte, maar gaat daar voortaan door het leven als Sweeney Todd. Zijn buurvrouw Nellie Lovett (rol van Helena Bonham Carter), die een zaak in pasteitjes heeft, vertelt hem dat de rechter die hem onterecht veroordeeld heeft zelf wat op zijn kerfstok heeft. De man heeft zijn echtgenote gruwelijk om het leven gebracht en staat nu op het punt te trouwen met Sweeneys dochter. Vanaf dat moment heeft Sweeney Todd maar één doel: wraak nemen op de rechter die zijn leven en zijn familie verwoestte. De wraakzuchtige barbier vermoordt iedereen die zijn doel belemmert en met Nellie heeft hij er een hulpvaardige bondgenoot bij: zij verwerkt de menselijke resten van de slachtoffers in haar taartjes.

Regisseur van deze cultklassieker is Tim Burton, de meester van de groteske, magische griezelfilms. De film kwam uit in 2007 en is eigenlijk een bewerking van een bestaande komische musical uit 1978. Burton won er verscheidene prijzen mee, waaronder een Golden Globe, BAFTA en Oscar.

‘Sweeney Todd: the Demon Barber of Fleet Street’ is beschikbaar op Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

Phantom of the Opera (2004)

In de 19de eeuw is het Palais Garnier in Parijs een hotspot voor de culturele beau monde. Christine (Emmy Rossum) is er de grote ster van de Opéra de Paris, een sopraan op het hoogtepunt van haar carrière. Ze dankt haar succes aan haar gouden stem, maar evenzeer aan het advies dat ze krijgt van een mysterieuze beschermengel. Een geest (rol van Gerard Butler) die teruggetrokken in de kelders van het statige operagebouw huist en die over een ongekend muzikaal genie beschikt. Uit liefde voor de jonge sopraan Christine wil hij alles doen om haar te helpen. Op voorwaarde dat hij haar exclusieve aandacht krijgt. Wanneer Raoul (Patrick Wilson) in het leven verschijnt van Christine zorgt dat dan ook voor de nodige jaloezie en wrevel.

‘The Phantom of the Opera’ is een gekende roman van Gaston Leroux, die het inspirerende meesterwerk al in 1910 schreef. Inspirerend zeggen we omdat het boek meermaals tot een verfilming en tot theaterstukken herwerkt werd. Zo is er de befaamde komische musical van Andrew Lloyd Webber, een klassieker op Broadway. Al sinds 1986 loopt het populaire stuk daar op de beroemdste culturele straat van New York, niemand doet beter. Maar dus ook verfilmingen, waarvan deze poging van regisseur Joel Schumacher uit 2004 wellicht de bekendste versie is.

The Addams Family (1991)

In deze zwarte komedie volgen we de strapatsen van The Addams Family, een bonte bende die in een spookachtige burcht leeft en plots het bezoek krijgt van oom Fester, die opduikt na 25 jaar afwezigheid. Tot groot enthousiasme van Gomez Addams, de pater familias, maar tot grote achterdocht van de rest van de familie, die in hem een bedrieger zien die uit is op hun rijkdom en hun plek bij de aristocratie. ‘The Addams Family’ groeide door de jaren heen, en met enkele sequels tot gevolg, uit tot een waar begrip. Net als de personages en de acteurs: Anjelica Huston als Morticia, Raul Julia als Gomez, Christina Ricci als Wednesday (die tegenwoordig een eigen succesvolle serie heeft op Netflix) en Christopher Lloyd als Fester.

‘The Addams Family’ is eigenlijk een cartoon uit 1964, gecreëerd door ene Charles Addams, en kreeg vrijwel meteen een tv-serie. Maar het is regisseur Barry Sonnenfeld die er echt een tijdloze franchise van maakte met deze verfilming in 1991. Sinds 2010 loopt er ook een show op Broadway van ‘The Addams Family’, daarin wordt vooral gefocust op Wednesday, ondertussen een flinke puber die de liefde ontdekt. Wanneer de jongeman op wie Wednesday verliefd is aan de familie voorgesteld moet worden, zorgt dat voor de nodige opwinding…

‘The Addams Family’ is nu beschikbaar in de catalogus van Proximus VOD.

‘Wednesday’ kan je zien op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Beetlejuice (1988)

Adam (Alec Baldwin) en Barbara Maitland (Geena Davis) leiden een bijzonder gelukkig en gezapig leven in hun mooie huis tot een verkeersongeluk daar een abrupt einde aan maakt. Het koppel keert terug als geesten om rond te spoken in hun huis. Hun rust wordt echter verstoord wanneer het huis nieuwe eigenaars krijgt, een bourgeois familie uit New York met excentrieke trekjes. Adam en Barbara doen er alles aan om de nieuwe bewoners te verdrijven. Daardoor doen ze zelfs beroep op een “bio-exorcist” met de naam Beetlejuice (een glansrol van Michael Keaton).

Opnieuw een meesterwerkje uit de koker van Tim Burton, met de hem typerende uitzinnige personages en sfeervolle, zij het duistere decors. De film kwam in 1988 uit en kreeg recent (2019) een musicalversie. Ook komt er volgend jaar met ‘Beetlejuice 2’ een vervolg op dit origineel.

‘Beetlejuice’ is beschikbaar op Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top